Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2023. 05. 26

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdés értelmében: "A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen."
A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani - amennyiben ilyen az év során volt - a Magyar Államkincstárnak az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek számviteli szabályok szerinti könyvvizsgálati kötelezettségének szabályszerű teljesítésére, valamint az éves beszámoló megbízható, valós összképének vizsgálatára vonatkozó jelentését is.
A jelentési kötelezettségének az Önkormányzat határidőre eleget tett.
Az Áht. 87. §-a rendelkezik továbbá arról is, hogy a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról:
- a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót,
- az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (a továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni.
A hivatkozott jogszabályban foglalt kötelezettség alapján az éves költségvetési beszámoló Magyar Államkincstár felé határidőben benyújtásra került. Jelen előterjesztésben a leadott beszámolóban szereplő adatok alapján teszek javaslatot a 2022. évről szóló zárszámadási rendelet megalkotására.