Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 13/2022. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 13/2022. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Felülvizsgáltuk az önkormányzat adótevékenységét. A megállapításra került, hogy az önkormányzat a következő helyi adót vezette be korábban: magányszemélyek kommunális adója. A képviselő-testület korábban azt fogalmazta meg, hogy a komoly költségvetési nehézségek, az elvett gépjárműadó miatt az önkormányzat adóbevételeinek növelése szükséges, a helyi iparűzési adó bevezetésével kívánja ezt megoldani.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (továbbiakban: Htv.) 36/A. §-a szerint A települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevétel elsőként - a fővárosi önkormányzat esetén külön törvényben meghatározottak szerint - a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására, a helyi közösségi közlekedési feladat ellátásához szükséges összegen felüli bevétel különösen a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használható fel. A települési önkormányzat által megállapított helyi iparűzési adóból származó bevétel az önkormányzati hivatal állományában foglalkoztatottak személyi juttatásai és az ahhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó finanszírozására nem fordítható.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint „Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie”, tehát adókötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ennek értelmében, amennyiben a Képviselő-testület 2023. január 1-jétől új adónemet kíván bevezetni, illetve adót kíván emelni, azt legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy 2023. január 1-jétől hatályba léptethető legyen.
A helyi önkormányzat adóztatási tevékenységének törvényi szabályozása:
- a fentebb említett Htv.
- az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. tv. (Art.)
Helyi iparűzési adó
A Htv. rendelkezései szerint:
Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).
Az adó alanya a vállalkozó.
Adómentesség, kedvezmény:
Az önkormányzat rendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozó számára. A mentesség kedvezmény csak azt a vállalkozót illeti meg, amelynek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot, de az önkormányzat ennél alacsonyabb adóalapösszeget is meghatározhat.
Az adó mértéke:
Az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke maximum az adóalap 2%-a lehet.
Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként legfeljebb 5000 forint.
Előzetes hatásvizsgálat:
1. A tervezett jogszabály társadalmi, gazdaság| költségvetési hatása: Társadalmi hatása: helyi iparűzési adó megállapításával a vállalkozások adóterhei nőnek. Gazdasági, költségvetési hatása: a HIPA bevezetésének bevételnövelő hatása van, mely hozzájárul a helyi szociális ellátások finanszírozásához.
2. Környezeti és egészségi következményei:
A rendelet-tervezetben foglaltak végrehajtásának környezetre gyakorolt hatása és egészségügyi következménye nincs.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: az önkormányzati hivatalban többletfeladat és többletköltség jelentkezik, az adminisztratív teher nem igényel többlet létszámot, de munkaátszervezést igen.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A rendelet megalkotásának szükségességét – az önkormányzat saját bevételeinek növelése céljából – a képviselő-testület állapította meg.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.