Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 13.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Önkormányzata képviselő-testületének 4/2022(V.13) önkormányzati rendelezte a köztemető fenntartásáról és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 05. 13

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 13.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Önkormányzata képviselő-testületének 4/2022(V.13) önkormányzati rendelezte a köztemető fenntartásáról és a temetkezésről

2022.05.13.

Mucsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya Mucsi község közigazgatási területén lévő és működő községi temetőre (a továbbiakban: köztemető), ennek fenntartására és a temetkezésekkel kapcsolatos összes tevékenységre, a köztemetőt üzemeltetőre, valamint a köztemetőt igénybe vevőkre terjed ki.

(2) A köztemető címe: Mucsi 010 hrsz-ú önkormányzati tulajdonú, valamint az 586 hrsz-ú , a római katolikus egyház tulajdonában van és az üzemeltetési fenntartási jog Mucsi Község Önkormányzaté.

2. § (1) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenység végzéséről Mucsi Község Önkormányzata (a továbbiakban: üzemeltető gondoskodik.

(2) A szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését a Hőgyészi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője – ellenőrzési jogkörében eljárva – ellenőrzi, szerződésszegés esetén kezdeményezheti a szerződés felmondását.

3. § Az egyes temetési helyek (sírok, urnafalak, fülkék, sírbolthelyek, díszsírhelyek stb.) folyamatos karbantartásáról az üzemeltető gondoskodik.

4. § (1) Az üzemeltetőnek olyan magatartást kell tanúsítania, és olyan üzletpolitikát kell folytatnia, hogy a megrendelő igényét – adottságaiktól, lehetőségeiktől függően – teljes körűen kielégíthesse.Ennek érdekében:

a) folyamatosan álljanak rendelkezésre (ügyelet, ügyfélszolgálat),

b) rendkívüli szolgáltatást is vállaljanak (pl. baleset stb.),

c) álljanak készen helyettesítésre (vállalkozáson belül vagy más vállalkozóval),

d) rendelkezzenek megfelelő tartalékkal a szolgáltatás eszközeit tekintve.

(2) Az üzemeltető köteles a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartásokat vezetni, az (1a) bekezdésben meghatározott adatokkal.

5. § (1) A köztemető nyitva tartása: január 1-jétől december 31-ig: 06.00 – 22.00 óráig. A nyitvatartási idő leteltekor a köztemetőt – külön felszólítás nélkül – el kell hagyni.

(2) Az üzemeltetőnek a köztemető térképén (vázrajzán) naprakészen fel kell tüntetnie, hogy a parcellák, sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(3) A köztemető nyitva tartásának idejét, valamint a térképét (vázrajzát), a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

6. § (1) A köztemető területére állatot nem lehet bevinni, ott 10 éven aluli gyermekek kísérő nélkül nem tartózkodhatnak.

(2) A köztemetőben nem lehet olyan magatartást tanúsítani, vagy olyan tevékenységet folytatni, amely sérti, sértheti a látogatók kegyeleti érzéseit.

(3) A köztemető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével – temetkezési szolgáltatásra utaló reklámot vagy hirdetőtáblát nem lehet elhelyezni.

(4) A temetési helyre ültetett növények magassága nem haladhatja meg a 1,5 m-t, az ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, nem akadályozhatják a sírok megközelítését.

(5) A sírokra

a) kúszónövényt (iszalag-félék, folyondár-félék, vadszőlő-félék),

b) lombhullató fát vagy cserjét,

c) lomb- és tűlevelű örökzöldeket, a törpeméretűek kivételével

ültetni nem lehet, az ennek ellenére elültetett növényeket a jegyző – átruházott hatáskörben eljárva – eltávolíttatja.

7. § (1) A köztemető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani. Az elszáradt virágokat, koszorúkat az erre a célra kijelölt helyen kell elhelyezni.

(2) A köztemetőben nem lehet a köztemető területén lévő létesítményeket, síremlékeket, temetési helyeket, a növényzetet stb. megrongálni, illetve beszennyezni, vagy a temetési helyek díszítésére szolgáló bármely tárgyat engedély nélkül elvenni, eltávolítani.

8. § (1) A temetési helyek gondozása során keletkező hulladék a temetési helyek között nem tárolható.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet tárolni, elszállításukról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(3) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül, ülőalkalmatosságok a temető szakaszokban csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával létesíthetők, feltéve, hogy a közlekedést nem zavarja, a szomszédos sírhely tulajdonosának érdekét nem sérti. Amennyiben az üzemeltető felhívására a tulajdonos a létesített kerítést nem bontja le, ellene az üzemeltető szabálysértési eljárás indít, egyidejűleg a tulajdonos költségére ezeket lebontja.

(4) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik.

9. § (1) A ravatalozót az üzemeltetőnek a temetés időpontja előtt legalább 1 órával korábban kell átadnia a temetési szolgáltató részére.

(2) A temetési szolgáltató a ravatalozóhoz tartozó alapkellékeken túl saját ravatalozó kellékeit használhatja.

(3) A ravatalozó használata során az állagmegóvásról a temetési szolgáltató köteles gondoskodni.

(4) A ravatalozóban található halotthűtő berendezést a rendeletben meghatározott díj megfizetése mellett minden temetkezési szolgáltató igénybe veheti.

10. § (1) A temetési szolgáltatások körét a Ttv. 25. § (1) bekezdése határozza meg.

(2) A temetkezési szolgáltatások közül az elhunyt hűtésével, a köztemetőn belüli szállításával, a hamvainak szórásával, a sírásással, a sírhelynyitással, a visszahantolással, az újra temetéssel és az exhumálással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető kizárólagos joga és kötelezettsége. Ezen feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

(3) Az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a közköltségen történő eltemetés.

(4) A köztemető üzemeltetője – a temetkezési szolgáltatók tekintetében – köteles egyenlő módon biztosítani a temetkezési szolgáltatások ellátáshoz szükséges feltételeket. A temetkezési szolgáltatások és más vállalkozók munkájának összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(5) A temetési helyet, időpontot és a szertartás módját az eltemettetővel való személyes megbeszélés során a temettető és az üzemeltető közösen rögzíti. A számlák névre történő kiállítása minden esetben az egyeztetés során kiállított temetési munkalapon megjelölt névre és címre történik.

(6) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés – és ez az üzemeltető tudomására jut – a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

(7) A köztemető üzemeltetője is köteles a temetkezési szolgáltatókat terhelő és e rendelet 1. mellékletének 9. pontjában felsorolt díjat megfizetni.

1. A temetés

11. § (1) A köztemetőbe temetni, illetve urnát elhelyezni csak az üzemeltető által kijelölt helyen lehet.

(2) A köztemetőben temetni – egyházi vagy világi szertartás szerint – hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, valamint – amennyiben a fenntartó az ehhez szükséges feltételeket megteremtette – a hamvak szétszórása útján lehet.

(3) Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére – a sírbolthelybe temetés és az urna kivételével – olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

2. Temetési hely

12. § (1) A köztemetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek a Ttv. 3. § d) pontjában meghatározottakon túl:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) gyermek sírhely (10 év alatti elhunytak),

d) díszsírhely,

e) sírbolthely,

f) urnafülke,

g) urnasírhely,

h) urnasírbolt.

(2) A korábban előre megváltott, de fel nem használt temetési helyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az üzemeltető – a kifizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett – visszaveheti, illetve igénybe veheti.

13. § (1) Sírbolthely általában az egy családhoz tartozó elhunytak részére szolgáló temetési hely, melyben legfeljebb 6 (hat) koporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyébe két kiskoporsó is temethető.

(2) A sírbolthely létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt építtette, a használati díjat befizette és e tényt a sírbolt-könyvbe bejegyeztette. Ennek hiányában a betemetésről és a sírbolthely felhasználásáról a létesítő halála esetén a vele együttélő házastársa, ennek hiányában pedig igazolt örökösei döntenek. E szabályok érvényesülnek a sírbolthelybe betemethető személyek tekintetében is.

14. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnasírba lehet temetni, vagy urnafülkében illetve urnatartóban a síremlék felületére is el lehet helyezni. Sírra, sírboltra két urnatartó doboz elhelyezése lehetséges. Az urnatartó dobozt rögzíteni kell a síremlékhez. A felhelyezett urnatartó doboz(ok) a sírba, sírboltba történő további betemetéseket nem akadályozhatja.

(2) Egy urnasírba legfeljebb 4 (négy) urna temethető.

(3) Egy urnafülkébe egy elhunyt hamvai helyezhetők el.

(4) Egy urnasírboltban 6 (hat) urna helyezhető el.

(5) Hamvak szétszórása – az eltemettető igénye esetén – csak az erre a célra kijelölt és parkszerűen kialakított temetői részen történhet.

15. § (1) A díszsírhely – indokolt esetben kettős sírhely – díszurnafülke, vagy díszurnasírhely a község közéletében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végzett személyek eltemetésére szolgáló temetési hely, melynek adományozása Mucsi Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A díszsírhelyek, díszurnafülkék, dísz-urnasírhelyeknek a temető esetleges átrendezése miatti áthelyezéséről a fenntartó gondoskodik.

(3) A község társadalmi szervei, volt szövetségei, egyesületei stb. által a múltban adományozott emléksírokat és emléktáblákat, valamint a község közéletében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végzett személyek sírhelyeit védelem illeti meg.

(4) A díszsírhely, a díszurnafülke és a díszurnasírhely után használati díjat nem kell fizetni, használati idejük korlátlan.

16. § (1) A temetési helyek közül a sírbolt, urnasírbolt és a felépítménnyel ellátott urnasírhely váltható meg előre a temetési helyek sorrendjét megtartva.

(2) Egyes sírhely, vagy kettes sírhely előre váltható síremlék egy éven belüli vállalásával, amennyiben a síremlék kiépítése nem történik meg a megadott a határidőn belül akkor a sirhely feletti rendelkezési jog megszűnik. A sírhelymegváltási díj időarányos részét az üzemeltető a jogosult részére visszatéríti.

3. Temetési helyek méretei

17. § (1) A temetési helyek belméretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,10 m, szélessége 0,90 m mélysége 1,60 - 2,00 m

b) kettes sírhely: hossza 2,10 m, szélessége 1,80 m mélysége 1,60 - 2,00 m

c) gyermek sírhely: hossza 1,30 m, szélessége 0,90 m mélysége 1,60 - 2,00 m

d) kétszemélyes sírbolthely: hossza 2,20m, szélessége 1,00 m mélysége 2,00 - 2,50 m

e) négyszemélyes sírbolthely: hossza 2,20 m., szélessége 2,00 m mélysége 2,00-2,50 m

f) díszsírhely: a fenntartó döntése szerint

g) urnasírhely: hossza 0,60 m, szélessége 0,60 m mélysége 1,00 m.

h) urnasírbolt: hossza 0,70 m, szélessége 0,50 m mélysége 1,00 m.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága:

a) az egyes, kettes és gyermek sírok oldaltávolsága 0,60 m,

b) a kettes sírbolthelyek oldaltávolsága 0,70 m,

c) a négyes sírbolthelyek oldaltávolsága 0,20 m

d) urnasír és urnasírbolt oldaltávolsága 0,60 m

e) a sírsorok közötti távolság 1,30 m,

f) kettes és négyes sírbolthely sortávolsága 1,40 m

g) urnasír és urnasírbolt sortávolság 0,80 m.

h) a sírhelytáblák távolsága legalább 4,00 m

(3) Síremlék alapjának (járda) külméretei:

a) egyes sírhely: hossza: 2,70 m, szélessége: 1,50 m,

b) kettes sírhely: hossza: 2,70 m, szélessége: 2,40 m,

c) gyermek sírhely: hossza: 1,80 m, szélessége: 1,50m,

d) kettes sírbolt: hossza: 2,90 m, szélessége: 1,70 m,

e) négyes sírbolt: hossza: 2,90 m, szélessége: 2,20 m,

f) urnasír: hossza: 0,90 m, szélessége: 0,90 m,

g) urnasírbolt: hossza: 1,00 m, szélessége: 0,80 m.

4. Rátemetés

18. § (1) Rátemetés:

a) a már betemetett koporsós temetési helyre történő még egy elhalt elhelyezése, vagy urna rá vagy elhelyezése, vagy

b) koporsós temetési helyre 25 éven belüli holttest maradványok elhelyezésén túl legfeljebb férőhelyenként egy 25 éven túli holttestmaradvány elhelyezése, vagy

c) olyan urnasírba, urnasírboltba történő urna betemetés, ahová már előzetesen lett urna betemetve.

(2) Koporsós rátemetés esetén a temetéskor érvényes sírhelyhasználati díj időarányos részét kell megfizetni. Rátemetés esetén a teljes összefüggő sírra (pl. kettős sír) vonatkozó és a temetéskor érvényben lévő sírhelyhasználati díj olyan időarányos részét kell megfizetni, amellyel biztosítható a további 25 év használati idő.

(3) Sírboltba csak a sírboltkönyvbe bejegyzett számú koporsót lehet elhelyezni. Sírboltba a 60 év használati időn belül temetni csak az esetben lehet, ha azt a sírbolt műszaki állapota lehetővé teszi, állékonysága nem veszélyeztet életet vagy biztonságos használatot. Ha temetés esetén a használati időből még 25 év porladási idő biztosított, úgy megváltási díjat nem kell fizetni. 25 év porladási időt el nem érő temetés esetén temetni csak az esetben lehet, ha a használati idő kiegészítése vagy meghosszabbítása 60, de legalább 30 évre történik.

(4) Egyes sírba 2 (kettő) urna, kettős sírba 2-2 (kettő-kettő) urna, sírboltba férőhelyenként egy urna temethető rá.

(5) Urnát sírba, sírboltba rátemetni egyaránt szabad.

(6) Egyes sírba 2 (kettő) 25 éven belüli holttest és 2 (kettő) 25 éven túli holttest maradvány, kettes sírba 4 (négy) 25 éven belüli holttest és 4 (négy) 25 éven túli holttest maradvány helyezhető el.

5. Temetési helyek használati ideje

19. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltástól számított;

a) sírba temetés esetén 25 év,

b) sírbolthely esetén 60 év,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott használati idők eltelte után a sírhelyek újra válthatók a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormr.) 18. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

20. § (1) A sírbolthely nem örökölhető és nem forgalmazható, azonban a lejárt bérleti időt a Ttv. 22. § (1) bekezdésében meghatározott rendelkezési jog jogosultja újra meghosszabbíthatja.

(2) A sírbolthelyeket a temetési hely megváltásától számított 2 (kettő) éven belül kell kiépíteni. Amennyiben a kiépítés nem történik meg, az üzemeltető – a megfizetett használati díj időarányos visszafizetése mellett – a temetési helyet ismét értékesítheti.

(3) Ha a használati idő leteltét követően a temetési helyet ismételten nem váltják meg újra, az üzemeltető az exhumált maradványokat, hamvakat – a kegyeleti normáknak megfelelően – az e célra kijelölt gyűjtőhelyen helyezheti el.

(4) Ha a használati idő lejártát követő időpontban a hozzátartozó jelentkezik az elhunyt maradványaiért, a gyűjtőhelyen való tárolás időtartamának megfelelően az adott temetési helyre vonatkozó megváltási díj – az 1. mellékletben meghatározott – időarányos részét kell megfizetnie. Gyűjtőhelyen való tárolásnak minősül az is, ha az urnát, maradványokat eredeti helyén tárolják.

6. Használati díjak

21. § (1) A temetési helyek, a rátemetések az újraváltások díjait, valamint a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak fajtáit és mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza, melyet a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A díjakat minden esetben a temetést (rátemetést) 3 munkanappal megelőzően kell befizetni az üzemeltetőnek.

22. § (1) Üzemeltető a megváltott sírhelyek használati idejének lejártát köteles évenként megállapítani. Az év második felében három alkalommal legalább egy-egy országos, megyei napilapban, illetve a helyi újságban fel kell hívnia az érdekeltek figyelmét a lejárt sírhelyek használati idejének meghosszabbítására úgy, hogy az első közzététel a használati jog megszűnte előtt legalább 6 (hat) hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonta történjen. Ugyanilyen tartalmú hirdetményt a Községháza hirdetőtábláin, a temetőkapukon, a ravatalozón és az érintett temetői parcellán feltűnő helyen is el kell helyezni.

(2) A temetési hellyel rendelkezni jogosultak, a lejáratot követő 6 (hat) hónapon belül a sírhely használati idejét meghosszabbíthatják. Ha a felhívásnak nem tesznek eleget, vagy a használat idejét nem hosszabbítják meg, üzemeltető jogosult a holttestek maradványait, az urnákat közös sírhelyben elhelyezni. Az így megüresedett sírhelyek újból értékesíthetők.

7. Temetői munkák

23. § (1) A köztemetőben a temetési helyek gondozása, növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – munkavégzés munkanapokon 07,00 óra és 17,00 óra között végezhető, melyet az üzemeltetőnek a munkavégzés megkezdését megelőzően legalább 3 munkanappal be kell jelenteni. Fák, díszfák, cserjék ültetéséhez, illetve a sírhelyhez, síremlékhez nem kötődő tárgyak elhelyezéséhez az üzemeltető hozzájárulását minden esetben ki kell kérni.

(2) Az üzemeltető a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fák, bokrok, elgazosodott növények esetén minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti, a temető rendjét zavaró tárgyakat eltávolíthatja a rendelkezési jog tulajdonosának költségére.

(3) A rossz helyre ültetett növényekben, valamint a sírokon kinőtt gyomnövények kaszálása során bekövetkezett károkért az üzemeltető nem tartozik felelősséggel.

(4) A síremlékek felállításához, sírbolthelyek építéséhez szükséges anyagokat a temetőgondnok által meghatározott módon és úgy kell tárolni, hogy az utak, járdák forgalmát ne zavarja. Az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges.

(5) Sírkőbontással járó építési munka esetén az elbontott síremlék és hulladék elszállítása a munkát végző kötelessége.

(6) A tulajdonos vagy a vállalkozó köteles a munka kezdését és befejezését a gondnoknak bejelenteni, aki átveszi a területet, ellenőrzi az építési törmelék, anyag elszállítását, az építkezéshez használt közterület helyreállítását. Amennyiben ezen kötelezettségét az érintett nem teljesíti, az üzemeltető a tulajdonos költségére végzi el.

(7) Lejárt megváltási idejű temetési helyen munkálatok végzése nem engedélyezhető.

24. § (1) A síremlék, a sírbolthely, a szegélykő nem terjedhet túl e rendelet 18. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott területen.

(2) A síremlékeket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni. Az egymáshoz kapcsolódó elemeket úgy kell összeépíteni, hogy a síremlék le ne dőlhessen. A síremlék, járda köré kavics, zúzalékkő, szegélykő elhelyezése nem megengedett. Az ennek ellenére elhelyezett kavicsot, zúzalékkövet, szegélykövet a jegyző – átruházott hatáskörben eljárva – eltávolíttatja.

(3) Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra az üzemeltető a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat számolhatja fel, továbbá az igénybevevőnek a munkához elhasznált elektromos energiáért és vízfogyasztásért átalánydíjat kell fizetnie.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet, a sírboltot úgy kell készíteni, hogy oldalfalai vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelő védelmet nyújtson.

(5) A síremlék magassága a járdaszinttől számítva maximum 150 cm lehet.

(6) Az (5) bekezdésben rögzített magassági méreten felüli sírjel az üzemeltetőhöz történő előzetes bejelentéssel, külön hozzájárulás alapján létesíthető.

(7) A rendeletet több esetben megsértő vállalkozó(k) temetőbe történő munkavégzését a jegyző megtilthatja.

(8) A síremlék és tartozékai tervét (vázrajzát) az üzemeltetőnek a munkavégzés bejelentésekor, a rendelkező meghatalmazásával együtt be kell mutatni.

25. § Az erősen megrongált, az élet és a vagyonbiztonságot veszélyeztető sírbolthelyek, síremlékek karbantartására a létesítőt (örököst) az üzemeltető köteles felhívni. Ennek eredménytelensége esetén elrendelheti a síremlék veszélyességének megszüntetését, helyreállítását, vagy eltávolítását. Ebben az esetben a bontással, illetve más temetési helyen való felállításával kapcsolatos költségeit, a létesítővel (örökössel) szemben – a Ptk. szabályai szerint – érvényesítheti.

8. A köztemető lezárása, megszüntetése

26. § A köztemető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárására és megszüntetésére a Kormr.-ben foglaltak az irányadók.

9. A köztemető fenntartásának ellenőrzése

27. § A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a Tamási Járási Hivatal ellenőrzi.

10. Vegyes és záró rendelkezések

28. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, díjait a rendelet hatálybalépését követően indult temetések esetében kell alkalmazni.

(2) A temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 2/2014.(II.20.) számú rendelet, e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti.

(3) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a Ttv.-ben valamint a Kormr.-ben foglaltak az irányadóak.

(4) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

29. § Ez a rendelet 2022. május 13-án lép hatályba.