Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XII. 08.) önkormányzati rendelete

Mucsi község Önkormányzata képviselő-tetületének 8/2021 (XII.08) önkormányzati rendelete a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 12. 08

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XII. 08.) önkormányzati rendelete

Mucsi község Önkormányzata képviselő-tetületének 8/2021 (XII.08) önkormányzati rendelete a helyi szociális ellátásokról

2021.12.08.

Mucsi község polgármestere katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján Mucsi község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10 § (1) bekezdésében, a 25 § (3)bekezdés b) pontjában, 26 §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §(1) bekezdésében, 45§ (5) bekezdésében, 92. §(1)-(2) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el

I/A. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Mucsi Község közigazgatási területén érvényes lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) bekezdés a) – d) pontjaiban és az Szt. 3. § 3) bekezdésében megjelölt személyekre.

(2) A rendelet hatálya – az Szt. 7. § (1) bekezdésében megjelölt ellátások vonatkozásában az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is kiterjed.

(3) A rendelet hatálya azon hajléktalan személyekre terjed ki, akik tartózkodási helyként Mucsi közigazgatási területét jelölik meg az ellátás igénylésekor.

2. § A rendelet tárgyi hatálya az Szt., illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításnak, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) által nem szabályozott kérdésekre terjed ki.

3. § E rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt. 4. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

2. Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. § A képviselő-testület a helyi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköreiből: A köztemetés, a temetési célú támogatást, valamint a rendkívüli települési támogatás megállapítását, és a települési támogatások keretében nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások felhasználásának ellenőrzését a polgármesterre ruházza át.

5. § (1) Az e rendelet szerinti helyi szociális ellátások iránti kérelmet az e célra rendszeresített formanyomtatványon, Mucsi Község Önkormányzatánál (a továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

6. § (1) A helyi szociális ellátások iránti kérelemben a kérelmező a saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra való bizonyítékokat egyidejűleg becsatolni.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező, a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelemigazolását, a munkaviszonyban állók munkáltatói keresetigazolását, a nyugdíjszerű ellátásban részesülők nyugdíjszelvényét, vállalkozó esetében az állami adóhatóság igazolását a személyi jövedelemadó alapjáról, továbbá mindazon dokumentumokat, amelyet a rendelet az egyes ellátásoknál előír, illetve az ügy elbíráláshoz szükségesek.

7. § (1) Az ellátásra való jogosultság elbírálásához – amennyiben a kérelmező életvitele nem áll összhangban a jövedelemigazolással – kötelezhető arra, hogy a családja vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozzon.

(2) A jogosultság elbírálása érdekében a Hivatal ügyintézője, környezettanulmányt készíthet.

8. § (1) Helyi szociális ellátás – polgármester, képviselő kezdeményezésére és a jövedelmi viszonyok tisztázása után – hivatalból is megállapítható.

(2) Hivatalból történő megállapítás kezdeményezése esetén a szükséges iratok beszerzéséről a Hivatal ügyintézője gondoskodik.

9. § (1) A rendszeres pénzbeli ellátás utólag, a nem rendszeres ellátás pedig az erről szóló határozat szerint kerül kifizetésre a jogosult részére.

(2) A kifizetés történhet a házipénztárból történő kifizetéssel, postai úton vagy pénzintézeten keresztül történő utalással.

3. Települési ellátások

10. § (1) Pénzbeli települési támogatás

a) létfenntartási gondok enyhítésére rendkívüli települési támogatás

b) felsőfokú tanulmányokat folytató tanulók támogatása

c) a Gyönki Szivárványóvoda és Minibölcsöde Mucsi Óvodai Tagintézményébe beíratott óvodások támogatása, nappali tagozatos általános és középiskolai tanulók tanévkezdési támogatása,

d) temetési költségek támogatása,

e) tanulmányai során kiemelkedő eredményt elért tanulók támogatása

f) lakóingatlanában bekövetkezett veszélyes állapot megszűntetésének támogatása

(2) Természetbeni települési támogatás

a) idősek természetbeni támogatása,

b) gyermekek természetbeni támogatása,

c) élelmiszercsomag formájában történő támogatás, rászorulók meleg étel támogatása

d) települési szennyvíztisztító berendezés költségének támogatása

4. Pénzbeli ellátások

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás Az önkormányzat létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást biztosít.

(2) Települési támogatás adható eseti jelleggel. A rendkívüli települési támogatás elsősorban az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott körülmények fennállása esetén eseti jelleggel vagy legfeljebb hat hónapra – havi rendszerességgel állapítható meg.

12. § (1) Felsőfokú tanulmányokat folytató tanulók támogatása Az önkormányzat Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban részesíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló, mindenkor hatályos rendelet szerint kiírt pályázat alapján a felsőoktatásban résztvevő szociálisan rászoruló hallgatókat.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete egyedi döntés alapján évente, az általa kiírt pályázat alapján nyújt támogatást a pályázó tanulók részére. A támogatás összege tanulónként nem lehet kevesebb havi 5.000.-Ft összegnél.

13. § Tanévkezdési támogatás az óvodai és általános iskolai tanévkezdési támogatás összege gyermekenként és alkalmanként legfeljebb 20.000.-Ft, míg a középiskolában és felsőoktatásban tanulók esetében gyermekenként és alkalmanként legfeljebb 30.000 -Ft

14. § (1) Temetési költségek támogatása Az önkormányzat polgármestere települési támogatásként az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulást állapíthat meg annak a személynek, aki az elhunyt eltemettetéséről gondoskodott.

(2) Az elhunyt személy eltemettetési költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 30.000 Ft.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeit a jelen rendelet 1. függeléke tartalmazza

(4) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező vagy a vele együtt élő családtagja nevére kiállított temetési számla eredeti példányát. Az eredeti számlára fel kell jegyezni a támogatás összegét, vagy az elutasítás tényét az elutasító határozat iktatószámát. A temetési számla eredeti példányát a kérelmezőnek vissza kell adni.

(5) Az önkormányzat polgármestere a köztemetés szükségessé válása esetén az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint jár el.

15. § (1) Tanulmányai során kiemelkedő eredményt elért tanulók támogatása. Az önkormányzat támogatástát a tanintézet nappali tagozatán tanuló, általános iskolás- illetve középiskolás korú vagy felsőfokú tanulmányokat folytató diák kaphatja, aki kiemelkedő tanulmányi-, sport-, közéleti-, tudományos- művészeti- stb., teljesítményt nyújt.

(2) A támogatott személyére a településen élő bármely állampolgár, képviselő a polgármesterhez címzett, indokolással ellátott írásbeli javaslatot tehet. A támogatás megítéléséről és mértékéről a képviselő - testület dönt.

(3) A kiemelkedő teljesítményt nyújtó diák részére nyújtott támogatás nem lehet kevesebb, mint 5.000.-Ft és nem lehet több, mint 20.000.-Ft.

16. § Lakóingatlanában bekövetkezett veszélyes állapot megszűntetésének támogatása. Mucsi Község Önkormányzat képviselő- testülete támogatást nyújt azoknak a kérelmezőknek, akik lakóingatlanában olyan elemi kár keletkezett, amelyet saját erőből megoldani, az életveszélyt elhárítani nem képes. A támogatást mértéke egyszeri legfeljebb 200.000,-. A támogatás igényléshez a képviselő-testülethez címzett kérelmet kell benyújtani a károsult saját tulajdonú lakóházzal rendelkező, illetve haszonélvezeti joggal rendelkező mucsi lakosnak. A támogatást a képviselő-testület döntését követő 5 napig folyósítani kell a kérelmező károsult részére. A kérelmező a támogatásban megítélt összeggel a folyósítást követő 60 napon belül köteles elszámolni.

5. Természetbeni ellátások

17. § Idősek természetbeni támogatása. Az önkormányzat Idősek Napjához kapcsolódóan személyenként legfeljebb 10.000,- Ft értékben, természetbeni támogatást nyújthat Mucsi Község területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő 60. életévüket betöltött személyek részére.

18. § (1) Gyermekek természetbeni támogatása Az önkormányzat Mucsi Község területén életvitelszerűen élő 14 éves életkorukat be ne töltő gyermekek részére egyszeri télapócsomag legalább 1000, - Ft értékben természetbeni támogatást nyújthat.

(2) az önkormányzat rendezvényein a 18. évet be nem töltött gyermekek részére

19. § (1) Rendkívüli támogatás élelmiszercsomag formájában történő támogatás A polgármester rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő kérelmezőnek, amelynek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében a 250%-át nem haladja meg. A kérelmező, a támogatást egy naptári évben legfeljebb öt alkalommal veheti igénybe. A támogatás az önkormányzat által tartós élelmiszerekből összeállított élelmiszercsomag, melynek értéke nem lehet kevesebb 3.000, ft-nál

(2) Településen élő rászorulók részére, alkalomszerű meleg étel biztosítása.

20. § Települési egyedi szennyvíztisztító berendezés költségének támogatása: A polgármester rendkívüli települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, aki a települési egyedi szennyvíztisztító berendezés önhibáján kívüli meghibásodása miatt a szennyvíz szippantás költségeit nem tudja megfizetni. A támogatás megfizetéséhez a kérelmező nevére kiállított kézpénzfizetési számlát kérelme mellékleteként nyújtja be Mucsi Község Önkormányzatához. A kérelme elbírálását követő 3 napon belül a támogatás kifizetésre kerül az önkormányzat házipénztárából. a támogatás évente 5 alkalommal igényelhető. A támogatás összege nem haladhatja meg a 30.000,- forintot alkalmanként.

II. Fejezet

A SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

6. A szociális szolgáltatások fajtái

21. § (1) Az önkormányzat a Szt. szerinti személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alap- és szakosított ellátási formák közül biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) gyermekjóléti szolgálat,

e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatásokat.

f) Falugondnoki szolgálat

(2) A Tamási és Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja (a továbbiakban: SZIK) a fenti feladatokon túl biztosítja az ellátási területen jelentkező igények felmérését, a gondozás megszervezését, más szolgáltatási formákhoz történő hozzájárulás segítését és tanácsadást.

(3) Az önkormányzat a szociális alap- és szakosított ellátásokat az önkormányzati társulás keretében a SZIK-on keresztül látja el.

7. Étkeztetés

22. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorult személyeknek a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik az önkormányzat, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani; különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük vagy hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászorulónak kell tekinteni a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyt.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben- nem tud gondoskodni vagy munkaképessége csökkent.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására nem képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, azonban életvitelszerűen a településen tartózkodik, illetve kizárólag települési szintű lakcímmel rendelkezik.

(7) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, illetve az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(8) A felnőtt szociális étkeztetés térítési díját a Mucsi Község Önkormányzata mint fenntartó költségvetésében rögzíti.

8. Házi segítségnyújtás

23. § (1) A házi segítségnyújtás tekintetében az Szt. 63. §-ában foglaltak kell alkalmazni.

(2) A házi segítségnyújtás térítési díját a DÁM Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó, határozatában rögzíti.

9. Családsegítés

24. § (1) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

(2) A családok segítése érdekében veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzőrendszer működik. A jegyző, a járási hivatal, továbbá a szociális, egészségügyi szolgáltató, intézmény, valamint a, a pártfogói felügyelői és a jogi segítségnyújtói szolgálat jelzi, az egyesületek, az alapítványok, a vallási közösségek és magánszemélyek jelezhetik a családsegítést nyújtó szolgáltatónak, intézménynek, ha segítségre szoruló családról, személyről szereznek tudomást.

(3) A (2) bekezdés szerint kapott jelzés alapján a családsegítést nyújtó szolgáltató, intézmény feltérképezi az ellátási területen élő szociális és mentálhigiénés problémákkal küzdő családok, személyek körét, és személyesen felkeresve tájékoztatja őket a családsegítés (4) bekezdésben megjelölt céljáról, tartalmáról.

(4) A családsegítés keretében biztosítani kell

a) a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,

b) az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését,

c) a szociális segítő munkát, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,

d) közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését,

e) a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószerproblémával küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását,

f) a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő mediációs programokat és szolgáltatásokat, a kríziskezelést, valamint a nehéz helyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat.

(5) A családsegítés keretében végzett tevékenységnek - a szolgáltatást igénybe vevő érdekében, mások személyiségi jogainak sérelme nélkül - a szükséges mértékig ki kell terjednie az igénybe vevő környezetére, különösen családjának tagjaira. Kiskorú személyre a családsegítés akkor terjedhet ki, ha

a) a kiskorú családtagjának ellátása a családsegítés keretében indult, és

b) a kiskorú érdekei - a gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele nélkül - e szolgáltatás keretében is megfelelően biztosíthatók.

(6) A családsegítéssel kapcsolatos feladatot a DÁM Önkormányzati Társulás tagjaként, társulási formában látja el.

10. Gyermekjóléti szolgáltatás

25. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családból kiemelt gyermek visszahelyezését.

(2) Ennek keretében a DÁM Önkormányzati Társulás tagjaként, társulási formában ellátja a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 39. §-ában foglaltakat, valamint szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatokat végez a 40. § (2) bekezdése szerint.

11. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

26. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell

a) az ellátott személy segélyhívása esetén az ügyeletes gondozónak a helyszínen történő haladéktalan megjelenését,

b) a segélyhívás okául szolgáló probléma megoldása érdekében szükséges azonnali intézkedések megtételét,

c) szükség esetén további egészségügyi vagy szociális ellátás kezdeményezését.

(3) A fogyatékos személyek, illetve a pszichiátriai betegek részére nyújtott jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátója együttműködik a támogató szolgáltatást, illetve a pszichiátriai betegek részére közösségi alapellátást nyújtó szolgáltatóval.

(4) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult

a) az egyedül élő 65 év feletti személy,

b) az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, vagy

c) a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását.

(5) A (4) bekezdés c) pontja szerinti esetben a háztartásban élő kiskorú személyt nem kell figyelembe venni.

(6) A súlyos fogyatékos a külön jogszabály szerinti fogyatéskossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összeg családi pótlékban részesülő- ezt jogszabályban meghatározottak szerint igazoló-személy, az Szt. 65/C. § (5)-(7) bekezdése szerint, a pszichiátriai betegséget és az egészségi állapot miatti indokoltságát a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendeletben foglaltak szerint kell igazolni.

(7) A kérelmet a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki a kérelmező szociális helyzete alapján dönt a jelzőkészülékek kihelyezéséről.

(8) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást Mucsi Község Önkormányzata az arra szociálisan rászoruló személyek részére térítésmentesen biztosítja.

12. Falugondnoki szolgáltatás

27. § (1) A falugondnoki szolgáltatás célja Mucsi Község belterületi lakott helyeinek intézményhiányából eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2) A falugondnoki szolgálat fenntartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(3) A falugondnoki szolgálat által ellátott feladatokról, szolgáltatási formákról, az igénybe vétel módjáról az Önkormányzat külön rendelete rendelkezik.

13. A szociális szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos rendelkezések

28. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételéről a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője dönt.

(2) Az ellátások igénybevétele iránti kérelmeket, az étkezést Mucsi Község Önkormányzatához, családsegítés és gyermekjóléti ügyek esetében a Család- és Gyermekjóléti szolgálat vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) Az ellátás igénybevételének megkezdésekor a fenntartó az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével az Szt. 94/C. §-a szerinti megállapodást köt.

(4) A szociális szolgáltatásokért fizetendő térítési díjakat a DÁM Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa, mint fenntartó határozatban állapítja meg.

(6) Lakossági

a) - Koporsós temetés: 150.000,- sírhely megváltással

b) - Urnás temetés: 150.000,- urnafülke megváltással

c) - Köztemetés 150.000,-

29. § Ez a rendelet 20212 december 8. napján lép hatályba, egyidejüleg pedig hatályát veszti a -többször módosított- a tlepülési támogatásokról szóló 6/2021.( VI.14). önkormányzati rendelet. Ez a rendelet 2021. december 8-án lép hatályba.