Závod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 16
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKLÁS
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
A hatályos jogi szabályozásban bekövetkezett változások mértéke teszi szükségessé a rendelet megalkotását
A rendelet megalkotásának fő célja, hogy összhangot teremtsen a hatályos jogi szabályozás és gyakorlat között és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításával és fejlesztésével kapcsolatos jogi kereteket meghatározza.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell. A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a rendelet módosításának társadalmi hatása nincs
- gazdasági, költségvetési hatása: a rendelet módosításának gazdasági hatása nincs, költségvetési kihatása nincs
- környezeti, egészségi következménye: a rendelet módosításától nem várható környezeti, egészségi körülményekben változás
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: a rendelet-tervezet adminisztratív terhet egyszeri alkalommal jelent.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a rendelet megalkotásának elmaradása esetén a hatályos szabályozás alapján az érintett területet elavult a jogrendszer egységébe nem illeszkedőjogszabály szabályozza
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.