Mucsi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(IV.8.) önkormányzati rendelete

Mucsi község Önkormányzata Képviselő- testületének 5/2015 ( IV.8) Önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 08

Mucsi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015.(IV.8.) önkormányzati rendelete

Mucsi község Önkormányzata Képviselő- testületének 5/2015 ( IV.8) Önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék égetéséről

2015.04.08.

Mucsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Szakály község teljes közigazgatási területére, a jogi és magánszemélyekre.

3. § (1) Avar és kerti hulladék ártalommentes megsemmisítése elsősorban helyben való komposztálással történhet.

(2) Égetéssel csak a nehezen lebomló, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött avar és kerti hulladék ártalmatlanítható, illetve, ha a komposztálásra nincs mód és lehetőség vagy az elszállítás aránytalanul magas költségekkel járna.

4. § (1) Avart és kerti hulladékot a lakókörnyezet zavarása nélkül, a tűzvédelmi előírások betartásával lehet égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet indokolatlan füst – bűz- és hamu kibocsátással ne károsítsa.

(2) Az égetésre kerülő kerti hulladéknak kellően száraznak kell lenni és nem tartalmazhat más kommunális- illetve ipari eredetű hulladékot.

(3) Az avar- és kerti hulladék égetést telken belül kell végrehajtani, a település közterületein egész évben tilos az égetés, kivéve:

a) a temető területén, - a sírhelyektől biztonságos távolságban,

b) a sportpálya melletti közterületen.

5. § (1) Az égetés helyének és idejének megválasztásával a szomszédokra és környezetre figyelemmel kell lenni, erős szélben a kerti hulladék égetés tilos.

(2) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, sugárzó hő hatása ne álljon fenn, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, a környékben lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.

6. § (1) Az égetés, csak 18. életévét betöltött személy állandó felügyelete mellett! végezhető. Az égetés időtartama alatt gondoskodni kell a tűz terjedésének megakadályozására alkalmas eszközökről illetve a tűz eloltására alkalmaz mennyiségű oltóvízről.

(2) Szabadban vagy nyílt téren a tüzet, parázsló, füstölgő tűzfészket őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén, vagy az égetés befejezése után a tüzet azonnal el kell oltani, és a parázslást meg kell szüntetni.A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.

6. § (1) Nem égethető avar- és kerti hulladék:

a) december 1. és március 1. közötti időszak alatt,

b) vasárnapokon és ünnepnapokon,

c) egészségügyi-, szociális-, nevelési- és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények és egyházi intézmények, 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt,

d) ha az arra illetékes szerv részleges- vagy teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

(2) Az avar-és kerti hulladék égetése 8 órától 18. óra - október és november valamint március és április hónapban csak 9 -15 óra - között engedélyezett

(3) A rendelet szabályainak megszegőivel szemben hivatalból is eljárás kezdeményezhető.

7. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.