Keszőhidegkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1998. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 1998. 06. 12- 2014. 02. 06

Keszőhidegkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1998. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

1998.06.12.

Keszőhidegkút község önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV.tv.16. §.(1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szélé 1997.évi XXXI.tv.-ben (Gyvt)-ben foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbáli és természetbeni ellátásokról, a gyermekvédelem helyi rendszeréről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén

-Gyvt.-ben, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII.29.) Korm.rendeletben gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(X.10.) Korm.rendeletben foglaltakkal összhangban - megállapítsa azokat az alapvető szabályokat, amelyek szerint az önkormányzat segítséget nyújt a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, illetve gondoskodik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről, a hiányzó szülői gondoskodás pótlásáról, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásbél kikerült felnőttek társadalmi beilleszkedéséről.
A rendelet hatálya

2. § (1.) A rendelet hatálya kiterjed a Keszőhidegkút község területén tartózkodó

a.) magyar állampolgárságú,
b.) az állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,
c.) a magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikra.
(2.) E rendelet szerint kell eljárni az /l/bekezdésben meghatározott személyeken kívül a Keszőhidegkút község területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelme érdekében, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.
(3.) A rendelet hatálya nem terjed ki az óvodai nevelés, az iskolai nevelés-oktatás, a kollégiumi nevelés keretében biztosított napközbeni ellátásra, ha az az oktatásról szóló-többszőr módositott-1993. évi LXXIX.törvény 114. §.-a alapján ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások, illetőleg a 115. §.-a alapján térítési díj fizetési kőtelezettség mellett igénybe vehető szolgáltatások körébe tartozik.
A gyermekek védelmének rendszere

3. § (1.) A gyermek védelme a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítésére, veszélyeztetettségének megelőzésére ás megszüntetésére, valamint a szelői vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítására irányuló tevékenység.

(2.) A képviselő-testület e rendeletben foglaltak szerint biztosítja a pénzbeli és természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyájtó ellátásokat, továbbá szervezi és közvetíti a máshol igénybe vehető ellátásokhoz való hozzájárulást.
(3.) A gyermekek védelmét a képviselő-testület a következő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások keretében biztosítja:
a.) Pénzbeni és természetbeni ellátások:
rendszeres gyermekvédelmi támogatás,
rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
b.) Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:
-gyermekek napközbeni ellátása,
-gyermekek átmeneti gondozása,
-gyermekjóléti szolgáltatás.
Eljárási rendelkezések

4. § (1.) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátások megállapítására irányuld kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő.

(2.) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzbeli ellátások megállapítását nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény/természetes személy/ illetve a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti.
(3.) E rendelet 2-3 §-aiban szabályozott ellátások megállapítását a képviselő-testület a polgármestere ruházza át.