Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 9/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 25
Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 9/2019. (XI.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános Indoklás
A Képviselő-testület Lengyel Község Önkormányzata Szervezeti és Műkődési Szabályzatáról szóló 9/2019 (XI.27.) rendeletét 2019. november 27.-án alkotta meg.
A kormányzati funkciókat, a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII.07.) PM rendelet tartalmazza, mely folyamatosan bővül és változik a funkció kódok tekintetében, lehetőséget adva az önkormányzat által végzett feladatok, minél szélesebb körű elkülönítésére.
A kormányzati funkciók változásán felül új szolgáltatás került bevezetésre, mely szintén érintette az SZMSZ 7. mellékletében felsorolt alaptevékenységek körét.
A fenti jogszabályi változások hatályba lépése, valamint a Képviselő-testület által meghozott döntés miatt szükségessé vált az SZMSZ ismételt módosítása.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell. A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a rendelet módosításának társadalmi hatása nincs
- gazdasági, költségvetési hatása: a rendelet módosításának gazdasági hatása nincs, költségvetési kihatása nincs
- környezeti, egészségi következménye: a rendelet módosításától nem várható környezeti, egészségi körülményekben változás
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: a rendelet-tervezet az önkormányzati dolgozók számára egyszeri adminisztratív többlet terhet jelent.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a rendelet módosításának elmaradása esetén az SZMSZ nem lenne összhangban az Ávr.-ben és az NGM rendeletben foglaltakkal.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.