Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (VIII. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításról

Hatályos: 2016. 08. 16- 2016. 08. 16

Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2016. (VIII. 15. ) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló

5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításról.


Závod Község Önkormányzat Képviselő-testülete az  Alaptörvény  32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 6. § (2) bekezdés a) pontja az alábbi ellátási formákkal egészül ki:


ae) Nevelési év kezdéshez, felsőfokú tanulmányokhoz 

af) 62 év feletti időskorúak részére

ag) 14 év alatti gyerekek részére karácsonyra

2. §

A Rendelet a következő 10/A. §-al egészül ki:

(1) A képviselő-testület egyösszegű támogatást állapíthat meg évente egy alkalommal nevelési év kezdéshez.

(2) A támogatás minden závodi általános,  középiskolás, és nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató részére adható legfeljebb 25 éves korig.

(3) Az iskolai oktatásban való részvételt iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolással igazolni kell.

(4) A támogatás összegéről a képviselő-testület évente határozatban dönt, és összegszerűen állapítja meg –hivatalból.

(5) A támogatás részben, vagy egészben pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is  nyújtható. Természetbeni ellátásként állapítható meg különösen akkor, ha a gondozó  részéről a rendeltetésszerű használat nem vélelmezhető.

(6) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, „Arany János” programban résztvevő, középiskolai tanulmányokat folytató gyermek részére a tanulmányának teljes idejére, tanévenként legfeljebb 10 hónapra a képviselő-testület által meghatározott összegű támogatás adható.

(7) Nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére tanulmányuk idejére, szemeszterenként legfeljebb 10 hónapra „Bursa Hungarica” támogatás adható a képviselő-testület által meghatározott összegben, amennyiben a település csatlakozott a programhoz.

3. §

A Rendelet a következő 10/B §-al egészül ki:

(1) A Képviselő-testület évente  több alkalommal támogatást állapíthat meg – hivatalból - természetbeni ellátás formájában a 62. életévüket betöltött závodi időskorúak részére az Önkormányzat által szervezett „Idősek napja” rendezvényen vagy karácsonyra meleg étel, élelmiszercsomag formájában.

(2) A településen élő 14. életévüket be nem töltött gyerekek számára élelmiszer, vagy ajándék csomag adható karácsonyra.

(3)A karácsonyra adható támogatás összegét a képviselő-testület határozza meg évente, az önkormányzat költségvetési rendeletében rendelkezésre álló  keretösszeg alapján.


4. §

(1) A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyében a következő rendelkezés lép:

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a Bonyhádi Gondozási Központ útján biztosítja.

(2) A Rendelet 16. § (4) bekezdése helyében a következő rendelkezés lép:

(4) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (telephelye: Bonyhád, Szabadság u.2.) keretében a Bonyhádi Gondozási Központ az Szoc.tv. 65. §-a szerinti napi 24 órás készenléti szolgálat biztosításával gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek.

5. §

A Rendelet 18. § (1) bekezdése helyében a következő rendelkezés lép:

(1) A képviselő-testület a családsegítést a Bonyhádi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Központ  (7150 Bonyhád, Perczel M. u. 27.) útján biztosítja, a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy egyéb krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.

6. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben meghatározottak szerint a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal Závodi Irodájának hirdetőtábláján történő kifüggesztése útján az aljegyző gondoskodik.

                             László Attila                                             Budainé Szomolai Csilla

                            polgármester                                                          aljegyző

Kihirdetési záradék:

Jelen rendelet kihirdetésre került 2016. augusztus 15.    

           

Budainé Szomolai Csilla

aljegyző