Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2010.(XII.15.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Pörböly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország  Alaptörvénye 32. cikk. 1 bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. 2. bekezdésében meghatározott valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 8/2010.(XII.15.) önkormányzati rendelete az alábbiak szerint módosítja:





1. §


Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2010.(XII.15.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet)

(1) 1. § (1) bekezdésének f) pontja hatályát veszti.

(2) 1. § (2) bekezdés ac), ad), ae), af), ba) pontja hatályát veszti.

(3) 1. § (2) bekezdés bb) pontjában a „Temetési segély” szöveg helyére az „Önkormányzati segély”  szöveg lép.


2. §


A Rendelet 2.§ c) pontja hatályát veszti.


3.§


A Rendelet

(1)  5.§(1) bekezdésében a „Körjegyzőségi” szöveg helyére az „Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Várdombi Kirendeltségnek” szöveg lép.

(2) 5.§ (4) bekezdésében az „APEH” szöveg helyére a „Nemzeti Adó és Vámhivatal (a továbbiakban NAV)” szöveg lép.






4.§


A Rendelet 7. § (2) bekezdésében az „átmeneti segélyt” szöveg helyére „önkormányzati segélyt” szöveg lép, a „körjegyző” szöveg helyére  a „jegyző” szöveg lép.


 5.§


(1) A Rendelet 10. § (1) bekezdésében az „átmeneti segélyt, eseti gyógyszerkiadás támogatását, temetési segélyt, temetési kölcsönt és szociális kölcsönt” szövegrész helyére az „önkormányzati segélyt” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 10. § (2) bekezdésében az „átmeneti segély” szöveg helyére az „önkormányzati segély” szöveg lép.


6.§


A Rendelet 26. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„11. Önkormányzati segély

26. § (1)Az önkormányzati segély megállapítása kérelemre vagy hivatalból indított eljárásra állapítható meg, a  Szoc. tv-ben meghatározott feltételek figyelembevételével.


(2) Az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére havi rendszerességgel max. három hónap időtartamra önkormányzati segély adható, amennyiben a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény szerinti vagyonnal nem rendelkező kérelmező családjában az egy főte eső havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén annak 150%-át nem haladja meg. Az önkormányzati segélyként – rászorultságtól függően alkalmanként 3.000,- forinttól 10.000,- forintig terjedő összeg állapítható meg.


(3) Rendkívüli élethelyzetből adódó gondok megoldására, mint például elemi csapás, betegség, baleset, közeli hozzátartozó halála esetén, gyermek fogadásának előkészítésére, kérelemre vagy hivatalból évente legfeljebb egy alkalommal 5.000 forinttól 50.000,- forintig terjedő önkormányzati segély állapítható meg. A kérelmező családjában az egy főte eső havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át nem haladja meg.


(4) Rendkívüli élethelyzet megoldására nyújtott önkormányzati segély pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is megállapítható a (3) pontban meghatározott feltételekkel és összegben. Az önkormányzati kölcsön maximum 12 hónapra adható.


(5) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás mértéke a helyben szokásos átlagos temetési költség 10%-nak megfelelő összeg. A helyben szokásos temetési költség 270.000,- forint. A kérelmező családjában az egy főte eső havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg. A kérelemhez csatolandó az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolat, valamint a kérelmező nevére kiállított temetési költségeket igazoló számla helyben másolt példánya, valamint a jövedelmi viszonyokról szóló nyilatkozat.  „


7.§


 A Rendelet 27. §, 28. §, 29. §, 30. § 31. §, 32. §, 33.§-ai hatályát veszti.


8.§


 (1) A Rendelet 36. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a Szoc.tv. 65/F.§. (1) bekezdés a.) és c.) pontjában szereplő nappali ellátást a „Szekszárd és Környéke” Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulással fenntartott Szekszárd Megyei Jogú Város Szociális Központja (a továbbiakban: Szociális Központ) bevonásával biztosítja. Az utcai szociális munkát a Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társulás által fenntartott Humánszolgáltatási Központ által biztosítja a település.”

(2) A Rendelet 36. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„A családsegítést és a házi segítségnyújtást a Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézmény-fenntartó Társulása fenntartásában lévő Gondozási Központ Bátaszék útján biztosítja.”


9.§


(1) A Rendelet 37. § (1)  bekezdésében a „helyi Körjegyzőségi” szöveg törlésre kerül.

 (2) A Rendelet 37. § (2) bekezdésében a „kezdeményezi” szöveg helyére az „elvégzi” szöveg lép.

(3) A Rendelet 37. § (4) bekezdésében a „szolgáltatások intézményi” szöveg helyére az”étkeztetés” szöveg lép.

(4) A Rendelet 37. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét, kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.


10.§


(1) A Rendelet 38. § (3)  bekezdése hatályát veszti.


11.§


(1) A Rendelet 39. § b) pontjában  a „kettő hónapon” szöveg  helyére az „egy éven” szöveg lép.

(2) A Rendelet 39. § c) pontja hatályát veszti.


12.§


A Rendelet 40. § -ában a „jelen rendeletben meghatározott eljárási rend nélkül”  szövegrész helyére az”1 hónapig kérelemre” szövegrész lép.


13.§


(1) A Rendelet 41. § (1) bekezdésének d) pontja helyére a következő rendelkezés lép: „rokkantási ellátásban vagy járulékban részesül”.

(2) A Rendelet 41. § (1) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „pszichiátriai beteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja”

(3) A Rendelet 41. § (1) bekezdésének h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „szenvedélybeteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja”


14.§


(1) A Rendelet 42. § -ában a „szerinti kérelem nyomtatványt és igazolásokat” szövegrész helyére az „1. mellékletben meghatározott dokumentumokat” szövegrész lép.

(1) A Rendelet 42. § -ában a „Kőrjegyzőség” szöveg törlésre kerül.


15.§


Ezen rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Pörböly, 2013. december 23.




                            Sipos Lajos                                      Pollák Csaba

    polgármester                                            jegyző