Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 16

Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.16.

Závod Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljáró Závodi Német Nemzetiségi Önkormányzat véleményének kikérésével – a következőket rendeli el

1. § A rendelet célja Závod község természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, a közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a nemzeti és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a civil közösségek, szervezetek közművelődéssel kapcsolatos tevékenységének támogatása és az együttműködésük ösztönzése, a közművelődési feladatok és azok ellátási formáinak meghatározása.

2. § A rendelet hatálya Závod Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre, az Önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, a közművelődéssel foglalkozó, közművelődési feladatokat ellátó civil közösségekre, nevelési-oktatási intézményekre terjed ki, utóbbiak esetében a velük kötött megállapodás terjedelméig.

3. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva – a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

e) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(4) Az Önkormányzat segíti, támogatja továbbá:

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi lakosok életminőségének javítását,

b) a gyermekek és fiatalok művelődését, sportolását, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

c) a helyi kulturális értékek védelmét.

(5) Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárral együttműködve közösségi hely útján biztosítja a település lakossága részére.

4. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, közművelődési megállapodásokon keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Művelődési Ház 7182 Závod Székelyi utca 161.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni

a) Tevel-Závod -Lengyel Óvodafenntartó Társulás Závodi Tagintézményével 7182 Závod Kossuth Lajos utca 67.

b) sport feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

d) hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.

(3) A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

5. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket az éves költségvetéséből finanszírozza.

(2) Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési finanszírozás mértékét és formáját.

(3) A közművelődési feladatok ellátásának egyéb forrásai:

a) pályázati támogatások;

b) magánszemélyek vagy szervezetek pénzügyi támogatása.

6. § (1) Az Önkormányzat a közösségi színtér fenntartásán túl közművelődési feladatai végrehajtását az együttműködő egyéb szervezetek támogatásán keresztül is finanszírozza.

(2) A közművelődési célú támogatásokról való döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat költségvetési rendelete biztosítja. A támogatás nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatai ellátását.

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési rendeletének magalkotása, módosítása során előzetesen egyeztetést folytat a helyi civil szervezetekkel, a lakosság képviseletét biztosítja.

(2) A képviselő-testület közművelődési rendeletét szükség esetén, de legalább öt évente felülvizsgálja.

(3) A közművelődési rendelet a közösségi színtérben, a település honlapján és a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.

8. § Závod község képviselő-testületének Závod község közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési feladat támogatásáról szóló 8/2000. (IV.28.) számú rendelete jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti

9. § Ez a rendelet 2021. december 16-án lép hatályba.