Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01- 2023. 09. 01

Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.09.01.

Závod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, 134/E. §-ában, és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében és 6.-7. §-ban meghatározott személyekre terjed ki.

2. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet II. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„II. Fejezet

Eljárási rendelkezések”

3. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A havi rendszerességgel megállapított települési támogatás nem haladhatja meg a szociális vetítési alapot.”

4. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nem rendszeres ellátást a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül kell biztosítani a jogosult részére.”

5. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Szociális rászorultságtól függő pénzbeli-és természetbeni ellátás:

a) települési támogatás, mely

aa) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

ab) 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére

ac) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

ad) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére

ae) Oktatási-nevelési év kezdéshez, felsőfokú tanulmányokhoz, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

af) 60 év feletti időskorúak részére karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

ag) 14 év alatti gyerekek részére karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát

(3) Személyes gondoskodást biztosító alapellátások

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

d) családsegítés

e) falugondnoki szolgáltatás”

6. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 170%-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 250%-át, és vagyona nincs.”

7. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A települési támogatás megállapítása a fizetés nélküli szabadság második hónapjától igényelhető, összege a szociális vetítési alap.”

8. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) [8] A képviselő-testület települési támogatást nyújt a gyógyszerkiadások viseléséhez annak a személynek, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és a háziorvos által igazolt havi betegsége miatt jelentkező gyógyszerkiadása meghaladja a családban az egy főre jutó havi jövedelem 20% -át, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 265% -át, egyedül élő személy esetében 330% -át.”

9. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 10/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/A. § (1) A képviselő-testület egyösszegű támogatást állapíthat meg évente egy alkalommal oktatási-nevelési év kezdéshez, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(2) A támogatás minden závodi általános, középiskolás, és nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató részére adható legfeljebb 25 éves korig.

(3) Az iskolai oktatásban való részvételt iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszony igazolással igazolni kell.

(4) A támogatás összegéről a képviselő-testület évente határozatban dönt, és összegszerűen állapítja meg –hivatalból.

(5) A támogatás részben, vagy egészben pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátásként állapítható meg különösen akkor, ha a gondozó részéről a rendeltetésszerű használat nem vélelmezhető.

(6) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, „Arany János” programban résztvevő, középiskolai tanulmányokat folytató gyermek részére a tanulmányának teljes idejére, tanévenként legfeljebb 10 hónapra a képviselő-testület által meghatározott összegű támogatás adható, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(7) Nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére tanulmányuk idejére, szemeszterenként legfeljebb 10 hónapra „Bursa Hungarica” támogatás adható a képviselő-testület által meghatározott összegben, amennyiben a település csatlakozott a programhoz, és , ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.”

10. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 10/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/B. § (1) A Képviselő-testület évente több alkalommal támogatást állapíthat meg – hivatalból - a 62. életévüket betöltött závodi időskorúak részére meleg étel, élelmiszercsomag formájában vagy pénzbeli támogatás: élelmiszerutalvány, ajándékutalvány formájában, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(2) A településen élő 14. életévüket be nem töltött gyerekek számára számára élelmiszer, vagy ajándékcsomag, ajándék- vagy élelmiszerutalvány, adható karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(3) A karácsonyra adható támogatás összegét a képviselő-testület határozza meg évente, az önkormányzat költségvetési rendeletében rendelkezésre álló keretösszeg alapján”

11. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 11. § (7)–(11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet esetén a rendkívüli települési támogatás összege a szociális vetítési alap 300%-át nem haladhatja meg.

(8) [16] Halálesethez kapcsolódóan rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(9) Feltétele, hogy az elhunyt személy és az eltemettetésről gondoskodó személy bejelentett lakóhelye Závod település legyen, továbbá közte és az elhunyt személy között hozzátartozói viszony álljon fenn, valamint az eltemetés helye Závod legyen.

(10) A temetéshez kapcsoló rendkívüli támogatást a hagyatéki eljárás elzártáig lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a temetési számlát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

(11) A temetéshez kapcsolódó rendkívüli települési támogatásra az a személy jogosult, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap tízszeresét.

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 11. § (17) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) [17] Gyermek születése esetén születési támogatásra jogosult az anya vagy az apa, ha állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Závodon él, és ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap tízszeresét.

12. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150%-át, egyedül élő személy esetében a szociális vetítési alap 200%-át.”

13. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 13. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„13.” §

14. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Závod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális étkeztetést az Teveli Szivárvány Óvodák és Mini Bölcsőde konyhája útján biztosítja.”

15. § (1) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 17/A. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„17/A.” §

(2) A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 17/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.

16. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) [26]Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.

17. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellátás megszűnésének és megszüntetésének eseteire, valamint módjaira az Szt. 100-104. §-ában foglaltak az irányadók.”

18. § A helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet V. Fejezet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„V. Fejezet

A jogosulatlanul igénybe vett ellátásra vonatkozó szabályok”

19. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.