Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról, az egyes anyakönyvi és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2013. 07. 01- 2016. 02. 29

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról, az egyes anyakönyvi és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2013.07.01.

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII törvénnyel összefüggésben szükséges törvénymódosításokról és az egyes iparjogvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXLVIII. tv. alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Apátistvánfalva Községi Önkormányzat ( a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre és anyakönyvi eseményekre.

2. § (1) Apátistvánfalva Községi Önkormányzat házasságkötésre alkalmas hivatalos helységként az Apátistvánfalva, Fő út 107. szám alatt található Klubkönyvtár helyiségét biztosítja.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötést a házasságkötési szándék bejelentésekor lehet kérni. A kérelem benyújtására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai vonatkoznak.

(3) A kérelem tartalmazza továbbá:

a) a helyszín megjelölését pontos cím, azaz település, utca, házszám feltüntetésével, utca, házszám hiányában helyrajzi szám feltüntetésével,

b) a házasságkötés pontos idejét az év, hónap, nap, óra, perc megjelölésével és

c) nyilatkozatot a házasságkötéssel kapcsolatos költségek kérelmező általi viseléséről.

(4) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőn belül csak ügyfélfogadási időn kívül lehet lebonyolítani.

(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(6) A fenti szabályzatoktól a 3§ (2) bekezdésében foglalt esetekben lehet csak eltérni.

3. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül történő lebonyolításának díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Rendkívüli körülmény esetében, különös tekintettel a házasulók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

4. § (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2) A Közös Önkormányzati Hivatal ügyrendjében meghatározott hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja az 1. melléklet szerint kerül megállapításra, amely a díjat számla ellenében az Önkormányzat költségvetési számlájára legkésőbb a rendezvényt megelőző napig be kell fizetni.

(3) Amennyiben az esemény elmarad és azt a tervezett időpontja előtt legalább 5 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat az Önkormányzat visszafizeti.

(4) Az 1. mellékletben meghatározott díjak a Közös Önkormányzati Hivatal bevételét képezik azzal, hogy az 1. melléklet szerinti bevétel 50%-a külön megbízási szerződés alapján az eljáró, közreműködő anyakönyvvezetőt illeti meg.

5. § Az anyakönyvi esemény lebonyolításának további költségeit a Képviselő- testület külön határozatban határozza meg.

6. § Jelen rendelet 2013. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni.

1. melléklet1

Hivatali munkaidőn kívüli, valamint a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése esetén fizetendő díjak

1. Hivatali helyiségben Hivatali munkaidőn kívül 12.000 forint*

2. Hivatali helyiségen kívül Hivatali munkaidőben 9.000 forint*

3. hivatali helyiségen kívül Hivatali munkaidőn kívül 12.000 forint*

*A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák
1

Módosította: a 3/2016.(II.22.) önkormányzati rendelet 2.§.- a. Hatályos: 2016.március 1.-től, rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett anyakönyvi eseményekre kell alkalmazni. Hatályon kívül helyezte a 6/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet 2.§.(2)bek. –e 2017.május 29.-től „ A díjak az általános forgalmi adót is tartalmazzák!” szövegrészt.