Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2019. 12. 01

Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamin Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott hatáskörében eljárva  a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény  1.§.(2) bekezdésében, 10.§.(1) bekezdésében, 18.§. a) pontjában, 26.§.-ában, 32.§.(3) bekezdésében,  45.§.(1) bekezdésében, 48.§.(4) bekezdésében, 58/B§.(2) bekezdésében, 62.§.(2) bekezdésében, 92.§.(1)  bekezdésében. valamint a 132. § (4) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) és (4) bekezdésében  foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

  1. Pörbölyön lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra,
  2. bevándorlási engedéllyel rendelkező pörbölyi személyekre,
  3. letelepedési engedéllyel rendelkező pörbölyi személyekre,
  4. a Pörbölyön élő hontalanokra,
  5. a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.
  6. a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 3. §-ának (3) bekezdésében meghatározottakra.


       (2) Az e rendeletben meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását a képviselő-testület


a)  magának tartja fenn:

aa) Rendkívüli települési támogatás

ab) Köztemetés



b) Polgármesterre ruházza át:

ba)  Lakhatás céljára szolgáló települési támogatás

bb) Temetési  támogatás

           bc) Étkeztetés (szoc.).


       (3) A szociális alapszolgáltatások közül az e rendelet 36.§. c.) pontjában meghatározott jogköröket a „Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Egészségügyi Szociális és Gyermekjóléti Intézmény-fenntartó Társulással megkötött társulási megállapodás alapján a Bátaszéki Gondozási Központra ruházza.


2. § E rendelet alkalmazása során:

  1. lakcím: az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely, ahol a kérelmező életvitelszerűen lakik.
  2. létfenntartást veszélyeztető helyzet:

ba) hosszantartó egy hónapot meghaladó betegség miatti jövedelem-kiesés,

bb) keresettel, jövedelemmel nem rendelkező időtartam,

bc) átmeneti, nehéz anyagi helyzet;

  1. hajléktalan: a rendelet 4. §-ának (1) bekezdésében foglalt azon személy, aki éjszakáit közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti;


E rendelet alkalmazása során nem szabályozott fogalmakra a Szoc. tv. 4.§-ban foglaltakat kell alkalmazni

                                                                     
                                                                      2. Eljárási rendelkezések


3. § E rendelet alkalmazása során a szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (a továbbiakban: Ket) rendelkezéseit az Szoc. tv.-ben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.


4. § (1) A bejelentett lakóhellyel nem rendelkező hajléktalan személynek – rászorultság esetén – joga van az e rendeletben meghatározott ellátások igénybevételére, ha a kérelem benyújtásakor  Pörböly községet jelölte meg tartózkodási helyeként.

       (2) A polgármester tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulóknak települési támogatást, étkezést biztosítani, ha ennek hiánya a rászoruló életét, testi épségét veszélyezteti.

       (3) A polgármester a (2) bekezdés szerinti ideiglenes intézkedésről haladéktalanul értesíti a hatáskörrel rendelkező illetékes szervet. Az értesítéssel egyidejűleg kérnie kell a kifizetett átmeneti segély megtérítését.


5. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a képviselő-testület Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Pörbölyi Ügyfélszolgálatán  (a továbbiakban: hivatal) kell benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak.

       (2) A házi segítségnyújtás, és a Szoc.tv. 65/F.§. (1) bekezdés a.) és c.) pontjában meghatározott nappali ellátás esetében a kérelmet az ellátást nyújtó intézmény vezetőjénél, illetve a Bátaszéki Gondozási Központ vezetőjénél  kell benyújtani.

        (3) A szociális ellátás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

           a) a kérelmező és családja jövedelmi, vagyoni helyzetéről szóló igazolást vagy nyilatkozatot;

 b) a TAJ-számot,

 c) az adószám igazolását, 

 d) a havi kiadásokat igazoló számlákat, szerződéseket,

 e) étkeztetés, házi segítségnyújtás, és a Szoc.tv. 65/F.§. (1) bekezdés a.) és c.) pontjában meghatározott nappali  ellátásának igénybe vétele során a szükséges orvosi igazolást, valamint a 9/1999.(XI.24.) SzCsM rendelet 22. §-ában  meghatározott szociális rászorultságot igazoló iratokat.


        (4) Ha kérelmező és családtagjai jövedelme egyéni vagy társas vállalkozásból ered, annak összegét adóbevallással vagy a Nemzeti Adó és Vámhivatal ( a továbbiakban: NAV)igazolásával kell bizonyítani, a NAV által nem bizonyítható időszakról nyilatkozatot kell tenni.


        (5) Amennyiben a kérelmező a szükséges iratokat nem csatolja, a kért adatokat nem közli, vagy a kérelmében valótlan adatokat közöl, a Ket. 51. § . (5) bekezdése és a Szoc.tv. 17.§-ában meghatározott eljárásnak van helye.



6. § (1) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeinek tisztázása céljából a hivatal ügyintézője helyszíni ellenőrzést tarthat, melyről jegyzőkönyvet (környezettanulmány) készít.

       (2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények (pl. anyagi, jövedelmi helyzetében pozitív változás) megváltozásáról köteles - a változást követő 15 napon belül - a hivatalnál bejelenteni.


7. § (1) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása a pénzbeli és természetbeni szociális igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet előírásai szerint elsősorban bankszámlára utalással, vagy - a hatáskört gyakorló döntése esetén - házipénztári kifizetéssel történik.

       (2) A rendszeresen megállapított települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5. napjáig az eseti ellátást a hatáskör gyakorlója, döntésének kézhezvételét követő három munkanapon belül kell kifizetni vagy átutalni a közműszolgáltató részére. A támogatás utalásáról és a kifizetéséről a község jegyzője gondoskodik.


8. §  Ha a rendszeres pénzellátásra jogosult személy lakóhelye az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, a változás hónapjának utolsó napjával az ellátást meg kell szüntetni.  A rendszeres ellátásra jogosult halála esetén a haláleset hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni és az ezen hónapra járó ellátást a közeli hozzátartozó részére kerül kiutalásra.

9. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szoc.tv. 17. §-ában foglaltakat kell alkalmazni. 


       (2) Ha a helyi képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét, amennyiben a visszafizetésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme a nyugdíjminimum


a) 50 %-a alatt van, elengedheti,

b)50-100 %-a között van, csökkentheti,

c)100-150 %-a között van, részletfizetést engedélyezhet, melynek időtartama maximum 12 (tizenkettő) hónapig terjedhet.



                                                                               II. Fejezet


                                                             Pénzbeli települési támogatás



10. § (1) A szociális hatáskör gyakorlója szociális rászorultság esetén a kérelmező számára pénzbeli ellátásként:                        - rendkívüli települési támogatás

                                               - lakhatás céljára szolgáló települési támogatás

                                               - temetési támogatás

 állapíthat meg.

         (2) A lakhatás céljára szolgáló települési támogatás és a rendkívüli települési támogatás  természetbeni ellátásként is nyújtható.


                                             3. Lakhatás céljára szolgáló települési támogatás


11.§. (1)A lakhatási célú települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújt hozzájárulást.


         (2) A hatáskör gyakorlója kérelemre az áramszámla-, a víz fogyasztási díjhoz, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz illetve tüzelőanyag költségekhez lakhatás céljára települési támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.


         (3)  A lakhatás céljára adott települési támogatást elsősorban természetbeni ellátás formájában, és a lakhatással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


12.§ (1)  A kérelmet az erre a célra  rendszeresített nyomtatványon nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.


        (2) A lakhatási célú települési támogatás megállapításához:

                        a.) áramszámla-, a vízfogyasztásra vonatkozó utolsó havi szolgáltatói számlák

                        b.) lakás-, vagy albérleti szerződés bemutatása szükséges.


13. §. Lakhatási célú települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének   150   %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


14.§. A lakhatási célú települési támogatás egy hónapra jutó összege

            a.) ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át  akkor    4.000,- forint / hó

            b.) ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át meghaladja, de nem éri el a nyugdíjminimum összegét  akkor     3.000,- forint / hó

            c.) ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum összegét , de nem éri el annak 150%-át akkor  2.500,- forint / hó


15.§     (1)  A lakhatási támogatás 12 hónapra kerül megállapításra.


            (2)  A kérelmezőt a lakhatási célú települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


16.§     (1) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakhatási célú települési támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költségek tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezi kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, tovább fel kell tüntetni a fogyasztói és fogyasztási helyre vonatkozó azonosító adatokat.


            (2) A jogkör gyakorlója szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakhatási célú települési támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére – a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig  - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.  


17.§     (1) Lakhatási célú települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

            (2) A lakhatási célú települési támogatás iránti kérelemben nyilatkozni kell arról is, hogy a támogatást kérő milyen jogcímen lakik a lakásban.


            (3) Az (1) bekezdése alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.




4.  Rendkívüli települési támogatás


18. §.   (1) Létfenntartást veszélyeztető, valamint rendkívüli élethelyzetből adódó gondok, megoldására,  mint például elemi csapás, betegség, baleset  esetén, továbbá válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához  kérelemre vagy hivatalból évente legfeljebb egy alkalommal 5.000 forinttól 50.000,- forintig terjedő települési támogatás állapítható meg.

             (2) A kérelmező családjában az egy főte eső havi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át.



5.  Temetési támogatás


19. §.   (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez a közeli hozzátartozó részére 27.000,- forint összegű temetési támogatás biztosítható.

            (2) A kérelmező családjában az egy főte eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.

            (3) A kérelemhez csatolandó az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolata, valamint a kérelmező nevére kiállított temetési költségeket igazoló számla helyben másolt példánya, valamint a jövedelmi viszonyokról szóló nyilatkozat.

                                                                               
                                                                                III. Fejezet
                                                         
                                                          Természetben nyújtott települési ellátások
      
                                                                              16. Köztemetés


20. § (1) A hatáskör gyakorlója a köztemetést a Szoc. tv. 48. § -ában meghatározottak szerint állapítja meg és biztosítja.

         (2) A hatáskör gyakorlója a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti, ha a temetésre kötelezett személy saját ingatlannal nem rendelkezik, és kérelmező illetve családja egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum 50%-át.

                                                                               
                                                                                 IV. Fejezet
                                                                 
                                                                 Szociális alapszolgáltatások
                          
                                                       17. szociális alapszolgáltatások alapelvei


21. § Az önkormányzat a Szoc. tv. 57. §-ának (1) bekezdésében rögzített szociális alapszolgáltatások közül (a továbbiakban: szociális szolgáltatás):

          a)  az étkeztetést önállóan,

          b)  a Szoc.tv. 65/F.§. (1) bekezdés a.) és c.) pontjában szereplő nappali ellátást valamint  utcai szociális munkát a        „Szekszárd és Környéke” Szociális Alapszolgáltatási Társulással fenntartott Szekszárd Megyei Jogú Város Szociális    Központja (a továbbiakban: Szociális Központ) bevonásával biztosítja. 

          c) A családsegítést és a házi segítségnyújtást a Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézmény-fenntartó Társulása fenntartásában lévő Gondozási Központ Bátaszék útján biztosítja.


22.§ (1) A személyes gondoskodás megállapítása iránti kérelmet a 21.§. c.) pontjában meghatározottakat a Bátaszéki Gondozási Központ vezetőjénél, étkeztetés esetében  a Hivatalnál kell benyújtani.

         (2) A Bátaszéki Gondozási Központ   vezetője a rendelet 21.§. c.) pontjában meghatározottak   házi segítségnyújtás iránti kérelem esetében elvégzi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.

         (3) A rendelet 21.§. c.) pontjában meghatározottak esetében az ellátás iránti kérelemről a Bátaszéki Gondozási Központ   vezetője dönt.

         (4) A szociális étkeztetés térítési díjait e rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

         (5) A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét, kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.


23. § (1) A  házi szociális gondozásért gondozási díjat jelenleg a településen nem kell fizetni.

         (2) A hajléktalan személyek részére a nappali ellátást – és amennyiben rendszeres pénzellátással nem rendelkezik az ebédet is - térítésmentesen kell biztosítani.

    

24.§   A megállapított szociális szolgáltatási ellátás megszűnik:

a) a jogosult, illetve hozzátartozójának az ellátás megszüntetésére vonatkozó bejelentését követő napon,

b) ha a jogosult az ellátást – rajta kívül álló ok miatt – egy éven át nem veszi igénybe,

c) a jogosult halálával.

25. § A Bátaszéki Gondozási  Központ   vezetője 1 hónapig kérelemre köteles házi segítségnyújtásban részesíteni azt a személyt, akinek a gondozásáról ápolási díj keretében gondoskodtak, de az ápoló elhalálozott, vagy ápolási kötelezettségét nem teljesíti.


                                                                                18. Étkeztetés


 26. § (1) Étkeztetésben kell részesíteni azt a rászorultat, aki

a)a 65. életévét betöltötte és egyedülálló,

b)a 70. életévét betöltötte és a vele egyháztartásban élők is e kor felettiek,

c)súlyosan mozgáskorlátozott

d)rokkantsági ellátásban vagy járulékban részesül

e)fogyatékossági támogatásban részesül,

f)pszichiátriai beteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja

g)hajléktalan

h)szenvedélybeteg és ezt szakorvosi véleménnyel igazolja

       és azt önmaga, illetve eltartottja részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

  (2) Az étkeztetés keretében az ebéd elszállításáról elsősorban a jogosult köteles gondoskodni, de – egészségi állapota, fogyatékossága miatt - kérheti a lakására történő kiszállítását is.


27. §  A szociális étkeztetés esetében a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SzCsM. rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott dokumentumokat kell benyújtani, melyet a Hivatalában lehet beszerezni.


                                                              19. Házi segítségnyújtás                                                                        



28.§  A házi segítségnyújtás keretében mentális gondozásban is részesülő  mentesül a személyi térítési díj megfizetése alól.


29. § (1) A házi segítségnyújtás keretében kell biztosítani a Szoc.tv. 63. §-ának (2) bekezdésében meghatározottakat azzal, hogy a szolgáltatás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell az igénylő gondozási szükségletét a Szoc.tv. 63. § (4) – (8) bekezdésében foglaltak alapján.

         (2) A gondozónő az általa gondozottakról névszerinti gondozási naplót köteles vezetni, melyben személy szerint kell rögzíteni az egyes gondozottra fordított napi óraszámot.

 

20. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás


30. § Ezen szociális alapszolgáltatási feladatokat a Képviselő-testület a Bátaszék és Városkörnyéki Önkormányzatok Családsegítő és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulásával láttatja el, amennyiben az igény felmerül, és a feltételek is megteremtődnek a feladat ellátáshoz Pörböly településen.

                                                                               

                                                                                21. Nappali ellátás


31. § Ezen szociális alapszolgáltatási feladatot a Szekszárd és Környéke  Szociális Központtal kötött társulási megállapodás alapján a Szoc. tv. 65/F.§.-ban foglaltak alapján látja el.


                                                                                 22. Családsegítés

32. § Ezen szociális alapszolgáltatási feladatokat a Bátaszéki Gondozási Központ  a Szoc. tv. 64. §-ban foglaltak alapján látja el.

                                                                        23. Utcai szociális munka

33. § Ezen szociális alapszolgáltatási feladatokat a Szekszárd és Környéke” Szociális Központ  látja el, a Szoc.tv. 65/E. §-ban foglaltak alapján látja el.

24. Együttműködés más szervekkel


34. § A szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése az Ügyrendi és Humán Bizottság feladata, mely alkalomszerűen, és szükségszerűen  tart ülést.



V. Fejezet


Záró rendelkezések


35. § (1) E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba, de rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.  

         (2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2010.(XII.15.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

         (3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szoc.tv. -ben foglaltak az irányadóak.

         (4) A  rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.


Pörböly, 2015. február 26.    

         


        Sipos Lajos                                                                              Pollák Csaba

         polgármester                                                                                 jegyző