Várdomb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007. (VI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Várdomb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007. (VI.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Várdomb község képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Várdomb község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja

1. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Várdomb község képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Várdomb község tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.”

2. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet célja, hogy Várdomb község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.”

3. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Alapfogalmak:)

„c) nem háztartási szemét: az emberi ürülék, az állati hulla és trágya, a jég, a hó, a sár, az épület vagy egyes részeinek megrongálódásából, bontásából vagy javításából származó nagyobb mennyiségű anyag, továbbá tűz- vagy robbanásveszélyes, mérgező (pl.: növényvédőszer hulladékok, maradékok, illetve az azzal szennyezett göngyölegek), illetve fertőző anyag, gyógyszermaradék (akár ember, akár állat számára készült) valamint a nem lakás céljára szolgáló épületekben (irodákban, intézményekben, üzemekben, üzletekben stb.) és a hozzájuk tartozó területen, továbbá a vegyes (részben lakás, részben egyéb) célra szolgáló épületekben keletkezett hulladék, tekintet nélkül arra, hogy az a mûködési tevékenység gyakorlása során keletkezett-e, vagy sem;”

4. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A földtani közegek, a felszíni és felszín alatti vizek védelme érdekében a község közterületén tilos jármûvet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyezôdést okoz, vagy okozhat.

5. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet 9. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Közúton történt állat elhullását – ha annak tulajdonosa ismeretlen – az Önkormányzatnál be kell jelenteni.”

6. § A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem lehet az összerakott havat elhelyezni:

a) – a gyalogos közlekedési útvonalon,

b) – az útkeresztezôdésben,

c) – az úttorkolatban,

d) – a kapubejárat elé, annak szélességében,

e) – a tömegközlekedésre szolgáló jármû megállóhelyénél, a jármû megállóhelye és a járda között,

f) – a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekû létesítményein.”

7. § Hatályát veszti a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló 8/2007.(VI.1.) önkormányzati rendelet

d) 21. §-a,

e) 22. §-a.

8. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.