Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 11. 26

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/2013. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2013.11.26.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében a)-g) pontjában, a 44/F. § (1) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják Murga községben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésének, elszállításának és ártalommentes elhelyezésének rendjét.

2. § A rendelet hatálya Murga község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére terjed ki.

3. § A rendelet hatálya alá tartozó közszolgáltatás tartalma: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, elszállítása és ártalmatlanító helyen történő elhelyezése.

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyen történő elhelyezését végző közszolgáltató a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. székhely: 7100 Szekszárd, Epreskert utca 9. (a továbbiakban: közszolgáltató).

(2) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításának helye: 7100 Szekszárd, Sárvíz u. 20. szám alatti szennyvíztisztító telep (hrsz.: 4078).

II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátása

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelességei, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, egyéb jogcímen használója (a továbbiakban: ingatlanhasználó) köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező vagy onnan származó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről és annak az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján történő elhelyezéséről.

(2) Az ingatlanhasználó a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(3) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Nem szabad a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet‐ és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlanhasználónak kell a közszolgáltatónál megrendelni.

(2) Az ingatlanhasználó köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(3) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás igénybevételéért az e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni.

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az megfeleljen a hatályos jogszabályoknak.

(2) A szállító járművön a szolgáltató cég jelzését, nevét és címét időtálló módon és jól olvashatóan fel kell tüntetni.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó közszolgáltató kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(4) A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 72 órán belül – a megrendelővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(5) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve ha megállapítja, hogy a közműpótló létesítménybe az 5. § (3) bekezdésében meghatározott anyagot helyeztek el.

8. § Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat nem állapít meg.

A közszolgáltatási szerződés tartalma

9. § A közszolgáltatási szerződésnek különösen a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés a)-c) pontjaiban és a vonatkozó kormányrendeletben meghatározottakat kell tartalmaznia.

A közszolgáltatás díja

10. § (1) A Képviselő-testület a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és a kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének díját 2013. évre

a) természetes személy ingatlanhasználó részére 1300 Ft/m3+ÁFA,

b) nem természetes személy ingatlanhasználó részére 1430 Ft/m3+ÁFA

összegben határozza meg.

(2) A közszolgáltató a szolgáltatást elvégzését követően a megrendelő részére számlát állít ki.

Adatkezelésre vonatkozó szabályok

11. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlanhasználók természetes személyazonosító adatait és lakcímét tartja nyilván és kezeli.

(2) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlanhasználó személyének megállapítása, a közszolgáltatási díj beszedéséhez szükséges adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) A közszolgáltató a személyes adatokat elsődlegesen az ingatlanhasználó adatszolgáltatása alapján ismeri meg. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.

(4) A közszolgáltató megteremti és fenntartja az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik az adatok biztonságáról, meghatározza azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(5) A közszolgáltató az ingatlanhasználó adatait a közszolgáltatási szerződés létrejöttétől annak megszűnéséig, illetve az ingatlanhasználónak a közszolgáltató felé meglévő tartozása fennállásáig tarthatja nyilván és kezelheti. A közszolgáltatási szerződés megszűnését, a követelés behajtását, illetve a végrehajtás elévülését követő 5 napon belül az adatokat a közszolgáltató köteles megsemmisíteni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.