Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 16

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.02.16.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 40. § (3) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Murga belterület 253 hrsz. alatt lévő, a 3. § (2) bekezdés szerinti temetőrészre, az ott folyó temetkezési, temető fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybe vevő, illetve e tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet értelmezése során a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 3. §-ának fogalom-meghatározásait kell alkalmazni.

3. A temető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A Murga belterület 253 hrsz. alatti temető a Római Katolikus Egyház tulajdonában, fenntartásában és üzemeltetésében van.

(2) Murga Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a Római Katolikus Egyházzal kötött megállapodás alapján a Murga belterület 253 hrsz. alatti temetőben a megállapodás szerinti temetőrészt (a továbbiakban: temetőrész) köztemetőként használja.

II. Fejezet

Temetési helyek

4. A temetési helyekre vonatkozó általános szabályok

4. § (1) A temetőrészben temetkezésre szolgálnak:

a) az egyes sírhely,

b) a kettes sírhely,

c) a sírbolt (kripta),

d) az urnasírhely.

(2) A temetési helyeket az Önkormányzat folytatólagos sorrendben jelöli ki, melyeket folyószámmal kell megjelölni.

5. Sírhelyek

5. § (1) Az egyes sírhely mérete: 250 cm hosszú, 150 cm széles és 200 cm mély. Egyes sírhelyre legfeljebb két koporsó és legfeljebb hat urna helyezhető el.

(2) A kettes sírhely mérete: 250 cm hosszú, 150 cm széles és 220 cm mély. Kettes sírhelyre legfeljebb négy koporsó és tizenkét urna helyezhető el.

6. Sírboltok

6. § (1) A kétszemélyes sírbolt mérete: 300 cm hosszú, 150 cm széles és 220 cm mély.

(2) A négyszemélyes sírbolt mérete: 300 cm hosszú, 230 cm széles és 220 cm mély.

(3) A négyszemélyesnél nagyobb sírbolt mérete a befogadni kívánt koporsók számához igazodik.

(4) A sírboltba a férőhelyeknek megfelelő számú, de legfeljebb tíz koporsó helyezhető el.

(5) A sírbolt alját és oldalfalait a vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni.

(6) A sírboltba csak kettős koporsóval lehet temetkezni.

7. Urnák elhelyezésére szolgáló temetési helyek

7. § Az urna földbetemetése esetén a kettes urnasírhely mérete: 80 cm hosszú, 60 cm széles és 100 cm mély. A kettes urnasírhelyen nyolc urna helyezhető el.

8. Temetési helyek feletti rendelkezési jog

8. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki az Önkormányzat által vezetett temetőkönyvben a rendelkezési jog jogosultjaként bejegyzésre kerül.

(2) A temetési helyekért az eltemettetőnek, vagy az eltemetésre kötelezettnek használati díjat nem kell fizetnie.

(3) A temetési helyek használati időtartama:

a) sírhelyek esetén 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnasírhely esetén 25 év.

(4) A rendelkezési jog jogosultja a temetési hely feletti rendelkezési jogát – a közeli hozzátartozójára történő ingyenes, az Önkormányzat által jóváhagyott átruházás esetét kivéve – nem jogosult átruházni.

(5) A rendelkezési jog jogosultjának halála esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog – a rendelkezési jogosultság időtartama alatt – a túlélő házastársat illeti meg. Ilyen személy hiányában a rendelkezési jog az örökösökre száll át. Amennyiben a rendelkezési jog vonatkozásában az örökösök között vita van, a rendelkezési jogot mindaddig nem gyakorolhatják, míg közöttük írásban egyezség nem születik és azt az Önkormányzatnak be nem mutatják.

III. Fejezet

A temetőrész használatának és igénybevételének általános szabályai

9. Az Önkormányzat által biztosított szolgáltatások

9. § (1) A temetőrészben temetkezési szolgáltatást csak az a temetkezési szolgáltató láthat el, amely az engedélyező hatóságtól engedélyt kapott a temetkezési szolgáltatási tevékenység végzésére.

(2) A temetkezési szolgáltatók részére a temetőrész létesítményei, továbbá az Önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevétele díjmentes.

10. A köztemető rendje

10. § (1) A temetőrész minden nap 0-24 óráig tart nyitva.

(2) Az Önkormányzat a nyitvatartás rendjét a temetőrész bejáratánál kifüggeszti.

11. § (1) A temetőlátogatók kegyeletüket a temetőrész nyitvatartási idején belül róhatják le úgy, hogy eközben nem zavarhatják a temető egészében folyó temetési szertartások végzését, valamint mások kegyeletnyilvánítását.

(2) A temetőrészben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(3) A temetőrész területén tizenkét éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhat.

12. § (1) A temetőrészbe járművel behajtani – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – csak az Önkormányzat engedélyével lehet.

(2) A temetőrészbe a mozgásában korlátozott személyt, csecsemőt vagy 70 év feletti személyt szállító járművek az Önkormányzat engedélye nélkül is behajthatnak.

(3) A temetőrészbe való behajtás díjmentes.

13. § (1) A temetőrész területére kutyát és egyéb állatot bevinni – a hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya kivételével – nem lehet.

(2) Hirdetést, reklámot a temetőrész területén elhelyezni nem lehet.

11. A temetési helyek gondozásának rendje

14. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(2) A temetési helyek gondozásához szükséges víz a vízvételi helyről térítésmentesen használható.

(3) A temetési helyek gondozása során körültekintően, kellő gondossággal kell eljárni úgy, hogy ezáltal a szomszédos temetési helyet ne rongálják, illetve ne szennyezzék be.

12. A köztemetőben végzett egyéb tevékenységek rendje

15. § (1) A temetőrészben történő munkavégzést – a sírgondozás kivételével – a munkavégzést megelőzően legalább egy munkanappal be kell jelenteni az Önkormányzat részére.

(2) A vállalkozásszerűen munkát végző személy köteles a kiásott munkagödröt, munkaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a munka-, tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani, illetve betartatni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőkben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetőfenntartási hozzájárulást nem kell fizetniük.

13. Hulladék gyűjtése, elhelyezése és kezelése

16. § (1) Az Önkormányzat a sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a temetőrész területén belül kijelöli a hulladék elhelyezésére szolgáló hulladéktároló helyet, és gondoskodik a hulladék rendszeres elszállításáról.

(2) A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék a temetőrész területén belül kizárólag az Önkormányzat által kijelölt hulladéktároló helyen helyezhető el.

(3) A kijelölt hulladéktároló helyen kizárólag a sírgondozás során keletkező hulladék helyezhető el. Nem a temetőrészből származó hulladékot a kijelölt hulladéktárolóban elhelyezni nem lehet.

(4) A sírjelek, síremlékek, sírboltok és urnasírboltok építése, bontása során képződő építési hulladék és bontási törmelék a kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, azt a munkavégzés befejezését követően a munkát végző személy haladéktalanul köteles elszállítani a temetőrész területéről.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.