Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Apátistvánfalva község területén működő egyedi szennyvízkezelés berendezéseinek üzemeltetéséről, üzemeltetési díjairól és annak megfizetéséről

Hatályos: 2021. 05. 01

az Apátistvánfalva község területén működő egyedi szennyvízkezelés berendezéseinek üzemeltetéséről, üzemeltetési díjairól és annak megfizetéséről

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatálya csak a település egy részét érinti. Egyik részről azon ingatlanokat, amelyekre egyedi szennyvíztisztító berendezések lettek telepítve, másik oldalról pedig azokra, akik ilyeneket üzemeltetnek. Használó a Berendezést tartalmazó ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlant bármilyen jogcímen használó (pl. bérlő).

A 2. §-hoz

A díj mértéke egyfelől minden családi ház esetén azonos, hiszen itt a berendezéssel kapcsolatos ellenőrzés, fenntartás költségeit kell megfizetni, ami családi házak esetében nagyjából azonos, hiszen a berendezések között nagyságrendi különbség nincs. Külön összeget kell megállapítani viszont arra az ingatlanra, ami a családi ház méretétől lényegesen eltér.

A 3. §-hoz

Éppen a 2. §-nál írtak miatt kell rögzíteni, hogy a díj mértéke alapvetően nem függ attól, hogy azt hány napon keresztül használják – életvitelszerű ott lakás esetén amúgy is folyamatos a berendezés használata. Ugyanígy ebben a kérdésben azonos vetítési alap (egy családi ház) esetén nincs az üzemeltetési díjra befolyása annak, hogy egy családból hány családtag használ vizet és így „termel” szennyvizet.

A 4. §-hoz

Az üzemeltetési feladat folyamatos, az üzemeltetés személyi és tárgyi feltételeit folyamatosan kell biztosítani, így célszerű a költségek folyamatos biztosításához a díjat előre megfizettetni. A két részletben való fizetés előírása célszerűbb, mint az esetleg nagyobb terhet jelentő egyösszegű befizetés vagy a sok adminisztrációt igénylő havi befizetés lenne.

Az 5. §-hoz

Az üzemeltetési díj meg nem fizetését szankcionálni kell.

A 6. §-hoz

Bizonyos méltányossági lehetőségeket a szociális rendelet biztosította keretek között tartalmaz a javaslat.

A 7. §-hoz

A Berendezés működtetésével kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat az e rendeletben rögzített keretek között látja el. Ennek részletesebb szabályait tartalmazza a §.

A 8. §-hoz

A szennyvíziszap folyamatos szippantása a szennyvízkezelés utolsó lépése – ennek időszakosan kell megtörténnie a Használó költségére.

A 9. §-hoz

Az ellenőrzés rendjének kialakítása szintén a rendszerhez tartozik. Ezt célszerű egy előre megadott naptár alapján meghatározni és átláthatóvá tenni az egész rendszert.

A 10. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.