Apátistvánfalva község képviselő testületének 5/2019 (IV.4..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 27

Apátistvánfalva község képviselő testületének 5/2019 (IV.4..) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.27.

Apátistvánfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2

2. §3

3. § [Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai]

(1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) Az Önkormányzat öröksége és a jelenkor kulturális javainak, értékek megőrzésének ápolásának, továbbfejlesztésének figyelembe vételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyek:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

(3)4 A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt

c) fórumot szervez évente egy alkalommal, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.”

(4)5

4. §6 [Támogatott feladatok]

Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységek keretében az alábbi feladatokat támogatja:

1. Olyan ismeretterjesztő szerveződések, és tevékenységek támogatása, melyek biztosítják a résztvevők testi, szellemi jólétének javítását, életminőségének növelését, különféle szabadidős tevékenységek végzését.

2. Önszerveződő közösségek, helyi civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatása.

3. A településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, megőrzése.

4. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat, ezen belül állománygyarapító terveket készít, a könyvtár állománygyarapítását segíti, a nyilvános könyvtári ellátást a helyi igények és a törvényi előírások alapján biztosítja a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum útmutatása alapján, szakembert ( könyvtári, múzeumi ) alkalmaz.

5.7

7. A helyi lakosság önkéntes összefogásán alapuló kezdeményezések, civil szervezetek tevékenységének támogatása, a helyi társadalmi csoportok közti kapcsolatrendszer kiépítése, és gondozása, közösségi élet szervezése.

8. Egyesületek , civil szervezetek bemutatkozása.

9. Különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartásának segítése, ezen belül a településen élő nemzetiségek – elsősorban a szlovén - nemzetiségi kulturális tevékenység támogatása.

10. A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási közösségi igényekhez szükséges feltételek biztosítása.

11. A település helytörténetét bemutató, kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó programok szervezése és lebonyolítása ( papírvirág-készítés, diótörés, koszorúkötés, tojásfestés… )

12. Nemzeti és társadalmi ünnepek szervezésében és lebonyolításában való részvétel. .

5. § [A közművelődési feladatellátás formája, módja és mértéke]

(1)8 Az önkormányzat a rendelet 3. §-ában foglalt alapszolgáltatások szerint látja el a közművelődési feladatot.

(2)9 A közművelődési feladatokat elsősorban a közösségi színtéren -saját fenntartásában működő ingatlanban, melynek címe 9982 Apátistvánfalva, Fő út 107.- valósítja meg.

(3) Az önkormányzat biztosítja a szükséges megfelelő számú jogszabályban előírt szakember foglalkoztatását, a rendeletben meghatározott ellátandó alapfeladatok alapján.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására szükséges pénzügyi forrásokat biztosítja, melynek évenkénti konkrét összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

6. §10 [A közösségi színtér működési feltétele]

A közösségi színtér – illeszkedve a közösségi kezdeményezésekhez – legalább a hét három napján, legalább napi 4 órában nyitva tart, melyből legalább egy napnak szabadnapra vagy munkaszüneti napra kell esnie, továbbá legalább a hét egy napján magába kell foglalnia a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

7. § [A közművelődésben együttműködő partnerek]

Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) az Apátistvánfalva Községben működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) Egyházzal,

c) Köznevelési intézményekkel ( iskola, óvoda ),

d) Apátistvánfalva Község Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatával,

e) az Országos Szlovén Önkormányzattal,

f) a Szentgotthárd Közös Önkormányzati Hivatallal.

8. § [Záró rendelkezések]

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 23/2014. ( IX.24. ) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. §-t az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 3. § (3) bekezdése az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (4) bekezdését az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 4. § az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § 5. pontját az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 5. § (1) bekezdése az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 5. § (2) bekezdése az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § az Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.