Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2016. 06. 01

Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

2016.06.01.

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya nem terjed ki a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló külön jogszabály hatálya alá tartozó állatfajok egyedeinek, valamint a veszélyes ebek tartására.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) állattartó: az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 3. § 1. pontjában meghatározott személy;

b) kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott állat;

c) ingatlan: az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 102. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott fogalom.

3. § (1) A vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, rendőrségi és jelzőkutyák kivételével tilos a kedvtelésből tartott állatot beengedni, bevinni, vagy ott tartani:

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, kivéve, ha birtokosa ehhez hozzájárul,

b) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,

c) oktatási, egészségügyi, kulturális létesítmény területére, óvodába, iskolába, kivéve oktatási és terápiás célzattal,

d) élelmiszert elárusító üzletbe,

e) játszótérre,

f) temetőbe.

(2) Élelmiszer szállítására szolgáló járművön kedvtelésből tartott állatot szállítani tilos.

(3) Harapós vagy támadó természetű eb tartása esetén erre utaló jelzést kell elhelyezni jól látható módon az ingatlan bejáratánál, kerítetlen ingatlan esetén az eb tartására szolgáló lekerített terület, kennel kerítésén, ajtaján, jól látható helyen.

(4) Nagytestű eb tartása esetén erre utaló jelzést kell elhelyezni jól látható módon és helyen a lekerített ingatlan bejáratánál.

4. § Az ebnyilvántartó rendszerbe az ebeket 4 hónapos korukig, valamint a megszerzéstől, illetve az eb elhullásától számított 30 napon belül a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatalnál be kell jelenteni.

5. § (1) Ha az állattartó nem kívánja tovább tartani kedvtelésből tartott állatát, úgy köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni, és ennek érdekében az állat számára új állattartó felkutatásában lehetőségeihez mérten közreműködni, továbbá mindent megtenni annak érdekében, hogy az állat a lehető legrövidebb időn belül új gazdához kerüljön.

(2) Az állat tulajdonosa – amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségei teljesítése során nem jár eredménnyel – köteles felajánlani az állatot az arra jogosult egyesületnek, állatvédő alapítványnak, menhelynek vagy az állategészségügyi szolgálat részére.

6. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati hatósági ügyben Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörének gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

(2) Az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A döntés előkészítésében és végrehajtásában a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkaköri leírásában erre felhatalmazott ügyintézője működik közre.

7. § Ez a rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.