Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 25- 2024. 05. 26

Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2024.05.25.

Egyházashetye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésben feladatkörében eljárva - a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően - a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 1. § k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Fogalom meghatározások:)

„k) Információs berendezés: Minden olyan, a helyi tájékoztatás számára szolgáló berendezés (műtárgy, tábla, műalkotás), amely reklámnak nem minősülő információs tartalmat is megjelenít, ezért közérdeket szolgál.”

2. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A védelem megjelöléséről az objektum jellege alapján az Önkormányzat gondoskodik.”

3. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a Támogatásra a fedezet biztosított, a pályázatot évente egyszer, az éves költségvetés jóváhagyását követően az Önkormányzat írja ki. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a pályázati kiírás tartalmazza.”

4. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § Tilos az épület homlokzatát és a közterület felőli kerítést árubemutatás céljából igénybe venni vagy annak 4 m2-nél nagyobb felületét eltakarni. A homlokzat takarásának minősül a kinyitható ajtószárnyakon, ablakszárnyakon, azokra szerelt rácson történő árubemutatás is.”

5. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendeletben foglalt településkép-védelmi követelmények teljesülése érdekében az önkormányzati főépítész illetve amennyiben önkormányzati főépítész foglalkoztatására nem kerül sor, a polgármester az ügyfél írásbeli kérelmére a településkép-védelmi követelményekről tájékoztatást ad.”

6. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 23. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a település teljes közigazgatási területén meglévő építmények rendeltetésének vagy a rendeltetési egységek számának megváltoztatása, továbbá reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén.”

7. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 24. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Átruházott hatáskörben a polgármester a 23. § szerinti tervezett tevékenységet – kikötéssel vagy a nélkül – tudomásul veszi, és a bejelentőt erről a tényről a határozat megküldésével értesíti, ha a bejelentés

a) megfelel a jogszabályi előírásoknak,

b) a tervezett tevékenység illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett tevékenység illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, valamint az azokat határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja vagy nem korlátozza.

(2) Átruházott hatáskörben a polgármester megtiltja a 23. § szerinti tervezett tevékenység megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és lefolytatásának jogkövetkezményeire, ha

a) a bejelentés nem felel meg a jogszabályi előírásoknak,

b) a tervezett tevékenység nem illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett tevékenység nem illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, vagy ha a bejelentés és az ahhoz csatolt dokumentáció nem igazolja, hogy az új rendeltetés a környező ingatlanok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, vagy nem korlátozza.”

8. § (1) A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Településképi kötelezési eljárás hivatalból folytatható le.”

(2) A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdés b) pont ba) és bb) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Hivatalból történő eljárás (ellenőrzési tevékenység) szabályai:

A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén – amennyiben a felszólítást követően önkéntesen nem került sor a jogszabálysértés megszüntetésére, a polgármester önkormányzati településkép-védelmi bírságot szab ki, amelynek összege:]

„ba) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén 100.000,- Forint,

bb) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén legalább 100.000,- Forint legfeljebb 200.000,- Forint,”

9. § A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2. függeléke az 1. melléklet szerint módosul.

10. § Hatályát veszti a településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Zolnai Attila
polgármester


dr. Balás Endre
jegyző

1. melléklet az 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendelethez

1. A településkép védelméről szóló 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet 2. függelékében foglalt táblázat 13. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

reklám és reklámhordozó elhelyezése / építési tevékenység / rendeltetés vagy rendeltetés számának megváltoztatása