Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

Mucsi Köszég Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X.26.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 12. 31

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Mucsi Köszég Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X.26.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2023.01.01.

Mucsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 92. § (1) bekezdés b) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. (l) bekezdésben és a 151. (2a) bekezdésben kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Mucsi Község Önkormányzat által fenntartott Mucsi Község Konyhája nevű intézményre, valamint a szolgáltatást igénybevevő személyekre.

Ellátási formák

2. § A Mucsi Köszég Önkormány szociális alapszolgáltatások és a gyermekjóléti alapellátások közül az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja: Étkeztetés

Térítési díjak

3. § (1) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások esetében az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltséget nem haladhatja meg.

(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül az étkeztetésért az önkormányzat intézményi térítési díjat állapít meg, melynek alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi bruttó összege.

(3) Az óvodában egész napos ellátást igénybevevők esetén az étkezés igénybevétele kötelező.

(4) Nem vonatkoznak a (2) bekezdésben foglaltak arra a gyermekre, akinek betegsége miatt olyan speciális étrendre van szüksége, amely részére az étkeztetés keretén belül nem biztosítható.

(5) Az egész napos étkezés igénybevétele átmenetileg lemondható az igénybevevő betegsége esetén A szülő, törvényes képviselő a gyermekek számában történt változást, vagy ha az étkezést betegség vagy más ok miatt a gyermek nem veszi igénybe, óvodai ellátásban résztvevő gyermek esetében az óvoda vezetőjének, köteles bejelenteni. Amennyiben az étkezést a szülő időben lemondja (tárgynap 10 óráig), akkor a bejelentést követő naptól a távolmaradás idejére mentesül az intézményi gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj Intézményi térítési díj napi összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

a) Az élelmezési ráfordítások év közben bekövetkezett növekedése miatt az intézmény fenntartója évente egy alkalommal a térítési díjakat felülvizsgálja.

b) Az étkezési terítési díjat egy havi időtartamra, előre kell megfizetni. A gyermekétkeztetés esetében az ellátás igénybevétele csak a térítési díj határidőre történő befizetésével biztosítható.

c) A Gyermekétkeztetési Intézmény hatáskörébe a megállapított térítési díj befizetésének ellenőrzése, a befizetést elmulasztó kötelezett 15 napon belüli írásbeli értesítése, továbbá a hátralékokkal kapcsolatos nyilvántartás vezetése,

d) Ha a fizetésre kötelezett a szokásos módon és határidőre a térítési díjat nem rendezi, úgy a gyermekétkeztetési intézmény vezetője köteles a kötelezettet írásban felszólítani a térítési díj hátralék befizetésére, valamint a mulasztás következményeire. Az intézményvezető a hónap utolsó napjáig köteles kimutatást készíteni a hátralékosokról.

e) Az intézményi térítési díj évközben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.

(6) A kötelezett által fizetendő térítési díjat (személyes térítési díj) az intézményvezető állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt a megállapodás megkötésekor írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét. A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve ha az ellátott jövedelme

a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.

(7) Az intézményi térítési díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.az 1. melléklet

(8) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért a térítési díjat az alábbi kötelezettnek kell megfizetni:

a) az ellátást igénybe vevő jogosult,

b) a gondnokság alatt álló jogosult esetén a törvényes képviselő, a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,

c) a jogosultnak az a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,

d) a jogosult tartását szerződésben vállaló személy,

e) a jogosult tartására bíróság által kötelezett személy (a c)–e) pont alattiak a továbbiakban együtt: tartásra köteles és képes személy)

(9) A térítési díjat az ellátást biztosító intézmény részére kell megfizetni, ellátást követő hónap 10. napjáig.

(10) A szociális ellátások esetében ingyenes ellátásban kell részesíteni azt a jogosultat, aki jövedelemmel nem rendelkezik; és bentlakásos ellátás esetében a jelzálog alapjául szolgáló vagyona nincs.

(11) Amikor a kérelmező ezen rendeletben, az egyes ellátási formáknál és az Szt. szerint megfogalmazott jogosultsági feltételeknek nem felel meg, akkor méltányossági alapon az intézményvezető a következő esetekben biztosíthatja az intézmény által nyújtott alapszolgáltatásokat:

a) ha a kérelmező elemi kárt szenvedett,

b) ha a kérelmező bűncselekmény áldozata lett (lopás, rablás) és emiatt átmeneti időre megváltoztak az életkörülményei,

c) ha a kérelmező lakásában rendkívüli esemény miatt súlyos kár keletkezett,

d) ha a kérelmező családi körülményeiben olyan változás állt be (pl. tartósan beteg, vagy fogyatékos hozzátartozó, haláleset), amely miatt a mindennapi életvitele és létfenntartása veszélybe került).

(12) Méltányossági alapon nyújtott szolgáltatások időtartama maximum 3 hónap lehet.

Az ellátások igénybevételének, megszüntetésének módja

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó alap szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen, a kérelmet, illetve indítványt a törvényes képviselője terjesztheti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmet a törvényes képviselőjének beleegyezésével terjesztheti elő.

(3) Az ellátás iránti kérelmet a Mucsi Község Konyhája intézményvezetőjéhez (továbbiakban: intézményvezető) kell benyújtani.

(4) A kérelem mind szóban, mind formai kötöttségek nélküli írásbeli alakban előterjeszthető, melyhez a jogszabály által előírt igazolásokat, jövedelemnyilatkozatot és egyéb nyilatkozatokat csatolni kell.

(5) Az ellátás iránti kérelmek elbírálásról az intézményvezető dönt. Elutasítás esetén írásbeli értesítést küld arról az érintettnek. Ha a döntés pozitív, elegendő az ellátott nyilvántartásba vétele, írásbeli értesítés küldése nem kötelező.

(6) Az intézményvezető döntése ellen az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Mucsi Község Önkormányzatához lehet fordulni, amely határozattal dönt a kérdéséről.

(7) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges kérdésekben, családi körülményeiben, jövedelmi, vagyoni viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül az intézmény vezetőjének bejelenteni.

(7a) Az intézményvezető külön eljárás nélkül köteles a személyes gondoskodást nyújtó ellátások bármelyikét biztosítani, ha valamely személy azonnali ellátása halaszthatatlan, a késedelem a rászorulónak életét, testi épségét, egészségét veszélyeztetné, vagy súlyos nélkülözésnek tenné ki. Az ilyen ellátás biztosításáról az intézményvezetőnek feljegyzést kell készítenie és az akadály megszűnését követő 8 napon belül az eljárást le kell folytatnia.

(8) Az intézményvezető az ellátást igénylővel illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza az ellátás kezdetét, formáját, módját, körét, időtartamát (határozott vagy határozatlan időtartam) térítési díj összegét, fizetésére vonatkozó szabályokat és a szolgáltatások tartalmát.

(9) Az ellátást az intézményvezető megszünteti, ha

a) az ellátott, vagy törvényes képviselője kérelmezi a megszüntetést,

b) ha az ellátott bejelentett lakóhelye, illetve tartózkodási helye – az intézmény illetékességi területén - megszűnik,

c) az ellátást megalapozó feltételek már nem állnak fenn,

d) a térítési díj fizetésére kötelezett 2 hónapon keresztül fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

e) az ellátott meghal,

f) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben foglalt szabályokat,

(10) Az intézményi jogviszony a (9) bekezdésen túl az Szt. 100. §-ában foglalt esetekben szűnik meg.

Az ellátások igénybevételének speciális szabályai

5. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorult személyeknek a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik az önkormányzat, akik azt önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani; különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük vagy hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászorulónak kell tekinteni a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyt.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben- nem tud gondoskodni vagy munkaképessége csökkent.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására nem képes.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, azonban életvitelszerűen a településen tartózkodik, illetve kizárólag települési szintű lakcímmel rendelkezik.

(7) Étkeztetésben részesíti az önkormányzat azt az igénylőt, illetve az általa eltartottat is, aki jövedelmétől függetlenül kora vagy egészségi állapota miatt nem képes az étkezéséről más módon gondoskodni.

(8) A felnőtt szociális étkeztetés térítési díját a Mucsi Község Önkormányzata mint fenntartó költségvetésében rögzíti.

Az ellátások megszüntetésének speciális szabályai

6. § Az intézményvezető azonnali hatállyal megtagadhatja az étkeztetés szolgáltatását, ismételt esetben pedig az ellátás megszüntetését kezdeményezheti, ha az ellátott:

a) az étkezési hely házirendjét megsérti, agresszív magatartást tanúsít,

b) közegészségügyi, járványügyi szabályokat nem tartja be,

c) ha étkezési igényének lemondását elmulasztja, a szolgáltató 3 nap elteltével – ha az igénylő kapcsolatfelvétele sikertelennek bizonyul - kezdeményezheti az ellátás megszüntetését.

7. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 6/2022. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez

A

B

Megnevezés

Intézményi térítési díj Ft/adag

Szociális étkezés

500

Alkalmazott étkezés

500

Vendég étkezés

1100

Iskfolai étkezés csak ebéd

650

Óvodai étkezés háromszori

800

ebből

tízórai

140

ebéd

528

uzsonna

132