Nagyszékely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 18- 2022. 10. 31

Nagyszékely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

2022.02.18.

Nagyszékely Község Önkormányzatának Képviselő-testülete katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII törvény 46. §. (4) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés f) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 91. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Nagyszékely Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg

1. § (1) Nagyszékely Községi Önkormányzat (a továbbiakban az Önkormányzat) 2022 évi költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2022. évi

a) helyi adó bevételének összege: 3.750.000.- Ft,

b) helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatai támogatásának összege 49.268.689.-Ft,

c) a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatások összege 171.341.935.- Ft, melyből az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételei 0.- E Ft.

(3) Az Önkormányzat 2022. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat 2022. évi

a) a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként e rendelet 8. melléklete

b) a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 12. melléklete,

c) az általános és céltartalékot e rendelet 2. melléklete, és

d) elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet ----- melléklete tartalmazza

2. § Az Önkormányzat 2022. évi

a) engedélyezett létszámát , továbbá költségvetési szervenként a közfoglalkoztatottak létszámát 6. melléklete

b) költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban - feladatonként - e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § Az 1. § (1) és (2) bekezdés szerinti költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait figyelembe véve a költségvetési egyenleg összege 269.918.600.- Ft, melyből

4. § (1) Az Önkormányzat Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 10. melléklete tartalmazza

(2) Az Önkormányzat Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

5. § (1) Az Önkormányzat finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköreit a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

(3) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék felett a képviselő-testület rendelkezik.

(4) Az Önkormányzat követeléséről lemondani csak törvényben vagy külön önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben és módon lehet.

(5) Az Önkormányzat tekintetében a nemzeti vagyonról szóló törvényben előírt versenyeztetés kötelező, ha az érintett vagyontárgy forgalmi értéke a 1 millió forintot meghaladja.

(7) A képviselő-testület– az első negyedév kivételével – negyedévenként, a tárgyévi munkatervében meghatározott időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

6. § (1) Az 1993. évi III. tv. 92. § /1/ bekezdés alapján az étkezési nyersanyagnormákat, étkezési térítési díjakat 2022. március 1-től kell alkalmazni, megállapításukat a nyersanyagnormákat a 13. melléklet,

(2) A költségvetési előirányzatok közti átcsoportosítás a Polgármester hatásköre 100.000 Ft. összeghatárig. A többletbevételek felhasználásáról a képviselőtestület dönt.

(3) A Képviselőtestület a közös hivatal útján gondoskodik a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről.

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 2 napon a 6. § rendelkezései 2022. március 1-től lép hatályba.

(2) Bemutatott következő mérlegek és kimutatások

a) 1. számú melléklet Költségvetési főösszesítő

b) 2. számú melléklet Kiadási előirányzatok alcímenkénti bontásban

c) 3. számú melléklet Bevételek forrásonként, kiadások jogcímenként

d) 4. számú melléklet Nagyszékely Községi Önkormányzat Konyhája

e) 5. számú melléklet Állami hozzájárulások részletezése

f) 6. számú melléklet Létszámok, személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok előirányzata

g) 7. számú melléklet Pénzeszközök átadása

h) 8. számú melléklet Felhalmozási bevételek, kiadások

i) 9. számú melléklet Működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 2022-2023-2024. évi alakulása

j) 10. számú melléklet Többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

k) 11. számú melléklet Előirányzat-felhasználási ütemterv

l) 12. számú melléklet Közvetlen támogatások kimutatása

m) 13. számú melléklet Nyersanyagnorma

(3) A Képviselőtestület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig Az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevétel beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások teljesítésére) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.