Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2013. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 26

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2013. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.11.26.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és a 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a hatvan napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele akár ugyanazon vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 1500 m2-t nem haladhatja meg.

2. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (a továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti helyzet megszűnését vagy, ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

3. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj forgatási helyszín, technikai kiszolgálás és stábparkolás esetében egységesen 320 Ft+ÁFA/m2/nap.

(2) Ha a tényleges közterület használat a hatvan napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díj ötszörösét kell megfizetni.

4. § (1) Mentes a díjfizetés alól a közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a tizenöt napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén a harminc napot.

(2) Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, valamint az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében végzett filmforgatás.

5. § Turisztikailag kiemelt közterületet a képviselő-testület nem határoz meg.

6. § A Képviselő-testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) és az e rendelet szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

7. § A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra az Mgtv. és annak felhatalmazása alapján kiadott, a törvény végrehajtásáról szóló jogszabály rendelkezése az irányadó.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.