Lengyel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a családi esemény lebonyolításának hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezéséről , valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 3/2013. (II.15.) Ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 03
a családi esemény lebonyolításának hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezéséről , valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 3/2013. (II.15.) Ök. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) pontja felhatalmazást ad a települési önkormányzat képviselő-testületének, hogy a települési önkormányzat rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés; valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Jelen módosítás az anyakönyvvezető megbízásidíj módosítása miatt szükséges.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése szerint a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály várható következményei különös tekintettel az alábbiakra:

1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai
A korábbi szabályozáshoz képest a költségvetésben minimális változásokat eredményez.

2. Környezeti és egészségi következményei
Nem releváns.

3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai
Nem releváns.

4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendelet-tervezet az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény , illetve a joggyakorlat során felmerült módosítások közötti összhangot teremti meg, figyelemmel a helyi viszonyokra és szokásrendekre.

5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek biztosítottak.