Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2005. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2005. 04. 12

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2005. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásáról

2005.04.12.

Apátistvánfalva Szlovén Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete „A lakáscélú állami támogatásokról” szóló 12/2001.(I.31.) Kormány Rendelet 23. §. (2) bekezdés felhatalmazása alapján a lakáshoz jutás helyi támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Az önkormányzat kamatmentes kölcsönt, illetőleg részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatást nyújthat a rászoruló családok részére (továbbiakban: támogatás).

- új vagy használt lakás megszerzéséhez
- lakás bővítéséhez (minimálisan plusz egy önálló lakószoba hozzáépítéséhez, legalább 12 m2 )
- korszerűsítéséhez
- nyílászárók teljes körű, hőszigeteltre való cseréjéhez,
- központi fűtés kiépítése a lakás egészére vonatkozóan,
- fürdőszoba kiépítése komfort nélküli lakásban,
- amennyiben kérelmező nyilatkozik arról, hogy a községben véglegesen kíván letelepedni; és megjelöli a letelepedés várható időpontját.
(2) A támogatás Apátistvánfalva község közigazgatási területén lévő lakás építésére, vásárlására, bővítésére vagy korszerűsítésére vehető igénybe.

2. § A támogatásban részesülő személy az a magyar állampolgár, valamint a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személy, aki Magyarországon munkavállaló és a kölcsön igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik a munkajogi vagy foglalkoztatási jogviszonya fennállásának időtartama alatt.

3. § A támogatás és a kölcsön mértékéről a képviselő-testület kérelemre, egyedi határozattal dönt; a kamatmentes kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás felső határa 150 000,- Ft, de annak együttes összege nem lehet több 300 000,- Ft-nál.

4. § A támogatás odaítélésnek feltétele:

a) A támogatást igénybe vevő személy családjában az egy főre jutó havi átlagos nettó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a háromszorosát.

b) A támogatandó lakásigény mértékének meg kell felelnie a 12/2001.(I.31.) Kormány Rendelet 3. §.(2) bekezdésében foglaltaknak.

5. § (1) A támogatásigénylési kérelmet Apátistvánfalva - Kétvölgy és Orfalu községek Körjegyzőségi Hivatalába kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) Az érvényes építési engedélyt, vagy adásvételi szerződést.

b) A támogatást igénybe vevő és vele közös háztartásban élők jövedelem igazolásait:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél irányadó időszak a három hónapot,

b) egyéb jövedelmeknél, pedig az egy évet nem haladhatja meg.

6. § (1) A támogatásban részesültekkel – a képviselő-testület határozata alapján – az önkormányzat nevében a polgármester szerződést köt, a Polgári Törvénykönyv szerint.

(2) A szerződést tartalmazza a támogatás módját, mértékét, a felhasználás célját, a folyósítás és visszafizetés feltételeit.

(3) A kamatmentes kölcsön visszafizetési ideje: öt év, havi egyenlő részletekben.

(4) A támogatás folyósítása a Szentgotthárdi Otp. Bank Rt.-n keresztül történhet.

(5) A fizetési kötelezettség nem teljesítése esetén vagy a támogatással megszerzett ingatlan öt éven belüli elidegenítése esetén, a kölcsön ki nem egyenlített részét és annak a Ptk. –ban meghatározott kamatát, egy összegben kell visszafizetni.

(6) A támogatás átutalásával egyidejűleg az ingatlan – nyilvántartásban jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az önkormányzat javára a támogatás erejéig, a visszafizetésre megjelölt határidőig.

7. § Záró rendelkezések]

(1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 8/2004.(IX.16.) rendelete.

(3) A rendeletet a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

(4) A rendelet az Európai Unió jogának is megfelel.