Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 29

Pörböly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.29.
2023. évi költségvetéséről szóló 1/2023. (II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás a bevételekhez
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás jogcímen Pörböly Község Önkormányzata 1.957.827 Ft összegű támogatást kapott a 2023.évi költségvetés eredeti előirányzat adatok alapján (TOL-ÁHI/1535-1/2023.). Felülvizsgálati kérelmünk alapján az összeg korrekciózott, MÁK finanszírozás év közbeni folyósítása a helyes összegre módosított.
Kiegészítő támogatások:
A Kormány 68/2023.(III.10.) rendelete a minimálbér és garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1-jétől történő emeléséhez a települési önkormányzatok számára biztosítandó támogatásról alapján a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a települési önkormányzatok számára a minimálbér és a garantált bérminimum 2023. január 1-jétől történő emelésének kompenzációjára. A rendelet 2.melléklete alapján a fajlagos összegek szociális étkeztetés – önálló feladat ellátás esetében 5.800 Ft/fő (az önkormányzat a megalapozó felmérésben szereplő 10 főre számítva kapott), falugondnoki szolgálat 469.900 Ft/szolgálat, kulturális feladatok 111.000 Ft.
Pörböly Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatásra. A BMÖGF/46 -33 /2023 iktatószámú miniszteri döntés értelmében Pörböly község 906.780 Ft összegű támogatásban részesült.
Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről esetében a közcélú foglakoztatás támogatása 2 főre módosított. Itt jelentkezik bevételként a Bátaszék és Környéke Önkormányzatainak Intézmény-fenntartó Társulás 2022. évi pénzügyi elszámolásának elfogadása után (továbbiakban: E. SZ.GY), a társulás házi segítségnyújtás feladatellátásánál 101.450 Ft, orvosi ügyelet ellátásánál 193.656 Ft, védőnői ellátás esetében 295.204 Ft visszafizetési kötelezettsége az önkormányzat fele. A Mikrotérségi Óvoda, Bölcsőde és Konyha Intézményfenntartó Társulástól (továbbiakban: M.O.B.) az elszámolások elfogadása után visszakaptunk óvodaműködtetés esetében 92.840 Ft-ot.
Értékesítési és forgalmi adók (Iparűzési adók) bevételét lényeges megemlíteni, mivel Pörböly Község Önkormányzatának is az iparűzési adó jelenti az egyik fontos bevételi forrását. Helyi iparűzési adót a kis- és középvállalkozások, cégek, a bejelentett székhelyük vagy telephelyük elhelyezkedése alapján fizetnek az adott település önkormányzatának.
Az Országgyűlés elfogadta a 2023. évi adótörvény-változásokat, mely tartalmazza a helyi iparűzési adó 2023. évi változását is. Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt 2022. november 23-án hirdették ki.
Az önkormányzatok a korábbi, a pandémiát megelőző szabályok szerint kérhetik be az adót azoktól a vállalkozóktól, cégektől, akik az egyszerűsített, tételes bevételi sávokba nem fértek bele vagy nem azt az adózási formát választják.
A 4/2021. kormányrendelet hatályon kívül helyezett. (Azaz az önkormányzat a kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben a központi költségvetésből támogatásra tovább már nem jogosult.)
Az iparűzési adóból elvárt bevételek összegénél 2023.év végéig a követelések összege, mintegy 1,7 szerese az eredeti előirányzaténak! (A biztos bevétel mindig nehezen kalkulálható, mivel az adóév vége (május 31.) nem esik egybe a költségvetési évvel!)
Tulajdonosi bevételek+146 e Ft, a saját bevételek felülvizsgálata (bérleti díjak általános emeléséhez) megtörtént.
Önkormányzati vagyonértékesítéséből plusz források bevonása:200.000 Ft, (ingatlanértékesítés 248.hrsz. Bajai u.52.)
Előző év költségvetési maradványa igénybevételének előirányzata a 2022.év zárszámadás elfogadása után módosított.
Az önkormányzat összes 2023.év gazdálkodásában igénybevehető maradványának összege, ami az előző költségvetési évek és a 2022. évdecember 31.-ével lezárt év gazdálkodásáig (nem csak a tárgyévi gazdálkodás eredményeként!) keletkezett: +24.725.822 Ft.
Általános indoklás a kiadásokhoz
Az elmúlt időszakban számtalan, az önkormányzati gazdálkodásra is kiható negatív folyamattal kell/ kellett megbirkóznia az önkormányzatoknak (rezsiár-robbanás, áremelések, elszabadult infláció).
A felelős gazdálkodás alapelvét szem előtt tartva Pörböly Község Önkormányzatát 2023.évben a szigorúan takarékos gazdálkodás jellemezte, az eredeti költségvetésben tervezett előirányzatait tartani tudta, mind a személyi, mind a dologi kiadások tekintetében, önerős fejlesztésekre minimálisan költött.
A lényeges módosítások
Személyi kiadásoknál: Az önkormányzat foglalkoztatott dolgozói egyszeri 200.000 Ft-os Szép Kártya juttatást (kedvezményes adóteherrel) kaptak, hivatkozásul a 237/2023. (VI.19.) a kiegészítő cafeteriáról szóló kormányrendeletre.
A tánccsoport oktatójának megbízása fél év után lett megszüntetve.
Fókuszálva a költségmegtakarításra még a hagyományosnak mondható közösségi rendezvényeinek nagy részéről is lemondott az önkormányzat, a tervezettekhez képest több százezer forintos megtakarítást eredményezve.
Dologi kiadásoknál:
Üzemeltetési anyagoknál az időközben nyertes pályázat miatt, szociális tűzifa vásárlás összege jelentkezett, a vállalt önerő és csekély összegű. Az egyéb szolgáltatásoknál szerepel a szállítási költsége is.
2023. évben fix forint áras szerződéssel biztosítottuk a település villamos energia szükségletét, és a teljesített kiadások az eredeti előirányzatokon bőven belül maradtak, jelentős megtakarítást eredményezve az önkormányzatnak.
A Prímagáz Zrt. a tartályfeltöltés díját 2023. évben több alkalommal is emelte, utoljára októberben 956,31 Ft/kg (tavaly augusztusi 880,11 Ft/kg) árhoz képest egy év alatt 8-9 %-os emelést jelent. Itt a kiadások
Bérleti és lízing díjak esetében a NEG Zrt. 35 %-kal emelte a közvilágítási testek bérleti díját.
A karbantartási, kisjavítási szolgáltatások esetében új tételként jelentkeztek: művelődési ház tetőjavítás, kistraktor javítása, szélvédő javítás kisbusz.
Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatásoknál nem volt tervezett, de megvalósult a villamosság biztonsági felülvizsgálat és villámvédelmi berendezések felülvizsgálata az óvodánál.
A helyi lakosok mindössze két esetben kaptak pénzügyi támogatást rendkívüli segély formájában, összességében 30 e Ft-ot.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre jogcím szerinti kiadások azokat a kiadásokat jelentik, amiket kötelező feladatok ellátására az önkormányzat társulásoknak fizet meg, tagi hozzájárulásként. Az állami támogatásokat a központi költségvetésből a társulás kapja és használja fel, az önkormányzat az eredeti költségvetésben tervezett hozzájárulási kötelezettséget fizeti meg év közben, elszámolásra a tárgyévet követő augusztus 30.-áig kerül sor.
A bátaszéki E. SZ.GY. és M.O.B. év közben is több alkalommal fordult az önkormányzathoz, ami a fizetendő hozzájárulások összegét is érintette.
A 2023.évre megállapított hozzájárulási kötelezettségek módosítására Társulás esetében 6/203. (V.05) TT határozatban elfogadottak szerint került sor: a hozzájárulás módosított összegét 2.791.430 Ft-ban határozta meg, csökkent a házi segítségnyújtáshoz szükséges összeg. Elfogadott a javaslat - Bátaszék Város Önkormányzata 10.000.- Ft/hó keretösszegű kereset kiegészítést javasolt azoknak a HSNY-ben dolgozóknak, akiknek a garantált bérminimum miatt emelkedett a keresete. (Pörböly 1 fő szociális segítő).
A minimálbér és garantált bérminimum, valamint a pedagógusok bérének 2023. január 1.jétől történő emeléséhez az állam támogatást biztosít a már hivatkozott 68/2023.(III.10.) kormányrendeletben, aminek alapján a MOB társulás működtetéséhez szükséges önkormányzati önerő csökkent, összességében 2.165.693 Ft-tal.
Itt is elfogadásra került 2023.05.05-én a Társulási Tanács ülésen elhangzottak alapján: Bátaszék Város Önkormányzata 10.000.- Ft/hó keretösszegű kereset kiegészítési javaslata azoknak a dolgozóknak, akiknek a garantált bérminimum miatt emelkedett a keresete. (Pörböly esetében 4 fő-dajka, szakács, élelmezésvezető, konyhalány).
Lényeges változás az ESZGY Társulás feladat ellátását tekintően, hogy Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015 évi CXXIII. törvény értelmében a védőnői ellátás tekintetében, 2023. július 01-től a települési önkormányzat helyett az adott településhez tartozó irányító vármegyei kórház lett az új egészségügyi szolgáltató. Bátaszék város esetében, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház (továbbiakban: Kórház) vette át a feladatot. Az átszervezést követően, a védőnői ellátás körében foglalkoztatott személyek felett a munkáltatói jogokat a Kórház gyakorolja.
Az orvosi ügyeleti rendszert is átalakul: az ügyeleti alapellátást 2023. október 1-től Tolna vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el, majd az egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszert (háziorvosi ügyeleti ellátás, sürgősségi ügyelet) a jövő év elejéig fokozatosan bevezetve.
Eddig az önkormányzatokat terhelte a fenntartási költségek nagy része (az ügyeletet ellátó orvosok és egyéb szakmai személyzet bérjellegű kifizetései, az orvosi rendelő üzemeltetési költségei: a helyiség, a berendezések és műszerek használata, a közüzemi díjak fizetése az orvosi ügyeletre jutó időarányos elszámolás szerint, a gyógyszer és szakmai anyagok beszerzése, karbantartási és javítási költségek).mert a NEAK finanszírozás a teljes bekerülési költséget nem biztosította – a fejkvótán alapuló – támogatás kiegészítésre szorult az önkormányzatok költségvetéséből.
A kötelező feladat ellátás fenti átalakulása további megtakarításokat eredményez Pörböly Község Önkormányzata számára.
Szintén itt szerepel a támogatási szerződés alapján az önkormányzat a 2023. évi Sárközi Lakodalom 2023. június 24-i rendezvényeinek lebonyolításához 240.000 Ft összegű támogatása Báta Község Önkormányzatának.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre is van változás az eredetileg tervezettekhez képest.
A Bátaszéki Polgárőrség 300.000 Ft összegű támogatásra nyújtott be kérelmet, a Bodza Lovasegyesület 100.000 Ft-os, gyereknapi program megvalósításához a Hagyományőrző Egyesület és a Népművészeti Egyesület is támogatásban részesült.
Önkormányzati fejlesztések:
Az eredeti költségvetésben sem terveztünk nagy összegű önkormányzati önerős fejlesztésekkel, a likviditás stabilitásának megőrzése miatt a gazdasági ciklus programban tervezettekről is lemondott az önkormányzat.
Az előző évek nyertes pályázatai az időszakra kifutottak (Magyar Falu Program), új pályázatokat nem adott be az önkormányzat.
Önerős beruházásként a térfigyelő kamerarendszer működtetésére a meghibásodott számítógép helyére egy másik (használt) számítógép került beszerzésre. (Ezen kívül még sor került a karbantartási munkálatokat megkönnyítő gép beszerzésére is kis értékben.)
A módosításra kerülő tételeket, azok részletezését és további információkat az előterjesztés részletes előirányzat módosításról szóló kimutatásának mellékletei mutatják be.