Lengyel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018 (V.31.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2018. 06. 01

Lengyel Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 76. § és 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében az alábbi rendeletet alkotja.


                                                                           A rendelet célja


 1. § (1) A rendelet célja, hogy Lengyel kulturális egységét szem előtt tartva meghatározza Lengyel Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, valamint meghatározza az ezek megvalósulásához a szükséges intézményi és anyagi hátteret.

(2) Az feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a közösségi színtér kijelöléséről, működtetéséről, és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a község kulturális életét gazdagítja.


                                                                                Alapelvek


2. § (1) Az e rendeletben meghatározott jogok érvényesítése során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

(2) A helyi önkormányzati fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi szervezetek nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

(3) Mindenkinek joga, hogy

a) megismerhesse a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában és a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a muzeális intézmények tevékenysége, a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,

b) igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátás rendszerét, a muzeális és közművelődési színtér szolgáltatásait,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen,

d) e törvény szerint művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban: közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

                                                                   

A rendelet hatálya


3.§  E rendelet hatálya kiterjed Lengyel Község területén jelenleg működő, és a rendelet hatályba lépése után létrejövő azon közösségi színterekre, intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


Az önkormányzat közművelődési feladatai


4.§ (1) A helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal:

a) az ifjúság iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeinek megteremtésében;

b) a fiatalok kulturált szabadidő eltöltéséhez a feltételek biztosításában;

c) Lengyel szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetésében, lehetőségeihez mérten nemzetközi rendezvények megszervezésében;

d) a kisebbségek kulturális identitását, társadalmi közeledését, felzárkóztatását, hagyományápolását előmozdító programok és szolgáltatások biztosításában;

e) az amatőr alkotó közösségek tevékenységének támogatásában;

f) a kortárs művészetek különböző ágai bemutatkozási lehetőségeinek szélesítésében;

g) a helyi, kisebbségi, nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek megőrzésében, megismertetésében, a különböző kultúrák és művészeti ágak közötti kapcsolatok ápolásában.


Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei


5. § (1) Az Önkormányzat közösségi színtérnek a Faluházat (7184 Lengyel, Petőfi u. 34.) jelöli ki.

(2) A település központi közösségi színterének helyet adó Faluház a feladatracionalizálás folytán több funkció ellátását, szolgáltatás lehetőségét is biztosítja.

(3) A Faluház épületének funkcionális hasznosítása elsősorban kulturális célokra történik.

(4) A kulturális funkciók mellett közszolgáltatásnak, mint könyvtár működésének is teret ad.


A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése és finanszírozása


6. § (1) A Kult.tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás.


Záró rendelkezések


7. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


                                                                                                                                                                                                                                                                                               

           Lőrincz Andrea                                                                  dr. Hoffmann Adél

           polgármester                                                                                    jegyző



Kihirdetési záradék:


Jelen rendelet 2018. május hó 31. napján kihirdetésre került



dr. Hoffmann Adél

jegyző