Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016.(IX.29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag ellátásról

Hatályos: 2016. 10. 15- 2017. 03. 30


Pörböly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdése alapján, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45.§-ában valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló  2011. évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 8 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. §


A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a belügyminiszter pályázati kiírásának,  a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatási fejezet 18. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás igényléséhez előírt szabályozási kötelezettségének, és megállapítsa a hatáskörébe tartozó szociális célú tüzelőanyag ellátás jogosultsági feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét. 


2. §


A rendelet hatálya kiterjed Pörböly község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és ellátásról szóló 1993. évi III. törvénynek (továbbiakban: Szt.)  3.§ (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre.



3. §


(1) Természetbeni szociális tűzifa támogatásra jogosult az a személy, aki:


a) lakása fával fűthető és rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel,


b) a háztartásban élő személyek egyikének sincs birtokában 1m3-nél több tűzifa;


c) A támogatás megállapításakor a rendelkezésre álló keret figyelembevételével előnyben kell részesíteni azt, a kérelmezőt, ahol a háztartásában legalább egy fő

  • aktív korúak ellátásában;
  • időskorúak járadékában;
  • települési támogatásban (különösen lakhatási támogatásban) részesül;
  • Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésen túl annak a személynek állapít meg szociális tűzifa ellátást akinek a háztartásában az 1 főre eső jövedelme egyedül élő esetén a 60.000,- forintot, családban élő esetén a 45.000,- forintot nem haladja meg.


(3) A képviselő-testület a szociális tűzifa ellátás életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából az (1) és a (2) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe került személynek.


(4) A támogatás iránti igényeket a rendelkezésre álló tűzifa mennyiség meglétéig de, legkésőbb 2017. január 31. napjáig lehet benyújtani az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal Pörbölyi Kirendeltségén, a rendszeresített formanyomtatványon.


4. §


Támogatásként háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.


5. §


 A szociális tűzifa más részére el nem adható. Ennek tudomásul vételéről a támogatott személy, kérelemre indult eljárás esetén a kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.


6. §


(1) Az önkormányzat a Belügyminisztérium felé jelzett igény alapján 14.000 Ft/m3 + Áfa összegű támogatásban részesül, mely összeg az erdőgazdálkodók által szabott kedvezményes ár részbeni fedezetéül szolgál, melyet az önkormányzat 1.000 Ft/m3 + Áfa összeggel, valamint a szállítási költség + Áfa összegével egészít ki. Az Önkormányzat a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


7. §


A Képviselő-testület által biztosított szociális tűzifa ellátás e rendeletben nem szabályozott kérdéseire Szt. valamint a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 1/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének települési támogatásokra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.


8. §


Ez az önkormányzati rendelet 2016. október 15-én lép hatályba és 2017. március 31-én hatályát veszti.

  


Pörböly, 2016. szeptember 29.

   

           



                                    Sipos Lajos                                                 dr. Herczig Hajnalka

                                   polgármester                                                           jegyző