Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatási ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 20- 2024. 04. 29

Bátaapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatási ellátás helyi szabályairól

2023.09.20.

Bátaapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) 132. §. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat által biztosított szociális célú tűzifa támogatási ellátás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.

2. § (1) E rendelet területi hatálya kiterjed Bátaapáti község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya Bátaapáti Község közigazgatási területén élő, az Szt. 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.

3. § (1) Bátaapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez természetbeni ellátás formájában tűzifát biztosít háztartásonként legfeljebb 5 m3 mennyiségben.

(2) A szociális célú tűzifa támogatás természetbeni ellátásként adható annak a személynek vagy családnak, aki a község közigazgatási területén életvitelszerűen itt él és állandó lakcímmel rendelkezik, feltéve, ha a kérelmező

a) háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 230%-át

b) egyszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 280% át

(3) A kérelem elbírálásánál – a jogosultsági feltételek megléte esetén – az alábbi körülményeket kiemelten kell kezelni:

a) az egyedülálló nyugdíjas életkorára tekintet nélkül, vagy az egy háztartásban élő nyugdíjasok, ahol az egy háztartásban élők mindkét tagja elmúlt 70 éves, abban az esetben, ha a település területén nem él nagykorú gyermeke;

b) az egyedül élő, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesülő személy;

c) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint

ca) aktív korúak ellátására;

cb) időskorúak járadékára;

cc) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására, települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők)

d) a gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülő;

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család;

f) a közmunka programban résztvevő személy;

g) egyéb rendkívüli életkörülmény között élő személy.

(4) Az igényléseket e rendelet melléklete szerinti nyomtatványon 2023. november 10.-ig lehet benyújtani a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Bátaapáti Kirendeltségén. A kérelem benyújtásával egyidejűleg a jogosultsági feltételek meglétét, továbbá a kérelem elbírálásánál kiemelten kezelendő körülményeket a kérelmezőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

(5) A kérelmekről Bátaapáti Község Önkormányzat Képviselő-testülete határozattal dönt.

(6) A közös háztartásban élők közül csak egy kérelmező jogosult a természetbeni juttatásra.

(7) A kérelmezők által átvett tűzifa mennyiségére vonatkozóan a kérelmezők az átvétel helyén átvételi elismervényt írnak alá.

(8) Bátaapáti Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 30-án hatályát veszti.