Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 01- 2023. 12. 31

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályairól

2023.10.01.

Ikervár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §.(5) bekezdésére figyelemmel a közterületek rendeltetésétől eltérő használatáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Hatályra vonatkozó rendelkezések és a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályai

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közhasználatra szolgáló minden olyan, a község közigazgatási területén levő önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván (közterület).

(2) E rendelet személyi hatálya a közterületet rendeltetéstől eltérő célra igénybe venni kívánó jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, és természetes személyre terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos - az 1988. évi I. törvényben, valamint a 26/2021.(VI.28.) ITM rendeletben szabályozott eljárásra.

2. A közterület használat engedélyezése

2. § (1) A közterületeket elsősorban rendeltetésüknek megfelelően, a rájuk vonatkozó hatósági előírások és engedélyek szerint lehet használni. Ez a használati jog bárkit megillet.

(2) A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra – jogszabályban meghatározott eseteket kivéve – kizárólag az e rendeletben meghatározott feltételekkel szabad használni.

3. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő célra való használata végleges önkormányzati hatósági engedély, továbbá jogszabályban meghatározott esetekben tulajdonosi hozzájárulás, kezelői hozzájárulás és bontási engedély birtokában történhet.

(2) A közterület használati engedélyt a polgármester adja ki.

(3) Amennyiben a közterület-használat olyan tevékenység végzésére vagy olyan építmény elhelyezésére irányul, amelyhez egyéb hatósági engedély is szükséges, úgy a közterület-használati engedély megszerzése az egyéb hatósági engedélyek megszerzése alól nem mentesít.

(4) A közterület-használati engedély tartalmazza az engedélyes nevét és állandó lakóhelyét vagy székhelyét, használat céljára, időtartamára, a közterület-használat díjára, a használó jogaira és kötelezettségeire vonatkozó előírásokat, az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását, a helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget, valamint a rendeletben meghatározott egyéb feltételeket.

4. § Nem adható ki közterület-használati engedély az alábbi esetekben:

a) zajos, bűzös, robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására;

b) szeszesital forgalmazásra, kivéve a vendéglátóipari előkertekben történő vagy a külön jogszabály alapján engedélyezett alkalmi árusítást;

c) közterületi sátorgarázs létesítésére;

d) üzemképtelen vagy üzemen kívül helyezett járművek 30 napon túli tárolására;

e) elárusító helyek és üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására;

f) tüzelőanyag 30 napon túli tárolására;

g) a közlekedés biztonságát veszélyeztető anyagok tárolására (a veszélyességre a Közútkezelő, a közlekedési hatóság vagy a közterület-felügyelet állásfoglalása az irányadó);

h) településképbe nem illő, a közízlést sértő tárgyakra, berendezésekre;

i) a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére;

j) ugyanazon kérelmező részére egy naptári évben kettőnél több rendezvény lebonyolítására, amennyiben a közterületet nem jótékonysági célú, sport, kulturális vagy egyházi rendezvényre veszik igénybe;

k) az engedélyt kérő ügyfélnek a tárgyévet megelőző időszakból nyilvántartott közterület-használati díj tartozása van.

5. § (1) A közterület nem rendeltetésszerű használatára a 3. §-ban meghatározott engedély nélkül az alább felsorolt esetekben van lehetőség:

a) építőanyag, bontási anyag, tüzelőanyag 30 napot meg nem haladó tárolására, ha az a közlekedést, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti;

b) kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cég és címtábla, portál elhelyezése, amennyiben 10 cm-nél nem nyúlik be jobban a közterületbe;

c) köztisztasággal kapcsolatos tárgyak elhelyezése

d) Magyar Posta RT. levélszekrényeinek elhelyezése

e) őstermelői igazolvánnyal rendelkező helyi őstermelők részére, saját terményeik árusítására területén.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt közterület használatok esetén a közterület helyreállításának kötelezettsége a használót terheli. A helyreállítások ellenőrzését a jegyző végzi, mely során a közterület-használó együttműködni köteles. Amennyiben a közterülethasználó a helyreállítási kötelezettségének írásbeli felszólítás ellenére sem tesz eleget, úgy veszélyére, kárára és költségére a jegyző jogosult a helyreállítást elvégeztetni.

(3) Üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység közterületen csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott feltételekkel folytatható.

3. Az engedélyezési eljárás szabályai

6. § A közterület rendeltetéstől eltérő célra való használatára irányuló eljárás kérelemre indul. A kérelem e rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon terjeszthető elő az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatalnál.

4. A közterület használati díj

7. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatáért – az 5. §-ban meghatározott eseteket kivéve – díjat kell fizetni. A díj összegét, megfizetésének módját és határidejét az engedély tartalmazza.

(2) A díj összegét – a közterület használat időtartama és a használat jogcíme szerint - a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A díj összegének megállapításánál minden megkezdett hónap, nap ill. m2 egésznek számít a reklámtáblákat kivéve. A létesítmény által elfoglalt terület nagysága a létesítmény alapterülete és a használathoz szükséges csatlakozó terület méretének összege. Reklámtábla esetén a díjat a reklámfelület alapján kell megállapítani. Több oldalas reklámtábla esetén a díjat a reklámfelületek összege után a tényleges m2 alapján kell megfizetni, de ingatlanonként és vállalkozónként legalább 1 m2 után mindenképpen meg kell a díjat fizetni.

(4) A közterület-használati díjat a kérelem benyújtásakor hatályos díjnak megfelelően kell megállapítani. Amennyiben a közterület-használat időtartama alatt a díj emelésre kerül, a módosítással érintett időszakra vonatkozóan – ha a kérelmező továbbra is igényli a közterület-használatot – a már megállapított díjat és a módosított díj különbözetét is meg kell fizetni. A díjemelésről szóló értesítés kézhezvételét követő nyolc napon belül nyilatkozhat a kérelmező, hogy igényli-e a módosítás időszakára a további közterület-használatot. Amennyiben nem nyilatkozik, akkor a közterület-használati engedélyt vissza kell vonni. Amennyiben kéri a további közterület-használatot, akkor az emelési különbözetet a nyilatkozata megtételét követő 8 napon belül kell megfizetnie.

(5) A díj összegét a kiadott engedély véglegessé válását követő 8 napon belül kell megfizetni.

(6) Az engedélyező a közterület használat díját mérsékelheti vagy elengedheti, ha a közterületet jótékonysági célú, sport, kulturális vagy egyházi rendezvényre veszik igénybe, vagy a közterület használat helyi közérdeket szolgál.

(7) Amennyiben a közterület használat jogcíme az 2. mellékletben nem szerepel, úgy a folytatni kívánt tevékenységhez hasonló jellegű használatra megállapított díjat kell megfizetni.

(8)1

(9) Ellentétes megállapodás hiányában a közterület-használati díjak irányadóak a nem közterület jogállású, önkormányzati tulajdonú ingatlanok jelen rendelet 2. mellékletében meghatározottak szerinti célból történő használata esetén.

5. A közterület használat időtartama

8. § (1) Közterület használati engedély határozott időre adható, melynek legrövidebb időtartama egy nap, leghosszabb időtartama öt év. Az egy évet meghaladó közterület használatra Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testülete előzetes hozzájárulása esetén kerülhet sor.

(2) Üzemképes jármű zöldfelületen történő tárolására adott engedély legfeljebb 15 naptári napra szólhat.

(3) Az engedély a közterület használat engedélyezett időtartamának lejárta előtt, az alaphatározatban és módosításaiban biztosított időtartamot is figyelembe véve, legfeljebb öt éves időtartamra meghosszabbítható, ha azt kizáró körülmények nem állnak fenn. A meghosszabbításra az engedély kiadásának szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület-használati engedély kiadása, vagy meghosszabbítása iránti kérelem a közterület használat kezdetének tervezett időpontja előtt legalább 10 nappal nyújtható be.

(5) Nincs helye meghosszabbításnak, ha a közterület használati engedély visszavonására irányuló eljárás indult.

9. § (1) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes

a) a közterület használati jogot másnak átengedte, vagy

b) a közterületet nem az engedélyezett célra, az engedélyben meghatározott módon és időtartamban használja, vagy az engedélyben foglalttól eltérő nagyságú vagy másik területet foglal el, vagy

c) a közterület használat díját az előírt határidőre nem fizette meg.

(2) Az engedély visszavonásának további feltétele, hogy a szabálytalanság észlelése után annak a kézbesítést követő 3 munkanapon belüli megszüntetésére az engedélyest írásban felszólították, és a határidő eredménytelenül telt el. Különösen nagy balesetveszély vagy életveszély esetén a felszólítás mellőzhető.

10. § Az engedélyt - a Képviselő-testület döntésével - vissza lehet vonni, vagy hatályát fel lehet függeszteni közérdekből, ha a közterület-használat jogának gyakorlása az Önkormányzat, vagy intézményei beruházását akadályozza vagy korlátozza. Ebben az esetben a közterület-használati díj időarányos részét vissza kell téríteni. Az engedélyest az akadályozás vagy korlátozás tudomásra jutását követően haladéktalanul értesíteni kell az eljárás megindításáról. Amennyiben a végrehajtás késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna, az engedélyt visszavonó vagy hatályát felfüggesztő határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá lehet nyilvánítani. A közterület-használati engedély visszavonása vagy hatályának felfüggesztése polgári jogi igényt nem dönt el.

11. § Különösen indokolt esetben a közterület használatát a polgármester a helyszínen engedélyezheti, ha a rendeltetéstől eltérő célú használatot a rendelet nem tiltja. A helyszíni engedélyről írásbeli feljegyzés készül, melynek minimális adattartalma azonos a közterület-használat iránti engedélykérelem adataival, továbbá tartalmazza az ügyfél fellebbezési jogról való lemondó nyilatkozatát és a díj megfizetésére vonatkozó kötelezettségvállalást. Az engedélyezett időtartam ebben az esetben nem haladhatja meg a 48 órát.

II. Fejezet

A közterületek védelme, használatának egyéb szabályai

6. Általános szabályok

12. § (1) A közterületek használóinak kötelessége a közterületek védelme, a közterületi berendezési tárgyak megóvása és kíméletes használata. Tilos az elhelyezett berendezések rongálása, elcsúfítása, szennyezése.

(2) Üzemképes járművet engedély nélkül zöldfelületen tárolni tilos.

(3) Tilos a közterületeken a virágok leszedése, a fák és egyéb növények csonkolása.

(4) A gyermekek részére kialakított játszóterekre kutyát bevinni tilos, a játszótéri eszközöket 16 év feletti személyek nem használhatják.

(5) Tilos a közterületen – a szemétszállítási napok kivételével – két órát meghaladó időtartamban szemétgyűjtő edényt tárolni. Azoknál az úszótelkes, többlakásos házas-ingatlanoknál, ahol udvar vagy tároló helyiség hiányában a szemétgyűjtő konténer saját területen nem helyezhető el, az edényzet közterületen tárolható. Az elfoglalt közterület és közvetlen környékének tisztántartása a társasház kezelőjének vagy közös képviselőjének a kötelezettsége.

7. Hirdető berendezések, falragaszok elhelyezése

13. § (1) Épületek falán vagy kerítésen hirdető-berendezést elhelyezni csak az épület tulajdonosának hozzájárulásával szabad úgy, hogy az megfeleljen a településképi követelményeknek és a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse.

(2) Tilos hirdetményt vagy reklámot elhelyezni élő növényzeten, az önkormányzat tulajdonában álló díszkandelábereken, valamint közúti jelzésen, annak tartóoszlopán vagy bármely más olyan berendezésen, amely a forgalom szabályozására szolgál.

(3) Trafóházakra, nyomásszabályozó állomásokra, távközlési berendezésekre és kandeláberekre falragasz nem helyezhető el.

(4) Az elavult hirdetések eltávolításáról – beleértve a tiltott helyen elhelyezett hirdetéseket is - a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.

8. Üzemképtelen és üzemen kívül helyezett járművek tárolása, elszállítás, tárolása

14. § (1) Üzemképtelen vagy üzemen kívül helyezett jármű vagy munkagép közterületen- a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - nem tárolható.

(2) Üzemképtelen vagy üzemen kívül helyezett jármű vagy munkagép Ikervár község közigazgatási területén lévő mellékútvonalon vagy parkolóban csak közterület-használati engedély birtokában tárolható, legfeljebb 30 napig. A közterület - használati engedélyt a tulajdonos köteles a tárolás megkezdését követő 10 napon belül beszerezni.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt jármű tulajdonosa köteles a közterület-használati engedélyt a járműben jól látható helyen elhelyezni.

(4) A (2) bekezdésben megjelölt jármű tárolására adott közterület-használati engedély nem hosszabbítható meg, illetve a közterület-használati engedély lejártát követően ugyanazon járműre új közterület-használati engedély 1 éven belül nem adható.

(5) A (2) bekezdésben megjelölt jármű tulajdonosa a járművet a közterületről a (2) bekezdésben megjelölt határidő elteltéig köteles eltávolítani. Nem minősül eltávolításnak, ha a járművet Ikervár község közigazgatási területén lévő más közterületre szállítják át.

(6) Amennyiben a (2) bekezdésben megjelölt járművet Ikervár község közigazgatási területén lévő közterületen 10 napot meghaladóan közterület-használati engedély nélkül, vagy a közterület-használati engedély érvényességének lejártát követően tárolják, az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a közúti közlekedési nyilvántartásból megállapítja a tulajdonos személyét, és írásban, a jogkövetkezményekre való figyelmeztetés mellett, határidő megjelölésével felszólítja a jármű közterületről történő eltávolítására.

(7) Az üzemen kívül helyezett jármű és az üzemképtelen jármű elszállításához, tárolásához, őrzéséhez és értékesítéséhez az Önkormányzat által megbízott, felelősségbiztosítással rendelkező közreműködő vehető igénybe.

(8) Az elszállított, üzemen kívül helyezett jármű és az üzemképtelen jármű tárolására az Ikervár 395 hrsz-ú ingatlan (Ikervár, Kossuth u. 47.) szolgál.

(9) Az elszállított gépjármű 30 napi tárolást követően kerül értékesítésre, amennyiben - felhívás ellenére - a tulajdonos, vagy üzemben tartó nem jelentkezik.

(10) Az üzemen kívül helyezett jármű és az üzemképtelen jármű értékesítésből befolyt összeget a Hivatal elkülönített számlán kezeli.

(11) A jármű tulajdonosa alatt az üzembentartót is érteni kell.

9. A közterület bontása

15. § (1) A közterület felbontásához, annak területén, alatta vagy felette építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez - a közutat és tartozékait kivéve - a közterület tulajdonosának hozzájárulása szükséges. A tulajdonos önkormányzat hozzájárulásában feltételeket írhat elő.

(2) A közterület bontására irányuló kérelmet a rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az Ikervári Közös Önkormányzati Hivatalnál.

10. A közterület jogellenes igénybevételének következményei

16. § (1) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabályszegés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli, vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(2) A Jegyző a használó költségére és kockázatára intézkedik a közterületen elhelyezett tárgyak eltávolítása, az eredeti állapot helyreállítása érdekében, amennyiben

a) a közterület-használat engedélyhez kötött, de engedély nélkül történik, bele értve a lejárt engedély esetét is,

b) a közterület-használati engedélyben kiszabott közterület-használati díj nem került határidőben megfizetésre, vagy

c) a jogszabályi előírásoktól, vagy az engedélytől eltérő közterület-használat ennek megszüntetésére felhívó felszólításban meghatározott határidőre nem kerül megszüntetésre.

11. Vegyes és záró rendelkezések

17. § E rendelet alkalmazása során.

a) Zöldfelület: közterületből az út menti, valamint az ingatlan és a közút által határolt földterületek, zöldsávok.

b) Üzemen kívül helyezett jármű: minden olyan hatósági jelzéssel, illetve érvényes műszaki engedéllyel nem rendelkező jármű, amely a forgalomban csak külön engedéllyel, jelzéssel vehet részt.

c) Jármű tárolása: járművel az egybefüggő, 24 órát meghaladó, közterület használati engedély nélküli várakozás.

18. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. október 1-jén lép hatályba.

(2) A 7. § (8) bekezdése 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

Közterület használat iránti kérelem

1. A Kérelmező:

1.1. Neve (cégneve)

1.2. Adószáma / adóazonosító jele:

1.3. Képviselője (cég esetén)

1.4. Számlázási címe:

1.5. Telefonszáma:

2. Igénybe venni kívánt közterület

2.1. Címe:

2.2. Mértéke: m2

2.3. Időtartama:

3. A használat célja:

4. Dátum, aláírás

2. melléklet a 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

Közterület használati díjak

A

B

1

Közterületbe 10 cm-nél nagyobb mértékben
benyúló üzlethomlokzat, portál, kirakatszekrény, védőtető, cég- és címtábla, üzleti célú ernyőszerkezet

500 -Ft/m2/hó

2

Árusító és egyéb fülke, pavilon

1500- Ft/m2/hó

3

Tehergépjárművek, mezőgazdasági járművek és ezek vontatmányai

járművenként, ill. vontatmányonként 50 Ft/m2/nap

4

Önálló hirdetőberendezés, reklámtábla, fényreklám 4 m2-t meg nem haladó felületig

1800- Ft/m2/hó

5

Önálló hirdetőberendezés, reklámtábla, fényreklám 4 m2-t meghaladó felülete után

2000- Ft/m2/hó

6

Reklám célú zászló földre állítva

1000- Ft/db/hó

7

tüzelőanyag, építési, bontási anyagok tárolása

1000- Ft/m2/hó

8

alkalmi árusítás, bazár, céllövölde, hinta, egyéb szórakoztató berendezés (dodzsem, repülő csészealj stb.)

300- Ft/m2/nap

9

alkalmi kiállítás és vásár

300-Ft/m2/nap

10

jármű tárolása zöldfelületen

80- Ft/m2/jármű/nap, de max. 30 napra adható ki

1. A: közterület használatának jogcíme

2. B: közterület használati díj

3. melléklet a 18/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

Kérelem bontás, kapubejáró/parkoló kialakítás, felújítás engedélyezéséhez

1. Az érintett ingatlan címe, a felbontani kívánt közterület helye (pontos cím és vagy hrsz):

(Csatolandó a műszaki terv/ vázlatos helyszínrajz, azon bejelölve a felbontani kívánt területrész!)

2. Az igénybevétel/felbontás célja (aláhúzandó):

2.1. új kapubejáró/parkoló kialakítása

2.2. meglevő kapubejáró/parkoló átalakítása (átereszcső cseréje nélkül)

2.3. meglévő kapubejáró/parkoló felújítása (átereszcső cseréjével)

2.4. Bontás egyéb okból*: (*Kérjük röviden megjelölni az egyéb okot!)

2.5. A bontandó burkolat:

2.5.1. ...... m2 aszfalt út / járda

2.5.2. ......m2 földút /föld járda

2.5.3. ...... m2 zöldterület

2.6. Egyéb közterület használat: ...... m2. (földtárolás, anyagtárolás, forgalom elől elzárt terület, vagy egyéb)

3. Annak a személynek (szervezetnek) a neve és címe, akinek az érdekében az igénybevétel történik (az érintett ingatlan tulajdonosa/kezelője/használója):

3.1. Név:

3.2. Cím:

4. Kapubejáró/parkoló kialakítása (felújítása) esetén:

4.1. A burkolat anyaga:

4.2. A kapubejáró vagy parkoló méretei:

4.2.1. hosszúsága ....... méter

4.2.2. szélessége: ........méter

4.2.3. nagysága (hosszúság x szélesség): ..........m2

4.3. A közterület használat időtartama:

4.3.1. A kivitelezés kezdetének időpontja:

4.3.2. A kivitelezés befejezésének időpontja:

5. A kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért felelős személy (ha nem azonos a 3. pontban rögzített személlyel):

5.1. Név:

5.2. Cím:

5.3. Telefonszám:

6. Egyéb információk: (különösen, ha csapadékvíz elvezetést szolgáló szikkasztó vagy elvezető árok is érintett a közterület bontásban: a csapadékvíz-elvezetés biztosítását szolgáló intézkedések leírása, tervezési dokumentumok csatolása):

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben megjelölt személyes adataim kezelése az Önkormányzat honlapján közzétett adatkezelési tájékoztatónak megfelelően történik.

7. Dátum:

8. A kérelmező neve nyomtatott nagybetűkkel

9. Aláírás
1

A 7. § (8) bekezdése a 18. § (2) bekezdés alapján 2024. január 1-jén lép hatályba.