Dúzs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

Hatályos: 2023. 03. 01- 2024. 02. 14

Dúzs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozásról

2023.03.01.

Dúzs Község Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza a település területén a településrészek, közterületek (a továbbiakban együtt: közterület) elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtáblák elhelyezésének rendjét.

(2) A rendelet területi hatálya Dúzs Község közigazgatási területére terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) közterület: minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló, közhasználatra szolgáló terület, melyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart számon;

b) közterületnév: a közterület jelleget (utca, tér, sétány stb.) megállapító elevezés, amely a földrajzi beazonosítást és a tájékozódást szolgálja;

c) utcanévtábla: a közterületek nevének fizikai megjelenítésére szolgál;

d) házszám: a belterületi ingatlanoknak a velük érintkező közterületre megállapított sorszáma, ami az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

A közterületek elnevezésének és számozásának szabályai

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni és minden házszámnak valamilyen közterülethez kell tartoznia.

(2) Az elágazó közterületeket áganként kell elnevezni.

(3) Ha a közterületet természetes személyről nevezik el, a teljes családi név és – döntés szerint – az utónév is az elnevezés részét képezi.

(4) A település területén belül közterületek azonos nevet nem kaphatnak.

4. § (1) Közterületet a képviselő-testület nevezi el, amelyre a polgármester tesz javaslatot.

(2) Közterület elnevezését, a nevének megváltoztatására az ott lakók több, mint fele, illetve bármely a településre bejegyzett szervezet kezdeményezheti a polgármesternél.

5. § (1) Az utcanévtáblát az önkormányzat készítteti és helyezteti el, illetve szükség esetén gondoskodik a pótlásukról.

(2) Az utcanévtáblát az utca jobb oldalán és (a zsákutcát kivéve) mindkét végén el kell helyezni. Kivételesen az utcanévtábla házfalon vagy kerítésen is elhelyezhető., illetve egymás alatt több utcanévtábla is elhelyezhető.

Az ingatlanok számozása, a házszám elhelyezése

6. § (1) Az épületek, építési telek házszámmal való ellátása a Közös Hivatal feladata, amely számozást a népességnyilvántartási feladatokat ellátó járási hivatal tartja nyilván.

(2) A házszámozást új utca kialakításával, a telekalakítás engedélyezésével egyidejűleg kell elvégezni.

7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant házszámtáblával ellátni, amelyet az épületen, kerítésen, vagy más, a közterületről jól látható méretben és módon kell elhelyezni.

(2) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták, függetlenül az ingatlan bejáratától.

(3) A házszámtábla beszerzése, pótlása az ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége.

8. § A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy kérelemre történhet. Kérelmet az nyújthat be, akinek a megváltoztatáshoz jogos érdeke fűződik.

9. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.