Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015 (VI.26..) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények telepítési szabályairól

Hatályos: 2015. 07. 01



Pecöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól  szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Kormányrendeletben foglaltakra, a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1. §
E rendelet célja, hogy a fák és cserjék ( továbbiakban: fás szárú növények)  telepítésére, fenntartására, kivágására, pótlására vonatkozó szabályok megalkotásával csökkenjenek a fászárú növények telepítéséből adódó szomszédjogi vitás ügyek, az engedély nélküli fakivágások és telepítések, a község faállománya megmaradjon és egységes településkép alakuljon ki.


A rendelet hatálya


2.§
1)    A rendelet hatálya kiterjed Pecöl község közigazgatási területén lévő belterületen a fás szárú növények telepítésére, pótlására,fenntartására, kivágására.

2)    A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség nélküli társaságra.


A telepítésre vonatkozó szabályok


3. §
1)    A fás szárú növények legkisebb telepítési távolsága az ingatlan-nyilvántartás szerinti telekhatártól (továbbiakban: telekhatártól):
a)    2,0 méternél magasabbra nem növő sövény, bokor, cserje a telekhatártól 0,5 méterre, épülettől 1,0 méterre ültethető,
b)    2,0 méternél magasabbra növő sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabb fa a telekhatártól 1,0 méterre, épülettől 2,0 méterre ültethető,
c)    4,0 méternél magasabbra növő egyéb fa a telekhatártól 4,0 métere, épülettől 5,0 méterre ültethető.


2)    Kúszó-kapaszkodó fás szárú növény csak saját tulajdonú falra, fára, kerítésre futtatható fel, kivéve, ha az érintett tulajdonos hozzájárul.

3)    Az épület mellé telepített növény nem veszélyeztetheti az épület műszaki állapotát . A növény nem akadályozhatja az épület falának szellőzését. A növény gyökerei és ágai az épület alapját, falát, eresz csatornáját és tetőszerkezetét nem veszélyeztetheti.


4)    A fás szárú növény tulajdonosa köteles a szomszédos épület karbantartását akadályozó növényt eltávolítani és a szükséges felújítási munkák elvégzését lehetővé tenni. A fás szárú növény tulajdonosa az eltávolított növényzettel kapcsolatosan kártérítési igénnyel nem élhet.


Közterületen történő telepítés és kivágás szabályai


4. §
1)    Közterületen e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növényt telepíteni illetve kivágni csak a jegyző engedélyével lehet. A kérelmezőnek meg kell jelölni a telepítés illetve kivágás helyét, a fás szárú növények faját, darabszámát, a telepítés illetve kivágás tervezett időpontját.

2)    A növénytelepítés illetve kivágás a közterület használatát nem zavarhatja. 

3)    A fás szárú növény pótlása céljából történő telepítést a jegyző engedélye alapján 1 éven belül el kell elvégezni. A telepítés elvégzését be kell jelenteni a jegyzőnek.

 
4)    A fás szárú növények legkisebb telepítési távolsága 
a)    a járda szélétől:
  aa.    lombos fa esetén 1,5 méter
  ab.    fenyőfa esetén 2,5 méter
b)    a közművektől 2,0 méter.

5)    Közterületen közmű létesítményt és biztonsági övezetét érintő, e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növény nem telepíthető.

6)    Közút mentén a közút határától mért 2,0 méteres távolságon belül csak olyan fás szárú növény telepíthető, amely a közlekedés biztonságát nem zavarja. 


7)    A fás szárú növények közterületen történő telepítésekor alkalmazkodni kell a már meglévő fajokhoz az egységes utcakép kialakítása és megőrzése érdekében.


Fás szárú növények gondozása


5. §

 A fás szárú növény tulajdonosának kötelessége a növény ápolása, gondozása. A tulajdonos köteles a fás szárú növények közművekre, közútra, szomszédos ingatlanra, épületre átnyúló ágait levágni.


Jogkövetkezmények

6. §


1)    Aki e rendelet 3.§-ában , 4.§-ában , 5. §-ában előírt szabályokat megszegi, 150.000,- Ft –ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

2)    Az (1) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásban a települési önkormányzat jegyzője jár el.



Záró rendelkezések


7. §

1)    Ez a rendelet 2015. július 1-én lép hatályba.

2)    A rendelet hatályba lépését megelőzően telepített fás szárú növényekre vonatkozóan is alkalmazni kell e rendelet 5.§-ában foglaltakat.




Pecöl, 2015. június 25.


                                                                 Mándli János                              Rauchné Király Zsuzsanna 
                                                                 polgármester                                   jegyző


A rendelet kihirdetve:


Pecöl, 2015. június 26.


                                                                                                                  Rauchné Király Zsuzsanna 
                                                                                                                            jegyző