Gérce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 8/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 04- 2024. 04. 05

Gérce Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 8/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelete módosításáról

2024.04.04.

Gérce Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, - a jogszabályban meghatározott véleményezési eljárás lefolytatását követően - a következőket rendeli el:

1. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 1. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„6. Információs vagy más célú berendezés:a reklámnak, reklámhordozónak nem minősülő információt hordozó, hirdetést vagy hirdetményt tartalmazó berendezés, így különösen az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó.”

2. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 15. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. Utcabútorra, reklámra, reklámhordozóra vonatkozó követelmények”

3. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 47. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A helyi védett épületen az épületben működő cég elhelyezhető felirata, legfeljebb 0,5 m² méretű lehet.”

4. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 58. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által az átruházott hatáskörben eljáró polgármesterhez 1 példányban írásban benyújtott bejelentésre indul.”

5. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 59. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„59. § Az átruházott hatáskörben eljáró polgármesterhez a tervezett tevékenységet – kikötéssel vagy anélkül – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről Korm. rendeletben foglaltak alapján hallgatással tudomásul veszi, vagy megtiltja az építési tevékenységet, vagy megszünteti az eljárást, majd a bejelentőt erről a tényről értesít.”

6. § (1) A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 62. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az átruházott hatáskörben eljáró polgármesterhez a településképi szempontok érvényesítése érdekben településképi kötelezési eljárást folytat le amennyiben:

1. az ingatlan tulajdonosa az építési tevékenységek esetében a rendeletben foglalt településképi követelményeket megsértette.

2. az ingatlan tulajdonosa a bejelentési eljárás hatálya alá tartozó tevékenység esetében településképi bejelentési eljárás lefolytatását elmulasztotta.

3. a bejelentő a településképi bejelentési eljárás során hozott döntésben foglaltakat megszegte.”

(2) A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 62. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdés a)-c) pontok elkövetőjét első alkalommal történő elkövetés esetén az önkormányzat átruházott hatáskörben eljáró polgármestere figyelmeztetésben részesíti a jogsértő állapot megszüntetésére az érintett építmény, építményrész felújítására, átalakítására, elbontására való kötelezés mellett, határidő megjelölésével.”

7. § A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet 63. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben a 62. § (3) bekezdésben meghatározott kötelezésben foglalt határidő eredménytelenül telt el, az önkormányzat átruházott hatáskörben eljáró polgármestere településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a kötelezettel szemben legkevesebb 100 000 forint, természetes személyek esetén 200 000 forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 1 000 000 forint felső határral rendelkező közigazgatási bírságnak minősülő településkép-védelmi bírságot szab ki a jogsértő állapot megszüntetésére az érintett építmény, építményrész felújítására, átalakítására, elbontására való ismételt kötelezés mellett, új határidő megjelölésével.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott ismételt kötelezésben foglalt határidő eredménytelenül telt el, és az ügyfél az átruházott hatáskörben eljáró polgármester végleges döntésében foglalt kötelezésnek nem tett eleget, az végrehajtható.

(3) A bírság mértékének meghatározásakor az átruházott hatáskörben eljáró polgármester által a mérlegelés a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvényben foglaltak alapján a jogsértés jellegére való tekintettel történik.”

8. § Hatályát veszti A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL című 8/2019. (XII.10.) önkormányzati rendelet

9. § Ez a rendelet 2024. április 4-én lép hatályba.