Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Pecöl Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2022.01.01.

Pecöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Közművelődési alapszolgáltatások

1. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatásként elősegíti a művelődő közösségek létrejöttét, működésüket támogatja, fejlődésüket segíti, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszínt biztosít.

2. § Az 1. § szerinti alapszolgáltatás keretében az Önkormányzat feladatának minősül különösen:

a) helyszín biztosítása a művelődő közösségeknek művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésére

b) bemutatkozási lehetőség biztosítása a művelődő közösségek számára

c) évente legalább egy alkalommal fórum szervezése a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

2. Az önkormányzati közművelődési alapszolgáltatások struktúrája, intézménye, szervezeti keretei

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásához a 9754 Pecöl, Széchenyi u. 30. szám alatti ingatlant közösségi színtérként biztosítja, ahol a könyvtári ellátó rendszer keretei között közösségi könyvtárat is működtet.

(2) A könyvtár a Sárvári Sylvester János Könyvtár ellátó rendszeréhez tartozik, a könyvellátás, illetve a könyvállomány sokszínűségének biztosítása céljából azzal együttműködik.

(3) A közösségi színtér a hét három napján napi 4 órában, melyből egy nap szabad-, vagy munkaszüneti nap, tart nyitva. A heti szabad-, vagy munkaszüneti napon kívül az intézmény nyitvatartási ideje heti egy munkanapon magában foglalja a 16.00-20.00 óra közötti időszakot.

(4) Az intézmény mindenkori nyitvatartási ideje az intézményben kifüggesztésre kerül.

(5) Az Önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi intézményekkel, szervezetekkel, magánszemélyekkel, különösen:

a) a Pecöli Bóbita Művészeti Óvodával

b) a Zichy Antónia Általános Iskola Gróf Erdődy Ferenc Tagiskolájával

c) helyben működő civil szervezetekkel,

d) egyházakkal és

e) a lakossággal.

3. Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásának finanszírozása

4. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának pénzügyi fedezetét az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében biztosítja.

(2) A meghatározott közművelődési alapszolgáltatások finanszírozásának forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, pályázatokon nyert, vagy egyéb támogatás, valamint a közművelődési intézmény saját bevétele.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásának érdekében:

a) biztosítja az intézmény fenntartásához, illetve közművelődési alapszolgáltatások nyújtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket;

b) biztosítja a közművelődési pályázatok elnyeréséhez szükséges önrészt oly módon, hogy a mindenkori éves költségvetési rendeletében meghatározza az erre fordítható összeg nagyságát;

c) támogatja – anyagi lehetőségei függvényében – a helyben működő civil szervezetek közművelődési tevékenységét, az egyéni vagy közösségi közművelődési kezdeményezéseket, illetve a közművelődési feladatokat is ellátó egyéb intézményeket, szervezeteket. A támogatást pályázati úton biztosítja az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározott előirányzata terhére.

4. Záró rendelkezések

5. § Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 7/2008. (X. 30.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.