Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2002. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2003. 01. 01- 2023. 03. 16

Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2002. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2003.01.01.

Pecöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete /továbbiakban: képviselő-testület/ a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § /1/ bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvényben /továbbiakban: Tv./, valamint annak végrehajtására kiadott 145/1999. /x.1/ Korm. Rendeletben – továbbiakban Vhr-kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § /1/ Jelen rendelet hatálya a Pecöl Község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő 190 hrsz. alatt működő temetőre, az ott folyó temetkezési és temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temető szolgáltatásokat igénybe vevő, illetőleg a tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre terjed ki.

/2/ Az önkormányzat az /1/ bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a körjegyzőség útján teljesíti.

2. § Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésre, valamely faji csoporthoz- nemzeti, etnikai-hovatartozásra, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

A temetés módja lehet egyházi és világi. Avilági temetés, szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § Pecöl Község közigazgatási területén köztemető létesítése, lezárás, megszüntetés és bővítése az Önkormányzat feladata, mely esetekben a Tv. és a VHR. Szabályait kell alkalmazni.

A temető létesítményei

4. § Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

- a temető bekerítését,
- a szükséges parkosítást és fásítást,
- ravatalozási lehetőséget 1 db halott-hűtővel és a ravatalozáshoz szükséges eszközöket,
- biztosítja a temetőhöz vezető utat és a várakozó gépjárművek számára helyet,
- közkifolyó útján vízvételi lehetőséget, a világítást, valamint intézményes szemét-elhelyezési lehetőséget biztosít díjmentesen.

Temetési helyek és szabályok

5. § Halottat eltemetni csak temetőben lehet.

6. § /1/ A temetőt sírhely táblákra, sírhely sorokra és sírhelyekre kell felosztani.

/2/ A táblákat folyószámmal ellátott sírhelyekre kell felosztani.
/3/ A sírhelyeket folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

7. § /1/ Az Önkormányzat által fenntartott és üzemeltetett temetőben a temetés módja lehet:

- koporsós temetés
- hamvasztásos /urnás/ temetés
/2/ A koporsós temetés lehet:
a) egyes sírhely:
területe 95X210 cm
mélysége 200 cm
Egy koporsó helyezhető el benne.
b) egyes mélyített sírhely:
területe 95X210 cm
mélysége 220 cm
c) dupla sírhely:
területe 195X210 cm
mélysége 200 cm
Két koporsó helyezhető el benne.
d) dupla mélyített sírhely:
területe 195X210 cm
mélysége 220 cm
Négy koporsó helyeztető el benne.
e) gyermek sírhely:
területe 60X130 cm
mélysége 160 cm
/14 éves korig/
f) urnasírhely 60X75 cm
mélysége 100 cm
g) sírbolt: felszíni méretei:
2-3 személyes sírbolt 350X250cm
belső méretei:
2-3 személyes sírbolt 230X90X260cm
/3/ A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál 30 cm-nek kell lennie.
/4/ Felnőtt sírra a kopporsón kívül még két urna is temethető. Mélyített sírban, koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül 4 urna helyezhető el.
/5/ A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet. A sírhelyeken sírdomb /felhantolás/ nem kötelező.
/6/ Rátemetés esetén az eltemettetőnek biztosítani kell az esetleges síremlék által okozható balesetek elkerülését.
/7/ Sírboltot csak kiviteli terv és építési engedély alapján lehet építeni, melyet az önkormányzathoz be kell mutatni. Sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizeti.

8. § A sírbolt, síremlék fenntartásáról annak létesítője /örököse/ köteles gondoskodni. Ha a síremlék leomlásától lehet tartani, a Körjegyzőség felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Amennyiben a felhívás eredménytelen marad, a hivatal elrendelheti a síremlék eltávolítását, melynek költségei a fenntartásra kötelezett/ek/et terhelik.

Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívás a temetőben jól látható helyen 90 napra ki kell függeszteni.

9. § /1/ Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

/2/ Az egyszeri megváltás időtartama 25 év, sírbolt esteén 60 év.
/3/ A használati idő eltelte után a temetkezési helyek- külön tiltó rendelkezés hiányában - a /2/ bekezdésben meghatározott időtartamra újra megválthatók.
/4/ Ha a használati idő leteltét követően 3 éven belül – évenkénti felhívást követően – ismételten nem váltják meg a sírhelyet, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítés nélkül újból felhasználni.
/5/ Temető lezárásáról, kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt. Kiürítést megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és egy megyei lapban, valamint az önkormányzat és a temető hirdetőtábláin közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiakban pedig 2 havonta történjenek.
/6/ Ha a használat a /4/ és /5/ bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírban kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi szabályok betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.
/7/ A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó jogot szerez.

10. § /1/ A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

/2/ A temetkezési szolgáltatóknak a kegyeleti közszolgáltatásokért, illetve a létesítmények használatáért díjat nem kell fizetnie.
/3/ A temető fenntartója a temetőben vállalkozói munkát végzőktől /sírköves stb./ semmilyen igénybevételért nem állapít meg díjat. Munkájuk során a szertartások rendjét nem zavarhatják.
/4/ A temetkezési szolgáltatók, vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Az esteleges károkozás mértékét kötelesek megtéríteni.

11. § /1/ A temető fenntartója köteles gondoskodni a nyilvántartási térkép elkészítéséről és a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temető-térképet a temető nyilvántartó könyvvel együtt a Körjegyzőség köteles vezetni.

/2/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést /urna elhelyezést/ időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, a fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla meghatározása, a sírhely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.
/3/ A nyilvántartási adatokról tájékoztatást- halott nevének, temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető rendje

/1/ A temető nyitva tartása:
- nyári időszámítás esetén: 06.00-20.00 óráig
- téli időszámítás esetén: 07.00-19.00 óráig.
/2/ A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokatgondozhatja. 14 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.
/3/ A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

13. § /1/ Tilos:

a) a temetőbe kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével,

b) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül elhelyezni,

c) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a látogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

d) a sírokat, az azokon elhelyezett tárgyakat, a temető infrastrukturális létesítményeit megrongálni,

e) a sírokat, urnasírokat kerítéssel körül határolni,

f) a temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani kivéve a mozgáskorlátozottakat, illetve az engedélyezett munkát végzőket.

/2/ Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. /XII.28/ Korm. rendeletben foglaltakon túl az /1/ bekezdés a-f. pontjában meghatározott tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el és 30.000,- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

14. § /1/ Jelen rendelet 2003. január 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Pecöl Község Önkormányzati Képviselő-testülete - a község kommunális rendjéről szóló – 6/1995. /V.15./ számú rendeletének 15-21 §-a.

/2/ Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. TV.,valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. /X.1./ Korm. Rendeletben foglaltak az irányadók.

1. melléklet

A temetési helyek megváltási díjai

1. Egyes sírhely 500,-

2. Egyes mélyített sírhely 500,-

3. Dupla sírhely 1.000,-

4. Dupla mélyített sírhely 1.000,-

5. Gyermeksírhely -

6. Urnasírhely 500,-

7. Sírbolt 10.000,-

1

Az önkormányzati rendeletet a Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 17. napjával.