Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakásokról szóló 6/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 04- 2023. 08. 04

Kismányok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakásokról szóló 6/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.04.

Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének e) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 3. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A pályázatokat e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani.”

2. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A határidőben beérkező, érvényes pályázatok közül az a)-e) pontokig terjedő sorrendben előnybe kell részesíteni azt a pályázót aki:

a) egyedülálló és gyermekét vagy gyermekeit egyedül neveli,

b) aki olyan házban vagy lakásban él, ahol három vagy több generáció tagjai élnek együtt életvitelszerűen,

c) akinek gyermeke kizárólag lakhatási okokra visszavezethető veszélyeztetettség miatt került elhelyezésre a családból,

d) aki három vagy több gyermeket nevel, továbbá

e) aki saját háztartásában tartós beteget vagy fogyatékossággal rendelkező személyt ápol.

(2) Amennyiben az előnyben részesítendő pályázók közül több pályázó vonatkozásában az (1) bekezdés azonos pontja szerinti körülmény áll fenn, úgy az (1) bekezdés a) pontja vonatkozásában előnyben kell részesíteni azt a pályázót, akinek gyermeke halmozottan hátrányos helyzetű, vagy hátrányos helyzetű.”

3. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Szociális bérlakás használata iránt csak az nyújthat be érvényes pályázatot:

a) akinek háztartásában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 280%-át,

b) aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvényben meghatározottak szerint vagyonnal nem rendelkezik,

c) akinek esetében a jelenlegi lakóhelyének műszaki állapota miatt indokolt a kérelem benyújtása,

d) aki, vagy akinek házastársa vagy élettársa jövedelemmel rendelkezik,

e) aki a pályázati felhívás kibocsátását megelőzően Kismányok községben legalább tíz éve bejelentett lakcímmel rendelkezik,

f) aki nyilatkozatban vállalja az együttműködést az illetékes családsegítő szolgálattal, továbbá

g) akinek köztartozása vagy közműdíjak megfizetéséből eredő lejárt esedékességű tartozása nincs, vagy a tartozás vonatkozásában fizetési kedvezményben, különösen részletfizetési kedvezményben részesült.

(2) Amennyiben a szociális bérlakás használata iránti pályázatban a 7. § (1) bekezdésének b) pontja kerül megjelölésre, úgy az (1) c) pontja szerinti feltételt nem kell vizsgálni.”

4. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„3/A. A bérleti szerződés tartalma, a felek jogai és kötelezettségei

8/A. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt a bérlő és a bérbeadó szerződése hozza létre, az Ltv., e rendelet és a tulajdonos Önkormányzat által meghatározott feltételekkel, a rendelet 3. melléklete szerinti tartalommal.

(2) A bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak abban, hogy a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá a lakást, és látja el komfortfokozatának megfelelő berendezéssekkel. Ilyen megállapodás esetén a bérleti szerződés megkötésekor - tételes költségvetés alapján - rögzíteni kell az elvégzendő munkákat és azok költségét, a munkák befejezésének időpontját és a megtérítés lehetőségét, feltételeit.

(3) Ha a bérlő a szerződésben megjelölt időpontban a lakást nem veszi birtokba, az a bérleti szerződéstől való elállásnak minősül.

8/B. § A lakásbérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül a bérlő köteles a bérleményre vonatkozó közüzemi szerződéseket, hulladékkezelési közszolgáltatási szerződést megkötni.

8/C. § (1) A bérlő - a bérbeadóval kötött megállapodás alapján - a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti.

(2) Bérbeadó az átalakítás, korszerűsítés költségeit csak akkor vállalja át, ha a lakás komfortfokozata növekedett és a bérlő vállalja a lakás új besorolásának megfelelő lakbér fizetését.

(3) Az átalakítás, korszerűsítés munkáit tételesen rögzíteni kell, az elszámolást pedig tételes költségvetés és kivitelezői számla alapján történhet.

(4) A bérlő ráfordításait elsősorban lakbérének szüneteltetésével vagy mérséklésével nyerheti vissza, de indokolt esetben a megállapodásban rögzíteni lehet költségeinek megtérítését is.

8/D. § Az Önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az Ltv.-ben és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a bérlővel szabadon megállapodjon.

8/E. § A szociális bérlakás albérletbe nem adható.”

5. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § A szociális bérlakás bérletére vonatkozó szerződés a Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (továbbiakban: Ltv.) meghatározott indokokon túl:

a) az önkormányzat részéről azonnali hatállyal felmondható, amennyiben a bérlő a jogosultsági feltételeknek a továbbiakban nem felel meg,

b) a bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenöt napos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja, ha a bérlő a közüzemi számlák megfizetésével 30 napon túli késedelembe esik.”

6. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő 10/A. §-sal egészül ki:

„10/A. § (1) A lakásba együttesen beköltöző házastársakkal- kérelmükre - a bérleti szerződést bérlőtársi minőségben kell megkötni.

(2) A lakásba később beköltöző házastárs írásban kérheti a bérbeadótól bérlőtársi minőségének elismerését. A kérelem teljesítését a lakás eddigi bérlőjének (másik házastársnak) hozzájárulása esetén nem lehet megtagadni.

(3) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt eseteken kívül bérlőtársi jogviszony önkormányzati lakásra nem létesíthető.

(4) Önkormányzati lakásra új társbérleti szerződés nem köthető. Fennálló társbérlet esetén a megüresedett társbérleti lakrészt a lakásban maradó társbérlő részére lehet bérbe adni, ugyanolyan feltételekkel, mint a korábbi társbérlőnek.”

7. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § A bérbeadó a rendeltestésszerű használatot, valamint bérleti szerződésben foglaltak betartását - a bérlők szükségtelen háborítása nélkül – szükség szerint, de évente legalább egyszer ellenőrzi.”

8. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„6/A. A lakbér mértéke, külön szolgáltatások díja

14/A. § (1) A bérlő a lakás használatáért a lakásbérleti szerződésben meghatározott összegű bérleti díjat köteles fizetni havonta, legkésőbb minden hónap 15. napjáig.

(2) A bérleti díjak évente legfeljebb egy alkalommal módosíthatóak úgy, hogy a módosításról a bérlőt legalább 60 nappal előbb értesíteni kell. Amennyiben a bérlő a módosított díjjal nem ért egyet, az Ltv. 6. § (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

14/B. § A szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén a lakbér összegét a 4. melléklet szerint kell megállapítani.

14/C. § (1) A bérlő köteles megtéríteni a bérbe adó által nyújtott és a szerződésben - vagy más megállapodásban - meghatározott külön szolgáltatás díját.

(2) Külön szolgáltatás díját önkormányzati rendelet vagy más jogszabály keretei között a bérbeadó állapítja meg.”

9. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„6/B. Lakbértámogatás

14/D. § (1) Lakbértámogatás kérelemre adható annak az önkormányzati szociális bérlakásban lakó bérlőnek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedülálló esetén a 200 %-át és vagyonának mértéke nem haladja meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott mértéket.

(2) A támogatás maximális összege a bérlő részére megállapított havi lakbér 20 %-a, de az Önkormányzat helyi szociális rendelete alapján nyújtott lakásfenntartás költségeihez nyújtott települési támogatás összegével együtt sem haladhatja meg a havi 5000,- Ft-ot. A támogatás összegét a bérbeadó számlájára kell utalni.

(3) A kérelmek elbírálásával kapcsolatos hatáskört az Önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja, a jogosultságot évente felül kell vizsgálni.

(4) A támogatás iránti kérelmet az Önkormányzati Hivatal hatósági ügyekkel foglalkozó csoportjánál lehet benyújtani. A jövedelemigazolás módjára, eljárására, a támogatás folyósítására az Önkormányzat helyi szociális rendeletének lakásfenntartás költségeihez nyújtott települési támogatásra vonatkozó szabályai irányadóak.”

10. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„6/C. Bérbeadói hozzájárulás befogadáshoz

14/E. § (1) A bérlő a lakásba a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhatja be az Ltv. 21. § (2) bekezdésében meghatározott személyeket.

(2) A bérlő a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása esetén befogadhatja élettársát, testvérét, testvére házastársát, valamint testvére gyermekét.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott személyek befogadására hozzájárulás csak akkor adható ki, ha:

a) a város területén beköltözhető, saját lakással nem rendelkeznek,

b) a bérlőnek és a lakásba költözőknek nincs bérleti díj, vagy egyéb közüzemi díj tartozása,

c) a lakásba költözők és a már jogszerűen ott tartózkodók számát figyelembe véve a lakás egy

használójára legalább 6 m2 lakószoba rész jut.

(4) A hozzájárulásban ki kell kötni, hogy a bérlő lakásbérleti jogviszonyának megszűnésekor a befogadott személy köteles a lakásból kiköltözni. A hozzájárulással befogadott személy a bérlő halála esetén a lakásbérleti jog folytatására akkor tarthat igényt, ha a befogadás óta legalább 1 évig életvitelszerűen a lakásban lakott, és az őt befogadó bérlő ellátásáról gondoskodott.

(5) Ha a bérbeadó tudomására jut, hogy a lakásban illetéktelen személy lakik, köteles a bérlőt felszólítani a bérbeadói hozzájárulás nélkül befogadott személy lakáshasználatának 8 napon belüli megszüntetésére.”

11. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„6/D. A lakásbérlet megszűnése, elhelyezési kötelezettség

14/F. § (1) Amennyiben a lakásbérleti jogviszony az Ltv. 23. § (3) bekezdése alapján szűnik meg, a bérlő jogosult 1 évi bérleti díj pénzbeli megtérítésére.

(2) Ha a lakásbérlet az Ltv. 23. § (1) bekezdésének b) pontja alapján szűnik meg, a lakásban visszamaradó személyeket el kell helyezni. Amennyiben az elhelyezésre alkalmas üres lakás nincs, úgy 1 évi bérleti díjat kell megállapítani pénzbeli térítésként a bérlő részére.

14/G. § (1) A lakásbérleti szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy - kivéve a bérleti jog folytatására jogosultat - másik lakásban való elhelyezésre, illetve pénzbeli térítésre nem tarthat igényt.

(2) Az Ltv. 32. § (2) bekezdésében meghatározott személyek a bérleti jog folytatására jogosultak, így velük új bérleti szerződést megkötése helyett a meglévő módosítása szükséges a bérleti jogot folytató új bérlő részére.

(3) Annak a szociális intézményből elbocsájtott személynek, aki intézménybe utalását megelőzően pénzbeli térítés nélkül mondott le lakásbérleti jogviszonyáról és az elhelyezésére alkalmas üres lakás nincs, úgy 1 évi bérleti díjat kell megállapítani pénzbeli térítésként részére.”

12. § A szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„6/E. Lakások elidegenítési szabályai

14/H. § Az 1. mellékletben szereplő szociális bérlakás nem elidegeníthető.”

13. § Hatályát veszti a szociális bérlakásokról szóló Kismányok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 6/2020 (X.30..) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése.

14. § Ez a rendelet 2023. augusztus 4-én lép hatályba.