Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 01- 2023. 08. 01

Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.08.01.

Lengyel Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, 134/E. §-ában, és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Jövedelemvizsgálat során az Szt. 116. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerint kell eljárni.

(3) A rendeletben elfogadott ellátási formákat erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani, a szükséges mellékletek csatolásával a Lengyel Község Önkormányzatához.

(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő a kérelmét jelen rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be személyesen, postai úton, ügyfélkapun, e-mailben.”

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A havi rendszerességgel megállapított települési támogatás nem haladhatja meg a szociális vetítési alapot.”

2. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nem rendszeres ellátást a döntés véglegessé válásától számított 15 napon belül kell biztosítani a jogosult részére.”

3. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdés a) pont ae) és af) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szociális rászorultságtól függő pénzbeli-és természetbeni ellátás:

települési támogatás, mely)

„ae) Oktatási-nevelési év kezdéshez, felsőfokú tanulmányokhoz, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

af) 60 év feletti időskorúak és 14 év alatti gyerekek részére karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.”

[b.) rendkívüli települési támogatás

c.) köztemetés.]

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Személyes gondoskodást biztosító alapellátások

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

d) falugondnoki szolgáltatás

e) családsegítés

f) támogató szolgálat,

g) ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona szolgáltatás

4. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 170%-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 220%-át, és vagyona nincs.”

5. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A települési támogatás megállapítása a fizetés nélküli szabadság második hónapjától igényelhető, összege a szociális vetítési alap.”

6. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület települési támogatást nyújt a gyógyszerkiadások viseléséhez annak a személynek, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és a háziorvos által igazolt havi betegsége miatt jelentkező gyógyszerkiadása meghaladja a családban az egy főre jutó havi jövedelem 20% -át, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200% -át, egyedül élő személy esetében 250% -át.”

7. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 10/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület egyösszegű támogatást állapíthat meg évente egy alkalommal oktatási-nevelési év kezdéshez, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 10/A. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, „Arany János” programban résztvevő, középiskolai tanulmányokat folytató gyermek részére a tanulmányának teljes idejére, tanévenként legfeljebb 10 hónapra a képviselő-testület által meghatározott összegű támogatás adható, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(7) Nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére tanulmányuk idejére, szemeszterenként legfeljebb 10 hónapra „Bursa Hungarica” támogatás adható a képviselő-testület által meghatározott összegben, amennyiben a település csatlakozott a programhoz, és , ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el aa szociális vetítési alap nyolcszorosát.”

8. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 10/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást állapíthat meg – hivatalból - természetbeni ellátás formájában a 60. életévüket betöltött lengyeli időskorúak és 14 év alatti gyerekek számára karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.”

9. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 11. § (8) és (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) Halálesethez kapcsolódóan rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap tízszeresét.

(9) Feltétele, hogy az elhunyt személy és az eltemettetésről gondoskodó személy bejelentett lakóhelye Lengyel település legyen, továbbá közte és az elhunyt személy között hozzátartozói viszony álljon fenn, valamint az eltemetés helye Lengyel legyen.”

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 11. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(15) Gyermek születése esetén születési támogatásra jogosult az anya vagy az apa, ha állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Lengyelen él, és ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap tízszeresét.”

10. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150%-át, egyedül élő személy esetében a szociális vetítési alap 200%-át.”

11. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Lengyel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális étkeztetést az Déli ASzC Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (7184 Lengyel, Petőfi u. 5.) konyhája útján biztosítja”

12. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 15. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A házi segítségnyújtás keretében ellátottak személyi térítési díjának összegéhez a települési költségvetésből az önkormányzat hozzájárul.”

13. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 17/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület a támogató szolgáltatást a Völgységi Önkormányzatok Társulása útján működtetett Bonyhádi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Központ (7150 Bonyhád, Perczel M. u. 27.) biztosítja. A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén.

14. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A térítési díjat)

„c) a jogosultnak az a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja a szociális vetítési alap 250 %-át,”

[köteles megfizetni (az a)-e) pont alattiak a továbbiakban együtt: kötelezett).]

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 18. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A szociális étkeztetésért fizetendő térítési díj részben elengedhető,)

„a) ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedül élő esetén annak 350 %-át nem éri el,”

(3) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 18. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A térítési díj összege évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve, ha az ellátott, illetve étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében a családja jövedelme)

„b) a szociális vetítési alap 25%-át meghaladó mértékben növekedett.”

15. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.

16. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellátás megszűnésének és megszüntetésének eseteire, valamint módjaira az Szt. 100-104. §-ában foglaltak az irányadók.”

17. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

18. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 9/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

1. A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet cím szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„A térítési díj összege bruttó 1200,- forint.”