Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018.(II.7.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 10

Pörböly Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48.§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


A rendelet célja

1. §


E rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.


A rendelet hatálya

2. §


(1) A rendelet területi hatálya Pörböly község belterületére terjed ki.

(2) A rendelt személyi hatálya kiterjed minden természetes és jog személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetre.


Értelmező rendelkezések

3. §


E rendelet alkalmazása szempontjából:

(1) avar és kerti hulladék: falomb, fű, szár, levél, kaszálék, metszési hulladék, nyesedék,  levél, gyökér és egyéb növényi maradványok;

(2) ingatlanhasználó: az a természetes vagy jog személy, jog személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az érintett ingatlan tulajdonosa, birtokosa, kezelője vagy egyéb jogcímen használója;

(3) munkaszüneti nap: (ünnepnap) január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.



Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

4. §


(1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással, a szelektív hulladékszállítás keretében történő elszállítással történhet. Égetéssel elsősorban a nehezen komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.


(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.




Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

5. §


(1) A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése minden év szeptember 15 napjától április 31. napjáig terjedő időszakban szerdai és szombati napokon 8 – 18 óra közötti időszakban lehet.

(2) A napi égetést  kis mennyiségben (1 m3, naponta) lehet végezni. Munkaszüneti napokon az égetés nem engedélyezett.


(3) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.


(4) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.


(5) Avart és kerti hulladékot olyan területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(6) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.


(7) Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.



6. §


(1) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.


(2) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.


(3) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.



7. §


(1) A nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején nem lehet.


(2) Közterületen, jelen rendelet hatálya alá tartozó terület útjain avart és kerti hulladékot égetni nem lehet.


(3) Lábon álló növényzet, tarlót égetni nem lehet!


(4) Avart és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös időben és erős szél esetén nem lehet.


(5) Kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű, valamint távközlési vezetékek alatt avart és kerti hulladékot égetni nem lehet.


Záró rendelkezések


8. §


Ezen rendelet 2018. február 10. napján lép hatályba.




                                                    Sipos Lajos                                  jegyző hiányában: Nagyné Pohlon Mónika       

                                                   polgármester                                                                      aljegyző