Nagyszékely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 27- 2023. 05. 30

Nagyszékely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzifa támogatás helyi szabályairól

2022.10.27.

Nagyszékely Község Önkormányzatának Képviselőtestülete szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a. pontja alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC törvény 3. számú melléklet 2.2.1. szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcím szerint a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosított Nagyszékely Község Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Nagyszékely településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Nagyszékely közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás elbírálásánál előnyt biztosító feltételek

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésére álló keret mértékéig a rászoruló személyeket, vissza nem térítendő természetbeni támogatásként 1 erdei m3, de legfeljebb 5 erdei m3 szociális tüzifa segélyben részesíti.

(2) Az elbírálás során előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint:

a) időskorúak járadékára,

b) aktív korúak ellátására jogosult,

c) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család vagy

d) települési támogatásra jogosult (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők).

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. (1. sz. mell)

(2) A kérelmeket 2022. november 7 - 11. közötti időtartamban lehet a Tolnanémedi Közös Önkormányzati Hivatal Nagyszékelyi Kirendeltségén benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról következő rendes ülésén, legkésőbb 2022. november 30. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja. (2. sz. mell)

(5) A tüzifa mennyisége a beérkező kérelmek számától és a készlet mennyiségétől függően kerül kiosztásra.

5. § A támogatás kizárólagos forrása a központi költségvetés által az Önkormányzat számára megállapított 1.311.275,-Ft kiegészítő támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított szállítási költség, mint saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2023. május 31. napján hatályát veszti.

(2) E rendeletet a Képviselő-testület a 2022. október 25-én megtartott ülésén alkotta.