Sárpilis Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sárpilis Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 16

Sárpilis Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.16.
Sárpilis Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvénnyel döntött a helyi önkormányzatokat megillető támogatásokról is.
E törvény felhatalmazása alapján az államháztartásért felelős miniszter a jogszabály vagy kormányhatározat alapján járó juttatások fajlagos összegeit megemelheti.
A minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) kormányrendelet alapján, valamint a pedagógusok illetményével kapcsolatos jogszabályok megjelenése miatt a Pénzügyminiszter a költségvetési törvény 2. melléklete, a 7. melléklete és a 8. melléklete szerinti egyes támogatások fajlagos összegeinek megemeléséről döntött, így került meghatározásra az önkormányzatunkat a 2024. évben megillető állami támogatás eredeti előirányzata
A rendelettervezet előkészítésekor figyelemmel voltunk a működésünket befolyásoló jogszabályokra, illetve azok változásaira, így többek között:
- az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.);
- a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény;(a továbbiakban: Kttv.)
- a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény; (a továbbiakban: Njt.)
- a pedagógusok életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény;
- Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.)
előírásaira.
A rendelettervezet előkészítéséről a jegyző gondoskodott, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámoknak megfelelően. A tervszámok meghatározásakor hitel felvételével nem számoltunk, a költségvetés tervezete ezzel összhangban került összeállításra. A tervezéskor figyelemmel voltunk a vonatkozó központi jogszabályok mellett a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokra is.
Az önkormányzatok központi finanszírozása a 2024. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, feladattípusú támogatási rendszerben történik. A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait (gazdasági teljesítőképesség, lakosságszám, a közigazgatási terület mérete) is figyelembe véve. Az Mötv. 13. § (1) szerint a helyi közügyek, illetve a helyben biztosítható közfeladatok köre szűkült, a védőnői feladatellátás, valamint az orvosi ügyeleti ellátás állami feladatellátásba került.
Az előző évi költségvetés összeállítását rendkívüli, az önkormányzattól függetlenül bekövetkezett kedvezőtlen pénzügyi kondíciók mellett kell biztosítani, alapvetően az energiaárak drasztikus emelkedése miatt. Az energiapiaci árak azóta konszolidálódtak, ez évben nagyságrendekkel kevesebb forrást kell biztosítanunk e szolgáltatásra.
Az idei év költségvetésének összeállításánál normatív állami támogatásként 52 227 667 Ft összegű központi költségvetési forrással számolhatunk a 2023. évi 48 798 503 Ft összegű eredeti előirányzathoz képest, e jogcímen mintegy 3,4 millió Ft-tal több a bevételünk. További kedvező tényező, hogy a szolidaritási hozzájárulási kötelezettségünk mindössze 267 658 Ft az előző évi 13 203 318 Ft-tal szemben, a terhünk közel 13 millió Ft-tal mérséklődött.
A központi bérintézkedések fedezete ez évben már az eredeti előirányzatok összegében biztosított.
A költségvetési javaslat a költségvetési egyensúlyt a központi költségvetésből (kötelező és önként vállalt feladatainkra) rendelkezésre álló 113 221 927 Ft összegű forrás felhasználása mellett 17 633 323 Ft nagyságrendű előző évi maradvány igénybe vételével, továbbá 72 000 000 Ft összegű adóbevétellel, 40 millió Ft összegű felhalmozási bevétellel és 3,6 millió Ft működési bevétellel teremti meg. A saját bevételek tervezett nagyságrendje feszített, a teljesülés oldaláról jelentős a bizonytalanság, ez kockázati tényező.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetésének végrehajtásánál továbbra is fő szempont további megtakarítást eredményező megoldások keresése, a kötelező feladatellátás sérelme nélkül a fogyasztások mérséklésének, visszafogásának átgondolása. Amennyiben év közben további központi forrás nem érkezik, illetve a saját bevételek tervezett alakulása alul-teljesítést mutat, szükségszerűvé válhat a költségvetés újragondolása.
A megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. A folyamatban lévő beruházások megvalósítása,
5. Tudatos községgazdálkodás és fejlesztés.
6. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
A 2024. évi Költségvetési törvényben meghatározott források, jogszabályi keretek
A 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2. mellékletének megfelelően Önkormányzatunk számára leigényelhető állami támogatások:
- A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása jogcím magában foglalja a településüzemeltetéssel kapcsolatos támogatásokat (zöldterület gazdálkodás támogatása, közvilágítás támogatása, köztemető támogatása, közutakkal kapcsolatos feladatok támogatása) az egyéb önkormányzati feladatok támogatását, a lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatását, a polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatást, valamint a közvilágításra juttatott kiegészítő támogatást.
- Az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása jogcímen kerül finanszírozásra a szociális étkeztetés, valamint a falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás.
- A gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen kerül finanszírozásra a szünidei étkeztetés támogatása.
- Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása a települési önkormányzat lakosságszámának alapján illeti meg az önkormányzatunkat.
A 2024. évi költségvetés összeállítását meghatározó jogszabályi háttér
a.) Az iparűzési adó a 2023 évtől újra gyökeres átalakuláson ment keresztül az adóalap egyszerűsített megállapítása tekintetében, a korábbi háromféle módszert egyféle adóalap-megállapítási mód váltotta fel, mértéke visszatért a 2%-os kulcshoz. A szabályozás ez évben nem változik.
b.) Már 2023. december 1-től változott a minimálbér és a garantált bérminimum. A minimálbér a korábbi bruttó 232 000 Ft-ról 266 800 Ft-ra nőtt, a garantált bérminimum pedig 296 400 Ft-ról 326 000 Ft-ra változott. A szociális hozzájárulási adó mértéke változatlanul 13%.
c.) A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 2022. január 1. napjától hatályos módosítása szerint megállapított polgármesteri díjazás mértéke nem változott, az 5000 fő alatti népességszámú települések esetén biztosított az előző évi emelés finanszírozására központi költségvetési fedezet eredeti előirányzatként.
d.) A cafetéria juttatás tekintetében sincs jogszabályi változás.
e.) A közbeszerzési értékhatárok az előző évhez képes nem módosultak.
Sárpilis Község Önkormányzatának költségvetési előirányzatai
Sárpilis Község Önkormányzatának költségvetés tervezete összhangban van az elfogadott Gazdasági Programmal, mely alapján a megfogalmazott alapelvek az önkormányzat legfontosabb céljait tükrözik.
A törvényi előírásoknak megfelelően a kötelező feladatokat teljes mértékben beterveztük és a pénzügyi ehetőségek függvényében az önként vállalt feladatokból is részt kívánunk vállalni.
Az összeállított költségvetés egyensúlyban van,
Bevételek fő összege 246 455 250 Ft,
Kiadások fő összege 246 455 250 Ft.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
Sárpilis Község Önkormányzata 2024. évi költségvetésének tervezetében szereplő bevételek és kiadások a törvényi előírásnak megfelelően az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) kormányrendelet 15. mellékletében meghatározott rovatrend szerint kerültek megtervezésre, melynek összevont mérlegét a rendelettervezet 1. sz. melléklete tartalmazza. A feladatok megosztását kötelező feladatokra, önként vállalt feladatokra, valamint államigazgatási feladatokra az 1.2, 1.3, valamint az 1.4 mellékletek szemléltetik.
Az Önkormányzat költségvetésének előirányzatai
BEVÉTELEK:
A költségvetési rendeletben szereplő bevételi jogcímek részletezése:
(Ft-ban)

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

68 221 927

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

45 000 000

Közhatalmi bevételek

72 000 000

Működési bevételek

3 600 000

Felhalmozási bevétel

40 000 000

Működési célú átvett pénzeszköz

-

Költségvetési bevételek összesen:

228 821 927

Költségvetési maradvány igénybevétele

17 633 323

Finanszírozási bevételek összesen:

17 633 323

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

246 455 250

A 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2 mellékletének megfelelően igényelhető állami támogatások figyelembevételével megterveztük Sárpilis Község Önkormányzatának költségvetését az alábbiak szerint:
A központi költségvetésből származó állami támogatások igénylésének rendszere nem változott: a tárgyévet megelőző év novemberében történik a normatíva felmérés, ezt követően a tárgyévben két alkalommal van lehetőség (májusban és októberben) a mutatószámok módosítására a tényleges létszámok alapján.
Az Önkormányzat működési támogatása előirányzat sorban megjelenő 52 227 667 Ft a kötelező feladatok ellátásához nyújtott állami támogatás összege.
Az állami támogatások összetételét részletesen a 11. sz. melléklet tartalmazza.
A települési önkormányzatok működésének általános támogatása (Településüzemeltetés - zöldterület-gazdálkodás támogatása, közvilágítás támogatása, köztemető támogatása, közutak támogatása, egyéb önkormányzati feladatok támogatása, lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása, polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás, közvilágítás kiegészítő támogatása) jogcímen 13 509 103 Ft, egyes köznevelési feladataink támogatására 28 410 844 Ft, szociális feladatellátásra (szociális étkeztetés, falugondnoki szolgáltatás) 7 150 380 Ft, gyermekétkeztetési feladataink támogatásaként (szünidei étkeztetés támogatása) 290 700 Ft, kulturális feladataink támogatására 2 866 640 Ft eredeti előirányzattal számolhatunk.
Az egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülről előirányzat 15 994 260 Ft összegű, mely a közfoglalkoztatotti támogatást tartalmazza.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről előirányzat 45 000 000 Ft, az előző évben a csapadékvíz projektünkkel összefüggésben a pótmunka kapcsán a költségvetésből megelőlegezett forrás visszatérülését jelenti.
A közhatalmi bevételek előirányzata az adóbevételeket jelenti. Itt került betervezésre az iparűzési adó várható bevételeként 72 000 000 Ft, mely hat millió Ft-tal alacsonyabb az előző évben tervszinten számbavett összegnél. E bevételi jogcím teljesülésénél bizonytalansági tényezővel kell számolni.
A működési bevételek előirányzata 3 600 000 Ft. Itt került betervezésre 500 000 Ft-tal az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok és egyéb vagyontárgyak bérbeadásának, használatának díja. Ellátási díjbevételként 2 000 000 Ft-tal, kapcsolódó ÁFA bevételként 600 000 Ft-tal terveztünk. Egyéb működési bevételek vonatkozásában 500 000 Ft pénzeszköz realizálódásával kalkuláltunk.
Felhalmozási bevételek 40 000 000 Ft-tal kerültek számbavételre. E jogcímen ingatlanértékesítésből 30 000 000 Ft forrást, egyéb tárgyi eszköz értékesítésből 10 000 000 Ft bevételt szerepeltettünk. E saját bevételi forrás teljesülésénél is jelentős a bizonytalanság, ez kockázatot jelent a költségvetés végrehajtása során.
Az előzőekben részletezett tételekből áll össze a Költségvetési bevétel előirányzata, melynek összege 228 821 927 Ft.
Finanszírozási bevételként az előző évi pénzmaradvány szerepel a költségvetési javaslatban, melynek összege 17 633 323 Ft. E forrás döntő része céljellegű maradványt jelent.
Sárpilis Község Önkormányzata költségvetésének bevételi fő összege 245 455 250 Ft.
KIADÁSOK
A költségvetési rendeletben szereplő kiadási jogcímek részletezése:
(Ft-ban)

Személyi juttatások

75 654 385

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

8 769 430

Dologi kiadások

34 760 000

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 300 000

Egyéb működési célú kiadások

9 196 524

Ebből tartalék

3 096 929

Beruházások

115 000 000

Felújítások

0

Egyéb felhalmozási kiadások

0

Költségvetési kiadások összesen:

244 680 339

Finanszírozási kiadások belföldre összesen:

1 774 911

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

246 455 250

A 2024. évi konszolidált költségvetési kiadások tervezett előirányzata 244 680 339 Ft, a finanszírozási kiadások előirányzata 1 774 911 Ft, a kiadási fő összeg 246 455 250 Ft.
A személyi juttatások eredeti előirányzata 75 654 385 Ft az előző évi 61 303 512 Ft-tal szemben.
Sárpilis Község Önkormányzatánál 53 931 820 Ft, az Óvodánál 21 722 565 Ft személyi juttatást tartalmaz a javaslat.
Itt terveztük meg a rendszeres (munkabérek) és nem rendszeres egyéb kifizetéseket (cafetéria juttatás és bankszámlavezetési díj) fedezetét. Már 2023. december 1-től változott a minimálbér és a garantált bérminimum, a munkabéreknél ezekkel az emelt összegekkel terveztünk. Az óvodai ellátás tekintetében az óvodapedagógusok a 2023.évben július hónaptól bevezetésre került bérintézkedések hatására, valamint a 2024. január 1-től a pedagógus életpálya jogszabályi változásai alapján jelentős béremelésekben részesülnek. A törvényben meghatározott illetmény alsó határa minden óvodapedagógus számára biztosításra kerül a költségvetésből.
A nevelést, oktatást közvetlenül segítő dajka bére a minimálbér és garantált bérminimum emelés következtében nő, továbbá emelkedik ennek vonzataként a kötelező pótlék is.
Az Önkormányzat alkalmazásában állók létszáma 6 fő, a tavalyi évhez képest nem változott, a közfoglalkoztatottak létszáma 11 fő.
Törvény szerinti illetmények, munkabérek kifizetésére az önkormányzatnál 28 851 060 Ft-ot, béren kívüli juttatásokra 1 500 000 Ft-ot, közlekedési költségtérítésekre 100 000 Ft-ot, a foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai rovaton 500 000 Ft-ot, a választott tisztségviselők juttatásai rovaton 16 505 760 Ft-ot, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottaknak fizetett juttatásokra 4 975 000 Ft-ot, egyéb külső személyi juttatásokra 1 500 000 Ft-ot tartalmaz a javaslat.
A munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett előirányzata 8 769 430 Ft, ebből az önkormányzatnál 5 654 430 Ft, az intézményünknél 3 115 000 Ft kiadás felmerülésével számoltunk a személyi juttatások előirányzat vonzataként.
A 2024. évben a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %, az előző évhez képest nem változott, ennek megfelelően került betervezésre.
A dologi kiadások előirányzata 34 760 000 Ft, ebből az önkormányzatnál 32 850 000 az óvoda intézménynél mindössze1 910 000 Ft kiadás felmerülésével számolunk,
A dologi kiadások tervezésénél is a takarékossági követelményeket szem előtt tartva vettük számításba az egyes kiadási jogcímeket. A 2023. évi állandó kiadások teljesítését vettük alapul, elhagytuk az eseti kifizetéseket és számba vettük a várható 2024. évi rendkívüli kiadásokat. Az év során önkormányzatunknál szakmai anyagok beszerzésére 300 000 Ft-ot, üzemeltetési anyagok beszerzésére 4 000 000 Ft-ot, informatikai és kommunikációs szolgáltatások igénybevételére 300 000 Ft-ot, közüzemi díjakra (áram, gáz, vízdíj) 8 500 000 Ft-ot, vásárolt élelmezésre 3 200 000 Ft-ot terveztünk. Bérleti díjra 1 000 000 Ft-ot, karbantartási, kisjavítási szolgáltatások kiadásaira 1 000 000 Ft-ot, szakmai szolgáltatások fedezetére 3 000 000 Ft-ot, egyéb szolgáltatások finanszírozásaként 3 000 000 Ft-ot vettünk számításba. Reklám- és propaganda kiadásokra 100 000 Ft szerepel a költségvetésben. ÁFA fizetési kötelezettségként 7 000 000 Ft, kamatkiadásra 100 000 Ft, az egyéb dologi kiadások finanszírozására 500 000 Ft került számbavételre.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzat 1 300 000 Ft.
Rendkívüli települési támogatásként 251 000 Ft-ot, temetési támogatásként 100 000 Ft-ot, köztemetésre 400 000 Ft-ot, iskolakezdési támogatásként 335 000 Ft-ot tartalmaz a javaslat az előző évi ténylegesen felmerült kiadásokat figyelembe véve. A Bursa Hungarica ösztöndíjra a Testület által már elfogadott határozat szerint 100 000 Ft-ot szerepel.
Az egyéb működési célú kiadások (tartalék nélküli) előirányzata 6 099 595 Ft.
Ez az előirányzat tartalmazza a szolidaritási hozzájárulás 267 658 Ft összegét, a társulásoknak és KÖH-nek átadandó hozzájárulások összegét, továbbá a civil, vagy más nonprofit szervezetnek nyújtott egyéb működési célú támogatások kiadását.
A Tartalékok előirányzata 3 096 929 Ft. Céltartalékot nem terveztünk, e forrás általános tartalékként áll rendelkezésre.
A felhalmozási kiadások előirányzata: 115 000 000 Ft.
A Sárpilisi Mini Bölcsőde "Bölcsőde Fejlesztési Program 2018." pályázatunk megvalósításával összefüggően ez évben tervezett beruházási kiadások fedezete áll itt rendelkezésre.
A finanszírozási kiadás előirányzata 1 774 911 Ft, mely a MÁK által 2023. decemberében a bérfizetéssel összefüggően megelőlegezett támogatás visszafizetését jelenti.
Sárpilisi Tündérkert Óvoda
Az intézményünk bevételi és kiadási fő összegét
26 747 565 Ft bevétellel, ebből 26 686 400 Ft összegű
finanszírozási bevétellel,
26 747 565 Ft kiadással
javasoljuk elfogadni.
Sárpilis Község Önkormányzata tartja fenn a település Sárpilisi Tündérkert Óvodáját.
Az óvoda működésére közoktatási normatívát tud leigényelni. Erre a feladatra fordítható normatíva összege a 2024. évben 26 686 400 Ft, amit intézményfinanszírozásként kerül átadásra. Az óvoda működtetésénél saját bevétellel nem számoltunk, a feladatok ellátására 26 686 400 Ft összegű finanszírozási bevétel (irányítószervi támogatás), valamint 61 165 Ft összegű előző évi pénzmaradvány szolgál.
A bérek tekintetében a 3 fő engedélyezett álláshelyen lévő munkatárs bére került betervezésre, itt is figyelemmel voltunk a kötelező minimálbér és bérminimum változásra, illetve a pedagógus életpálya bevezetésével összefüggő törvényi előírásokra, ennek megfelelően kerültek a bérek megtervezésre. A törvény szerinti illetmények, munkabérek fedezetére 20 272 565 Ft-ot, béren kívüli juttatásként 650.000 Ft-ot, közlekedési költségtérítésként 600.000 Ft-ot, a foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai rovaton 200.000 Ft-ot terveztünk.
A személyi juttatási előirányzat 21 722 565 Ft-ot tesz ki.
A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzata 3 115 000 Ft a személyi juttatások vonzataként. Mértéke 13 %-os, az előző évhez képest nem változott.
Dologi kiadásoknál előirányzata 1 910 000 Ft.
Szakmai anyagok beszerzése 200.000 Ft-ot, üzemeltetési anyagok beszerzésére 300.000 Ft-ot, informatikai és kommunikációs szolgáltatások igénybevételére 250.000 Ft-ot terveztünk. Közüzemi díjakkal az intézménynél nem számolunk.
Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatásokra 200.000 Ft, egyéb szolgáltatásokra 250.000 Ft előirányzat került feljegyzésre.
A működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó előirányzata 200.000 Ft.
Egyéb dologi kiadásokra 10.000 Ft került betervezésre.
Emellett 500 000 Ft fedezetet tartalmaz a javaslat az intézmény festésére is.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése a) – d) pontjai által előírt mérlegek, kimutatások tartalmazzák
1. az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevételét, kiadást),
2. előirányzat felhasználási tervét,
3. a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
4. a közvetett támogatásokat (pl: adóelengedéseket, adókedvezményeket) tartalmazó kimutatást.
5. az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
6.a tájékoztató mérlegeket, kimutatásokat.