Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (I. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2017. 06. 29

Lengyel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének figyelembe vételével a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja és hatálya

1.§

(1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.

(2) A rendelet területi hatálya Lengyel község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkozik.

II. Értelmező rendelkezések

2.§

E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, kaszálék, lehullott levelek, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett kerti hulladék,

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

III. Avar és kerti hulladék égetésének szabályai

3.§

(1) A község területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avar és növényi hulladékot másodsorban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltató által meghirdetett zöldhulladék szállítás napján köteles elszállíttatni.

 (3) Az égetés során a helyben (a telken belül és az azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg.

(4) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(5) Avart és kerti hulladékot égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, szélcsendes időben, nagykorú, cselekvőképes személy állandó felügyelete és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad úgy, hogy az égetés és annak hősugárzása a vagyoni és személyi biztonságot, az emberi egészséget ne veszélyeztesse, élő növényt ne károsítson.

(6) Az égetés helyének és idejének megválasztásánál a szomszédokra és a környezetre figyelemmel kell lenni, és ennek érdekében a környező lakosokat és szomszédokat az égetésről értesíteni kell.

(7) Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(8) A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(9) A tűz helyszínén olyan eszközöket, felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, vagy a tűz eloltható.

(10) Elégetni csak légszáraz (előzetesen szikkasztott, szárított), folyamatos, intenzív lánggal égethető állapotú avart, kerti hulladékot lehet.

(11) Az eltüzelés csak folyamatos adagolással, egyszerre kis adagokban történhet.

(12) Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(13) Az égetendő avar, kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű hulladékot, veszélyes hulladékot vagy ezek maradványait.

(14) Amennyiben tüzelés közben olyan jelek mutatkoznak (pl. az időjárás megváltozik, felerősödik a szél), hogy az égetés folytatása veszéllyel járhat, úgy az égetést azonnal be kell fejezni és gondoskodni kell a tűz (15) és (16) bekezdésben szabályozottaknak megfelelő eloltásáról.

(15) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu vízzel való belocsolásáról vékony földréteggel történő lefedéséről, vagy egyéb hatásos módon való eloltásáról, a félig elégett, vagy el nem égett égéstermék, égetési maradék eltávolításáról, megfelelő ártalmatlanításáról, elhelyezéséről.

(16) A helyszín elhagyása előtt meg kell arról is győződni, hogy az égetés helyén túl saját, vagy a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredően nem keletkezett-e újabb tűzfészek, újabb veszélyforrás.

(17) A település közigazgatási területén – a (18) bekezdésben foglaltak kivételével - avar és kerti hulladékot nyílt téren nem lehet égetni.

(18) A (19) bekezdésben foglalt korlátozások figyelembevételével az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése minden hétfőn 1400-2000 óra között megengedett, a levegővédelmi és tűzvédelmi jogszabályokban foglalt előírások betartásával.

(19) A (18) bekezdés szerinti időszakon kívül:

a) vasárnap,

b) ünnepnapokon,

c) párás, ködös, esős időben, vagy ha eső várható,

d) jelentős harmatképződés esetén,

e) erős szél esetén,

f) [1] az erdőgazdálkodásért felelős miniszter által kiadott határozatban, vagy az erdészeti hatóság által elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt, valamint

g) füstköd-riadó elrendelése esetén

szigorúan tilos.

IV. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

4. §

(1) Aki a rendeletben foglalt előírásokat megszegi közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt bírság összegét a mindenkor hatályos jogszabályok állapítják meg.

V. Záró rendelkezések

5. §

(1) Jelen rendelet 2016. február 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározottak szerint a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal Lengyeli Irodájának hirdetőtábláján történő kifüggesztése útján az aljegyző gondoskodik.



Lőrincz Andrea                                                    Budainé Szomolai Csilla

             polgármester                                                               aljegyző




Kihirdetési záradék:

Jelen rendelet kihirdetésre került: 2016. január 29. napján.



Budainé Szomolai Csilla

aljegyző


[1]

Módosította Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testület 4/2017. (V.28.) rendelet 1. §-a. Hatályos: 2017. június 29. napjától