Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 25

Egyházashetye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.25.
a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
a településkép védelméről szóló szabályokat Egyházashetyén az 5/2019. (VII.05.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) tartalmazza. 2024. január 1-jével módosult a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) amellyel kapcsolatban a településképi rendeletek felülvizsgálata szükséges. A Tktv. módosuló rendelkezéseit és az Ör. hatályon kívül helyezendő szakaszait az alábbiakban ismertetjük:
A Tktv. 11/B. § kiegészült az alábbi (1a) bekezdéssel:
„(1a) A településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok – ideértve a funkcionális célokat szolgáló utcabútorokat is – létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként történő használatát, illetve az utcabútoron reklám közzétételét az (1) bekezdésben foglaltaknál, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletnek (a továbbiakban: Korm.rend.) a közterületekre és köztulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó előírásainál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza.”
Megengedőbb szabályozással eddig sem élhetett az önkormányzat, most a szigorúbb szabályozás tilalmát is kimondja e tárgyban a törvény.
Az Ör. 10. § (1) és (2) bekezdése alapján „(1) Egyházashetye közigazgatási területén reklám csak utcabútoron helyezhető el a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelően. (2) Reklámhordozó, vagy reklámhordozót tartó berendezés utcabútorra utólag nem szerelhető, azokat a reklám közzétételére alkalmas reklámfelülettel együtt kell megtervezni és létrehozni.”
Az Ör. (11) és (12) bekezdése alapján „(11) A kihelyezett reklámhordozón tartós kivitelben és olvasható méretben fel kell tüntetni a tulajdonos nevét és címét. Az adatokban bekövetkezett esetleges változásoknak megfelelően a feliratot a változás keltétől számított 14 napon belül módosítani kell. (12) A reklámhordozó akkor tekinthető leszereltnek, ha nem csak a hirdetőfelület, hanem annak tartószerkezete is, alapozással együtt elbontásra kerül. Amennyiben a tartószerkezet vagy annak része nem kerül elbontásra, a hirdetési célú berendezést meglévőnek kell tekinteni.”
Fenti bekezdések a Tktv. 11/B. § (1) bekezdésénél szigorúbb rendelkezéseket tartalmaznak, ezért a rendelkezések hatályon kívül helyezése szükséges.
Az Ör. 12. §-ának második mondata alapján: „A homlokzat takarásának minősül a kinyitható ajtószárnyakon, ablakszárnyakon, azokra szerelt rácson történő árubemutatás vagy reklámcélú igénybevétel is.”
Fenti rendelkezések a Tktv. 11/B. § (1) bekezdésénél szigorúbb rendelkezést tartalmaz, ezért a rendelkezés hatályon kívül helyezése szükséges.
A képviselő-testület köteles biztosítani a településképi rendeletnek a fenti előírásoknak való megfelelését.
A településképi rendelet a további törvénysértő rendelkezést tartalmazza, melyek korrigálása szintén elvégzendő a jelen felülvizsgálat keretében. A Tktv. 11. §-a alapján „A településkép-védelmi bírság közigazgatási bírságnak minősül, amelynek legkisebb összege 100 000 Ft”.
Az Ör. 25. § (3) bekezdésének b) pontja szerint: „b) A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén – amennyiben a felszólítást követően önkéntesen nem került sor a jogszabálysértés megszüntetésére, a polgármester önkormányzati településkép-védelmi bírságot szab ki, amelynek összege:
ba) településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén legfeljebb 100.000,- Forint,
bb) a polgármester tiltása ellenére végzett tevékenység esetén legfeljebb 200.000,- Forint,
bc) a bejelentési dokumentációban foglaltaktól eltérő tevékenység folytatása esetén az eltérés mértékétől függően legalább 200.000,- Forint, legfeljebb 500.000,- Forint,
bd) településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén alkalmanként legalább 500.000,- Forint, legfeljebb 1.000.000,- Forint.”
A rendelkezés módosítása szükséges oly módon, hogy a kiszabható településkép-védelmi bírság legkisebb összege 100.000,- Ft legyen.