Sárpilis Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzifa juttatásról

Hatályos: 2023. 11. 29- 2024. 03. 30

Sárpilis Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzifa juttatásról

2023.11.29.

Sárpilis Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § Sárpilis Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) Sárpilis közigazgatási területén a Belügyminisztérium által a BMÖGF/46-34/2023. számú támogatói okiratban biztosított szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás (továbbiakban: támogatás) igénylésének részletes feltételeit és a szociális rászorultság szabályait e rendelet szerint határozza meg.

2. § (1) A Képviselő- testület térítésmentesen természetbeni juttatásként tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Sárpilisen bejelentett lakcímmel rendelkezik és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) Sárpilisen lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4) A kérelmező azon ingatlan vonatkozásában jogosult a támogatásra, melyben életvitelszerűen tartózkodik.

3. § (1) Szociális célú tűzifa támogatásra jogosult, az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén az:

a) aki a szociális célú tűzifa igényét az 1. melléklet szerinti kérelem nyomtatványon a Bátaszéki Közös Önkormányzati Hivatal Sárpilisi Kirendeltségén (Sárpilis, Béke tér 1.) benyújtotta,

b) aki

ba) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény szerinti aktív korúak ellátására, vagy időskorúak járadékára jogosult, vagy

bb) a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 4/2019. (III. 25.) önkormányzati rendelet szerint gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatásban részesül, vagy

bc) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

bd) olyan nyugdíjas, akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 430 %-át, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén 540 %-át, vagy

be) olyan, tartósan beteg gyermeket nevelő szülő, akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre eső jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 450 %-át, és

bf) közfoglalkoztatásban vesz részt és

c) lakóingatlanában fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A kérelmek elbírálása során előnyben kell részesíteni:

a) a három vagy több gyermekes családokat,

b) a gyermekét egyedül nevelő szülőt,

c) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőt,

d) a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyt.

(3) A határidőben benyújtott, jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmek között a rangsort –a (2) bekezdésben foglaltak érvényesülését követően- a háztartásban együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme alapján kell felállítani.

(4) A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb 5 m3.

4. § (1) A szociális célú tűzifára irányuló kérelem azon időpontig fogadható be, ameddig az önkormányzat rendelkezésére álló 75 m3 nagyságú készlet határozattal kiutalásra nem került, de legkésőbb 2024. január 8. napjáig.

(2) A kérelmek elbírálása a képviselő –testület hatáskörébe tartozik, mely azok elbírálásáról legkésőbb 2024. január 15. napjáig dönt.

(2a) Amennyiben az (1) és (2) bekezdésben foglalt eljárásnak megfelelően az önkormányzat rendelkezésére álló 75 m3 nagyságú készlet teljes egészében nem kerül kiutalásra, úgy a Képviselő-testület a kiutalásra nem került mennyiség erejéig ismételten meghirdetheti a szociális célú tűzifa juttatásra irányuló kérelmek befogadását 5 napos benyújtási határidő tűzésével, a 3. §. szerinti jogosultsági feltételek alkalmazásával. Ilyen módon beérkezett kérelmeket a Képviselő-testület a benyújtási határidő leteltét követő 3 napon belül bírálja el.

(3) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A természetbeni juttatás kizárólagos forrása a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázat alapján megítélt támogatás és ahhoz biztosított önkormányzati önerő.

(2) Az önkormányzat rendelkezésére álló 75 m3 nagyságú készlet határozattal történő kiutalását követően beadott kérelmeket forráshiány miatt, függetlenül attól, hogy a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelnek, el kell utasítani.

6. § (1) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során helyszíni szemle végezhető.

(2) Amennyiben az Önkormányzat tudomására jut, hogy a támogatásban részesülő rosszhiszeműen használta fel a tűzifát, úgy ezen kérelmező a következő 5 évben szociális célú tűzifára jogosulatlanná válik.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.