Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2014.(IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületen történő filmforgatásról.

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2014.(IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületen történő filmforgatásról

Hatályos: 2014. 04. 29- 2016. 11. 27

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

10/2014.(IV.29.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő filmforgatásról

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv) meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére az erről szóló külön szerződésben foglalt keretek között a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

2.§ (1) A filmforgatás a közterület rendeltetésétől eltérő célú közterület-használat, mivel a használat a közterület, vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához a Képviselő-testület hozzájárulása, illetve a hozzájárulást is tartalmazó szerződés kötése (a továbbiakban együtt: hatósági szerződés) szükséges.

3. § (1) A hatósági szerződés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó megrendelő példányát;

b) M=1000, vagy M=500 méretarányú forgalomterelési tervet két példányban, amennyiben a közterület használata a forgalmat befolyásolja;

c) a terület takarítására, szemét, hulladék elhelyezésére szolgáló tárolók bérlésére, ezek elszállítására vonatkozó megrendelés vagy szerződés másolatát;

d) a kérelmező nevét és lakóhelyét, vagy székhelyének és telephelyének címét;

e) a közterület-használat célját és időtartamát, valamint

f) a közterület-használat helyének, pontos területnagyságának és módjának meghatározását.

(2)  A hatósági szerződés csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható. A közterületi hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb, hatósági vagy szakhatósági engedélyek beszerzését.

(3) A hatósági szerződést annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

4. § (1) A kérelem alapján megkötött hatósági szerződés jóváhagyására az Mgtv. előírásainak megfelelően a Képviselő-testület a jelen rendeletben foglalt rendelkezések fegyelembevételével jogosult.

(2) A közterület-használattal érintett területet az igénybevevő kezdeményezésére az igénybevétel előtt helyszíni bejárás során kell átadni, illetve igénybevétel után visszavenni.

5. § (1) A hatósági szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes;

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását;

d) utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes;

e) a hozzájárulás érvényének megszűnése, vagy annak visszavonása esetén az eredeti állapot kártalanítási igény nélküli helyreállításának kötelezettségét;

f) a közterület-használati díj mértékét és megfizetésének módját;

g) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a településképi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalást, valamint

h) a közterület-használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírásait.

(2) A hatósági szerződés jóváhagyásának megtagadását közölni kell a kérelmezővel.

(3) A hatósági szerződés eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínem magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

6. § (1) A hatósági szerződés megszűnik:

a) a szerződésben meghatározott idő elteltével;

b) a szerződésben meghatározott feltétel bekövetkeztével;

c) a közterület használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással és

d) a szerződésben, vagy a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással.

(2) Megszűnik a hatósági szerződés érvénye a jogosult halálával vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság esetén jogutód nélküli megszűnésével.

(3) Megszűnik a hatósági szerződés érvénye akkor is, ha a jogosult bejelenti a tulajdonosnak, hogy a közterület használatával felhagy és a hozzájárulást egyidejűleg visszaadja.

7. § (1) A közterület tulajdonosa fontos közérdekből a közterület-használatának szüneteltetését rendelheti el.

(2) A közterület-használat szüneteltetésének ideje nem számít bele a közterület-használati hozzájárulás érvényének idejébe.

(3) A hatósági szerződés szünetelésének ideje nem lehet hosszabb, mint a hozzájárulás lejártáig még hátralévő idő.

8. § (1) Ha a hatósági szerződés érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát, különösen annak tisztaságát, haladéktalanul helyreállítani.

(2) A közterület tulajdonosa az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére a közterület-használat jellegétől függő, de legfeljebb 15 napos halasztást adhat a jogosult kérelmére.

(3) A közterület-használattal járó kötelezettségek, így különösen a közterület-használati díj megfizetése szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította.

9. § (1) A hatósági szerződést a felszólítást követő 24 órán belül vissza kell vonni attól a használótól, aki:

a) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

b) az engedélyben szereplő terület környékét nem tartja rendben,

c) a területet az engedélytől eltérő célra használja, vagy

d) a számára engedélyezett közterület-használatát másnak átengedi.

(2) Aki hatósági szerződés nélkül vagy a hatósági szerződésben meghatározott mértéket  meghaladó mértékben használ közterületet, köteles a tulajdonos, vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(3) A tulajdonos az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (2) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni.

10. § (1) Közterület-használati díjak felső határa :

  1. a Filmtörvény hatálya alá tartozó filmforgatás forgatási helyszínére 200,- Ft/m2/nap,
  2. a technikai kiszolgálás helyszínére 150,- Ft/m2/nap,
  3. a stáb parkolásának biztosítására 100,- Ft/m2/nap.

(2) A közterület-használati díj összege 50 %-kal csökkenthető, ha a film forgatásának célja teljes egészében vagy nagyobb részében  Apátistvánfalva  történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, közművelődési kínálatának, közösségi színtereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek, az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása.

11. § A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

12. § (1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell, kivéve, ha már előre meghirdetett más rendezvény miatt ez nem lehetséges. Ez utóbbi esetben az ismételt forgatást ezen rendezvény befejezését követő első naptól kezdődően ismét biztosítani kell.

(2) Arra az időre, amikor a kérelmezőnek fel nem róható okból a forgatás meghiúsult, a kérelmező nem köteles közterület-használati díjat fizetni. Amennyiben a forgatás csak a nap egy részében hiúsult meg, a közterület-használati díj arányosan csökkentendő.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.