Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (XII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2000. 12. 04

Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (XII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2000.12.04.
a temetőről és a temetkezési tevékenységről
Végső előterjesztői indokolás
S z ö v e g e s i n d o k o l á s
a temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló rendelet-tervezethez
Általános indokolás
Pörböly község Önkormányzat Képviselő-testülete ezidáig csak a kialakult szokások szerint “szokásjog “ alapján látta el e tevékenységét vagyis a temetőfenntartást. Van ugyan könyv, nyilvántartás, történik is befizetés, de erről helyi rendeletben nem hoztak szabályozást. Az Országgyülés 1994. szeptember 14 -i ülésén fogadta el a köztemetőről szóló 8/1994. (IX.15.) ÖKR. számú rendeletét, mely a rendszerváltást követően újraszabályozta a köztemetők fenntartását és a temetkezési tevékenységet.
Az Országgyűlés az 1999. április 13-i ülésnapján fogadta el a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. -t (a továbbiakban: Tv.), majd ezt követően - némi késéssel a Kormány az e törvény végrehajtására megalkotott 145/1999.(X.1.) Korm. számú rendeletét.
Lényegét tekintve e két jogszabály az európai normákhoz igazodó egységes és áttekinthető, a jelenleginél szigorúbb szakmai szabályozási rendszer kialakítását szem előtt tűzve törekszik az elhunytak emlékének méltó megőrzésére és ápolására, a temetkezés kegyeleti és közegészségügyi funkcióinak érvényesítésére, valamint a hazai temető- és temetkezési kultúra fejlesztésére.
A Tv. 41. § -ának (3) bekezdése felhatalmazta a települési önkormányzatokat, hogy a törvény hatálybalépését követő egy éven belül rendeletben szabályozza;
1. a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
2. a temető használatának és igénybevételének szabályait;
3. a temetési hely gazdálkodási szabályait;
4. a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
5. temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltási díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díját;
6. a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
7. a szabálysértés eseteit.
Ugyancsak a tv. 42. § -a mondja ki, hogy "ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik, a temető használatának szabályait önkormányzati rendeletben kell megállapítani."
A Tervezet figyelembe véve a fentieket, a Tv.-ben meghatározott célok helyi megvalósítása érdekében igyekszik szabályozni a községi köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, valamint a temetkezési tevékenységgel kapcsolatos legfontosabb helyi szabályokat, előírásokat és határozza meg az e tevékenységgel kapcsolatban fizetendő lakossági díjakat.
Részletes indokolás
(a Tervezet 1. § -ához)
Pörböly településen egyetlen temető van, ez a jelenleg is működő kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő köztemető. Ebből következik, hogy a rendelet hatálya a községben lévő más temetőkre, pl. egyházi temetőkre nem terjed ki.
(a Tervezet 2 - 4. § -ához)
A köztemető fenntartásával kapcsolatos legfontosabb hatáskörök - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § -ának (1) bekezdése szerint - a község önkormányzatát illetik meg.
A Tervezet konkrétan meghatározza, hogy elhunytat eltemetni csak a községi köztemetőben lehet. A jogegyenlőség megtartása érdekében lehetőséget biztosít a köztemetőben a polgári és az egyházi szertartással történő temetés számára.
A Tervezet a tevékenység megszervezését az elhunyt hozzátartozójára bízzan - kegyeleti közszolgáltatást szerződést az Önkormányzat nem kötött. - Itt tiszteletben tartja a helyben kialakult szokásokat.
(a Tervezet 5 - 7. § -ához)
E rész határozza meg a község temetőjében a temetési módokat, kizárva a halott hamvainak szétszórását. Halottat eltemetni csak a jogszabályokban rögzített feltételek megléte esetén lehet. A temetésnek feltétele a halottvizsgálat és az anyakönyvezés.
Temetni kizárólag a bejelentés időpontja szerinti sorrendbe lehet. A Tervezet a környezetvédelmi előírásokkal összhangban 2002. január 01-étől megtiltja a környezetre veszélyes anyagú koporsók, kegyeleti tárgyak használatát.
Sírt, vagy sírbolthelyet felnyitni, a köztemetőn kívül más helyen ravatalozni, csak ÁNTSZ engedély birtokában lehet, melynek megszerzése a kérelmező feladata.
(a Tervezet 8 -13. § -ához)
A köztemető áttekinthetősége, az egyes temetési helyek azonosíthatósága nyilvánvalóan valamiféle rendszerezettséget követel meg. Éppen ezért a köztemetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat sorokra, ezeket pedig temetési helyekre kell felosztani úgy, hogy az üzemeltetőnek a temetés folyamatosságát mindig biztosítania kell.
A Tervezet felsorolja az egyes temetési helyek típusait, melyek előre - a temetési helyek sorrendjét betartva - előre megválthatóak. Ez utóbbiakat a Hivatal meghatározott esetben visszaveheti, igénybe veheti.
Sírbolthely, urnafülke építésügyi hatósági engedély birtokában - a temetési hely megváltásától számított 2 éven belül - és a rendeletben meghatározott előírások betartásával építhető.
Az egyes temetési helyek karbantartásáról, mindaddig míg azok nem kerülnek használatba adásra, az üzemeltető gondoskodik.
(a Tervezet 14. § -ához)
A Tervezet egyes temetési fajtánként határozza meg a sírhelyek méreteit, valamint a temetési helyek egymástól való távolságait. Ezeknek a betartása igen fontos a köztemető egységes képének kialakítása és fenntartása érdekében.
(a Tervezet 15. § -ához)
A Tervezet e részében szabályozza a sírnyitás, illetve a rátemetés feltételeit, előírásait.
(a Tervezet 17.- 19. § -ához)
Az egyes temetési helyek használati idejét a Tervezet a Kormány rendelethez hasonlóan határozza meg. Ezen használati idő (rendelkezési jog) lejártát követően újabb díj fizetése mellett természetesen meghosszabbítható, kivéve ha a fenntartó arra a területre egyéb célra nem tart igényt.
Mivel a temetkezési szolgáltatás közszolgáltatás, a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért, a temetési helyek használatáért díjat kell fizetni, melyet a temetést megelőzően kell befizetni az üzemeltetőnél.
Az üzemeltető kötelessége, hogy figyelemmel kísérje a használati idők lejártát. Ennek bekövetkezése esetén az érintetteket a Tervezetben foglaltak betartásával értesíteni kell. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, a temetési helyek újra értékesíthetők lesznek.
(a Tervezet 19.- 23. § -ához)
Ugyancsak a köztemető áttekinthetőségét segíti elő azon előírása, hogy az üzemeltetőnek a köztemetőről térképet (vázrajzot) kell készítenie és azt folyamatosan vezetnie. Lényeges, hogy ezen térkép az állampolgárok által megismerhető legyen.
A kegyeleti érzések megzavarásának megakadályozása érdekében a Tervezet szabályozza a köztemetőben folytatható munkákat, a köztemető rendjének kialakítása érdekében pedig megtilt egyes cselekményeket, magatartási formákat.
(a Tervezet 24.- 25. § -ához)
A Tervezet a Tv. és a Korm. rendelettel összhangban szabályozza a temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárásának, megszüntetésének szabályait. Igen lényeges, hogy az ilyen intézkedések megtételéről az érintettek időben kapjanak értesítés, hogy a szükséges intézkedést meg tudják tenni.
(a Tervezet 26.- 27. § -ához)
A tervezet konkrétan felsorolja azon tevékenységeket, melyek a rendelet alapján temetkezési szolgáltatásnak minősülnek, valamint azon rész-szolgáltatások körét, melyeket kizárólagosan a köztemetőt üzemeltető végezhet. Természetesen más engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó is végezhet temetést, de ebben az esetben a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjakat meg kell fizetnie az üzemeltető részére.
A Tv. a köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátásának ellenérzését a körjegyző hatáskörébe utalja azzal, hogy rögzíti a körjegyző ezzel kapcsolatos ellenőrzési feladatait.
(a Tervezet 28.- 30. § -ához)
A Tervezet ezen részében konkrétan határozza meg azon cselekményeket, magatartási formákat, melyet elkövetés esetén szabálysértésnek minősít, emellett meghatározza - a cselekmény, magatartás súlyától függően - a kiszabható szabálysértési pénzbírság maximális összegét.
A Tervezet a rendelet hatálybalépésének időpontját 2001. január 01 -jében javasolja meghatározni
Pörböly 2000 november 15.
T a k a r ó Jánosné
körjegyző