Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a Szociális Földprogram működéséről

Hatályos: 2013. 06. 04

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a Szociális Földprogram működéséről

2013.06.04.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és 47. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból, a szociálisan rászoruló személyek részére közfoglalkoztatási jogviszony keretében megvalósítandó szociális földprogramot indít.

2. § (1) A szociális földprogramban közfoglalkoztatottként az a szociálisan rászoruló személy vehet részt, aki állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Murga Község közigazgatási területén.

(2) Szociálisan rászorulónak minősül az a személy, aki

a) regisztrált álláskereső,

b) aktív korúak ellátásában részesül,

c) a Képviselő-testület döntése alapján jövedelmi, vagyoni körülményeire tekintettel annak minősül.

3. § (1) A Képviselő-testület a Szociális Földprogramban biztosítja:

a) program megvalósításához kijelölt földterületet termelésre alkalmas állapotban,

b) szaktanácsadást,

c) a vetőmag, a növényvédő szer és a munkavédelmi eszközök térítésmentes igénybevételét.

(2) A termés vagy értékének 100%-a a Szociális Földprogram további működtetésére, fejlesztésére, valamint a szociálisan rászorultak természetben nyújtott átmeneti segélyezésére használható fel.

4. § (1) A Szociális Földprogramban résztvevő közfoglalkoztatott köteles:

a) a mezőgazdasági szakember utasításait végrehajtani,

b) a használatba adott munkaeszközöket a jó gazda gondosságával használni,

c) munkavégzésre alkalmas állapotban meghatározott helyen és időben megjelenni, munkaidő alatt rendelkezésre állni,

d) szakmai képzésen, munka-és balesetvédelmi oktatásban részt venni,

e) probléma felmerülése esetén mezőgazdasági szakember segítségét kérni.

(2) Amennyiben a közfoglalkoztatott a szociális földprogram keretében végzett munkája során kárt okoz, köteles azt megtéríteni.

5. § (1) A szociális földprogramban való részvétel eljárási szabályait és a program működését a rendelet 1. melléklete szerinti Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.

6. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 5/2013. (VI. 3.) önkormányzati rendelethez

A Szociális Földprogram Végrehajtásáról Szóló Szervezeti és Működési Szabályzata

I. A szociális földprogram célja
A szociális földprogram célja

a) a mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, azonban mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételekkel nem, vagy azzal nem elégséges mértékben rendelkező és azt hatékonyan kihasználni nem tudó, szociálisan hátrányos helyzetű emberek/családok megélhetésének segítése, életminőségének javítása;

b) a Szociális Földprogram további fejlesztése, korszerűsítése;

c) a munkakedv növelésével életvitel és szemléletmód formálás;

d) a Szociális Földprogramban résztvevők munkavégzési készségének megerősítésével a foglalkoztatási esélyek növelése,

e) egyének, illetve családok célzott szociális segítségnyújtása, differenciált, a szükségleteknek megfelelő ellátások biztosítása;

f) A helyi erőforrások optimális kihasználása a gazdálkodási folyamatban.

II. A szociális földprogram szervezete

1. Murga Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) pályázati szakreferense elkészíti és benyújtja a szociális földprogrammal kapcsolatos pályázatot, annak esetleges hiánypótlását.

2. Nyertes pályázat esetén az Önkormányzat kérelmet nyújt be a Tolna Megyei Kormányhivatal Bonyhádi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségéhez közfoglalkoztatás támogatása iránt a támogatásról szóló döntésének kézhezvételét követő 15 munkanapon belül.

3. A Tolna Megyei Kormányhivatal Bonyhádi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltsége e rendelet 2. § (2) bekezdés a)-b) pontjai alapján meghatározza, hogy mely személyek vehetnek részt a Szociális Földprogramban közfoglalkoztatási jogviszony keretében, és az elkészült listát megküldi a Képviselő-testületnek.

4. A Képviselő-testület dönt a pályázat keretében foglalkoztatandó személyekről.

5. A programot mezőgazdasági szakember koordinálja, aki rendszeresen ellenőrzi és segíti a munkálatokat, és negyedévente beszámol a Képviselő-testületnek.

6. A közfoglalkoztatási jogviszony megszűnése vagy megszüntetése esetén az új közfoglalkoztatott személyéről a Képviselő-testület dönt.

III. A szociális földprogram működése

1. A Szociális Földprogram végrehajtása során a program minden résztvevője köteles jóhiszeműen és egymást segítve együttműködni, az esetleges akadályokat időben jelezni.

2. A Szociális Földprogram megvalósítását az Önkormányzat az általa benyújtott Szociális Földprogram pályázaton elnyert támogatásból fedezi.

3. A Zombai Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Csoportjának kijelölt pénzügyi ügyintézője felelős a program elkülönített pénzügyi nyilvántartásáról, ill. a bevételek projektbe történő visszaforgatásáról a rendszer folyamatos működtetése, önfenntartása érdekében. A programértékelés részeként a program befejezésekor kimutatást készít a pénzügyi teljesítésekről.