Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1993. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

A Díszpolgári cím, valamint az Ikervár Község Szolgálatáért emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről.

Hatályos: 2000. 07. 06

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/1993. (IX. 9.) önkormányzati rendelete

A Díszpolgári cím, valamint az Ikervár Község Szolgálatáért emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről.

2000.07.06.

Ikervár Község Önkormányzata, abból a célból vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé

IKERVÁR KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA CÍMET

valamint

IKERVÁR KÖZSÉG SZOLGÁLATÁÉRT EMLÉKÉREM

Alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza:

A Díszpolgári Cím

1. §

.

1) „Ikervár Község Díszpolgári” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.
2) Évente legfeljebb három emlékérem adományozható.
3) Az emlékérem mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár. A tárgyjutalom összegét a Képviselő-testület évente állapítja meg a költségvetésében
4) A díszpolgári címmel járó emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alapú, egyoldalas öntött – cizellált bronz plakett. A plaketten Ikervár Község címere látható, az érem felső kör alakú szélén „Ikervár Község Díszpolgára” az érem alsó, kör alakú szélén a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel
5) Az emlékérmet plüss - borítású díszdobozban kell elhelyezni.

2. §

.

A Község díszpolgára az adományozástól viselheti a kitűntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.
A község díszpolgára:
a.) Tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein.
b.) Az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre, hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.
c.) Díjtalanul látogathatja az önkormányzat művészeti és sport rendezvényeit.
d.) Elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít a számára

Ikervárért Emlékérem

3. §

.

1) Ikervárért Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végezek és ennek révén a község értékeit növelő maradandó eredményeket értek el.
2) Az emlékérem 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas öntött – cizellált bronzérem. Az emlékérem Ikervár Község címer látható, az érem felső kör alakú szélén „Ikervár Község Szolgálatáért” az érem alsó kör alakú szélén a kitüntetett neve és a kitüntetés éve szerepel.
3) Az emlékérem plüss - borítású díszdobozban kell elhelyezni.
4) Évente legfeljebb három emlékérem adományozható.
5.) Az emlékérem mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár. A tárgyjutalom összegét a
Képviselő-testület évente állapítja meg a költségvetésében.

Az elismerések adományozásának rendje.

4. §

.

1) A díszpolgári címet és az Ikervár Község Szolgálatáért emlékérmet (továbbiakban kitüntetéseket) községi vagy állami ünnep alkalmával kell átadni.
2) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a Képviselő-testület tagjai, bizottságai, önkormányzati intézmények vezetői, polgármesteri hivatal vezetője.
3) A kitüntetések odaítélését és átadását megfelelő eljárás lefolytatása a Képviselő-testület előkészítő bizottságot hoz létre.
4) Az előkészítő bizottság a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki javaslatát. A kitüntetési javaslatot a bizottság véleményével együtt a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.
5) A kitüntetések adományozására a Képviselő-testület jogosult.

Vegyes rendelkezések

5. §

.

1) Az elismerésben részesített személyekről is szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §.(2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.
2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

6. §

.

Mindazok a személyek akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el ez a rendeletben foglalt elismeréseket, azokat az esetleges névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények is.

7. §

.

Ez a rendelet kihirdetés napján lép hatályba.