Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 20

Ikervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.20.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (III.4.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Ikervár Község Önkormányzata 2022. évi költségvetésének módosítása két szempontból vált szükségessé:
1. Egyrészt az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. § (2) bekezdése lehetőséget biztosít az önkormányzat költségvetési rendeletén keresztül a polgármester számára, hogy módosítsa a helyi önkormányzat bevételeit és kiadásait, valamint, hogy a kiadási előirányzatok között átcsoportosítson.
Az Áht. végrehajtására kiadott 368/2011. (XII.31.) kormányrendelet (Ávr.) fenti jogszabályhelyre vonatkozó 43/A § (2) bekezdése a kiemelt előirányzatok (ti. a kiadási előirányzatokból kiemelt rész-előirányzatok) közötti átcsoportosításra is elvi lehetőséget ad, amennyiben a Képviselő-testület költségvetési rendeletében a polgármestert erre felhatalmazza.
A felhatalmazások megadása rugalmassá teszi a költségvetés év közbeni végrehajtását a rendelet megsértése nélkül.
A felhatalmazás megadását szolgálja a költségvetési rendelet 15. §-ának jelen rendelet 2. § szerinti módosítása.
2. A költségvetés év közbeni végrehajtása a nem várt, előre nem, vagy nem pontosan tervezhető bevételek és kiadások tényleges megvalósulása révén igen gyakran korrekcióra szorul, ami az előirányzatok módosítását, azok esetleges átcsoportosítását teszi szükségessé. Az Áht. 34. § (4) bekezdése e körben előírja, hogy a képviselő--testület az előirányzat-módosítás, átcsoportosítás átvezetéseként negyedévenként a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletet.
Az e szempont szerinti rendelet módosítást tükrözik a költségvetési rendelet 3. §-ának a módosító rendelet 1. §-a szerinti módosítása, illetve az ahhoz kapcsolódó melléklet-módosítások.