Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

az Apátistvánfalva község területén működő egyedi szennyvízkezelés berendezéseinek üzemeltetéséről, üzemeltetési díjairól és annak megfizetéséről

Hatályos: 2021. 05. 01

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

az Apátistvánfalva község területén működő egyedi szennyvízkezelés berendezéseinek üzemeltetéséről, üzemeltetési díjairól és annak megfizetéséről

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Erre tekintettel Apátistvánfalva község polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Apátistvánfalva község területén az Apátistvánfalva község önkormányzata által elnyert Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett Egyedi Szennyvízkezelés című VP-6-7.2.1.2-16 kódszámú pályázaton kapott támogatásból megépített egyedi szennyvíztisztító berendezésekre (a továbbiakban: Berendezés) és azok üzemeltetésére.

(2) A Berendezések Apátistvánfalva Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonát képezik. A Berendezés használója az ingatlantulajdonos vagy bármilyen jogcímen az ingatlant használó természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az ingatlant bérlőként, haszonélvezőként vagy más hasonló jogcímen használja (a továbbiakban: Használó).

2. § (1) A Berendezés üzemeltetője az Önkormányzat.

(2) A Használó üzemeltetési díj fizetésére köteles. A Használó által fizetendő üzemeltetési díj összege 1.000,- Ft/hó/családi házas ingatlan. Nem családi háznál üzemelő Berendezés esetén a fizetendő üzemeltetési díj összege 4.000,- Ft/hó/ingatlan.

3. § Az üzemeltetési díjat a Berendezés üzemeltetésének időtartamától vagy a keletkezett szennyvíz mennyiségétől függetlenül fizetni kell. Az üzemeltetési díj nyújt fedezetet elsősorban az ellenőrzés költségeinek fedezésére, továbbá az üzemeltetéssel kapcsolatos egyéb kiadások fedezésére. Az üzemeltetési díj nem fedezi a a 8. § (4) bekezdése szerinti szippantással kapcsolatos költségeket.

4. § (1) Az üzemeltetési díj fizetése csekken vagy átutalással, a Használó választása szerint, a Használó előzetes nyilatkozata alapján félévre előre történik, minden év január 15. illetve július 15. napjáig.

(2) Az indulás évében, 2021-ben, az első részletet május 31-ig (május, június, július, augusztus hónapokra), a második részletet augusztus 15-ig (szeptember, október, november, december hónapokra) kell megfizetni.

5. § (1) Az üzemeltetési díj meg nem fizetése esetén a fizetési határidőt követő 8 napon belül fizetési felszólítást kell küldeni a nem fizető Használónak 30 napos fizetési határidő megjelölésével.

(2) Ha az új határidő elteltével sem történik fizetés, akkor a tartozás behajtása érdekében a jogi eljárást el kell indítani.

(3) Amennyiben az üzemeltetési díj nem hajtható be, a szolgáltatást az Önkormányzat leállítja a szivattyú lekötésével vagy a Berendezés lekötésével, és a szükséges jogi eljárást megindítja.

6. § Üzemeltetési díj vagy díjtartozás méltányosságból történő elengedésére vagy mérséklésére megfelelően alkalmazni kell Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 6/2015. (II. 23.) önkormányzati rendeletnek a természetben nyújtott rendkívüli települési támogatással kapcsolatos előírásait.

7. § A Berendezés működtetésével kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat mint üzemeltető látja el. Ennek során feladatai: a berendezések ellenőrzése; nem rendeltetésszerű használat észlelése esetén első alkalommal felszólítás a rendeltetésszerű használatra, ismételt nem rendeltetésszerű használat esetén a berendezésben keletkezett károk kifizettetése vagy a Berendezések használatának leállítása, a Berendezés elszállítása.

8. § (1) A megtisztított és az ingatlan területére kivezetett víz után az aknában maradt leülepedett anyagot el kell szállíttatni – ezt az Önkormányzat által kötött folyékony szennyvíz szállítási szerződés alapján feljogosított hivatalos szervezet végezteti el. Ennek költségeit teljes egészében a Használó fizeti.

(2) Ha az ellenőrzést végző személy ellenőrzése során megállapítja, vagy az ingatlantulajdonos jelzi az ellenőrzéssel megbízott személy felé a szippantás szükségességét, az ellenőrzéssel megbízott személy értesíti a szippantási feladatokat ellátó, (1) bekezdés szerint meghatározott szolgáltatót és a szippantás tervezett időpontjáról az érintett Használót.

(3) A szippantás végrehajtását az ellenőrzéssel megbízott személy, illetve akadályoztatása esetén a Használó ellenőrzi, és az ott kapott okmányok leadásával igazolja a szippantás megtörténtét az Önkormányzat felé.

(4) A szippantást végrehajtó szervezet az elszállítás és ártalmatlanítás költségeiről kiállított számlát az Önkormányzat részére küldi meg, aki az azon szereplő összeget továbbszámlázza a Használó felé.

(5) Ha Használó a számlát nem egyenlíti ki, akkor az az 5. §-ban leírtak szerint kell eljárni.

9. § (1) Az ellenőrzést az Önkormányzat erre irányuló megbízásával rendelkező személy végzi, szükség esetén a megbízólevelének bemutatásával. Az ellenőrzést végzőt a Használó köteles beengedni a területre, ahol a Berendezés található.

(2) Az ellenőrzés éves ellenőrzési terv szerint történik, amiről a Használót az ellenőrzést megelőző év december hónap 31-ig tájékoztatni kell. Az indulás évében, 2021-ben, az éves ellenőrzési tervről a használót május 31-ig kell tájékoztatni.

(3) Az ellenőrzés megállapításait ellenőrzési naplóban és a Használónál lévő ellenőrzési lapon kell rögzíteni.

10. § Ez a rendelet 2021. május 01. napján lép hatályba.